用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官以外既選擇???
go

荃官以外既選擇??? [複製鏈接]

HI
小女就讀寶血會思源小學六年級,2次考試報分試都係考全級2X,操行A,無咩獎行,面試如要搶答就死梗.想考荃官似乎太博,咁就轉戰為心儀學校有...何傳耀,可風,蕭明,安柱 3間,邊2間比較好呢?
何傳耀而家聽人講換左校長好亂,教風亦大不如前...我而家晚晚都失眠,唔知點揀好....希望各位比比意見!
多謝
   1    0    0    0
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

阿囡成績這麼好,唔洗太擔心喎!,如果唔揀荃官,可風也不錯,至少自行唔得,第二輪仍可揀多一次,而蕭明可揀自行第二,(純女校,多d位),至於安柱,也是葵青區的Top school,又唔同區(第二輪很少位),實在不容易!(這只是我個人的看法)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回復 connie 的帖子

思源呢兩年大約有50幾人獲英中學位, 睇往績&個人喜好會選蕭明&何風

http://www.sys.edu.hk/result_page/1112.pdf
http://www.sys.edu.hk/result_page/1011.pdf

自行1間博少少是沒問題-荃官/林護此類BAND1A校都很好.
因為仲有自行第2間撰.  如是自行不妨誇區就近的葵青區~~安柱.  
何傳耀雖然轉了新校長, 但其底子好, 仍對此校有信心.
如自行選荃葵區BAND1B校, 相信機會很大.  但卻不會自行選BAND1C校.  

connie 發表於 12-12-13 00:13
HI
小女就讀寶血會思源小學六年級,2次考試報分試都係考全級2X,操行A,無咩獎行,面試如要搶答就死梗.想考荃官 ...

升中派位是計學校名次?如果在校內名次是40-50`名內是band 1?

Debbie媽 發表於 12-12-13 12:33
升中派位是計學校名次?如果在校內名次是40-50`名內是band 1?

升中派位是按教局次第.
但可按樓主小學派獲BAND1校數據, 是可推算其校有3x%是"區內"的band1生的.
40-50名內是否band1? -- 須所屬小學老師推算.  因有些小學不是全年級人數的3份1作banding1-3界分, 而有些小學又可多於1/3的band1生的.  所以都是問回所讀小學老師為準.

黃巴士 發表於 12-12-13 13:03
升中派位是按教局次第.
但可按樓主小學派獲BAND1校數據, 是可推算其校有3x%是"區內"的band1生的.
40-50名 ...
如果亞女荃基 20~30, 荃官同何傳耀唔考慮
自行可風+保祿六世(女校機會大d)可以嗎?

elbar  自行首選 保祿六世 機會較大   發表於 12-12-22 21:16

Debbie媽 發表於 12-12-13 13:10
如果亞女荃基 20~30, 荃官同何傳耀唔考慮
自行可風+保祿六世(女校機會大d)可以嗎?
...

可風是band1b校, 保6是band1c校.  如單論此區內女校- 成績&校風-- "蕭明-band1b校"都是不錯的選擇, 綜觀大多數, 蕭明好評高於保6.

黃巴士 發表於 12-12-13 13:19
可風是band1b校, 保6是band1c校.  如單論此區內女校- 成績&校風-- "蕭明-band1b校"都是不錯的選擇, 綜觀大 ...
上次姑奶個女去面試幾難,亞女面試對答比較差,另外家長都有面試討論時事不過最後都入咗

黃巴士  你說是哪間interview很難?? 事有兩睇~~ 如家長ok, in埋家長, 父母可以幫小朋友攞回不少印象分數的.  發表於 12-12-13 13:43

Debbie媽 發表於 12-12-13 13:33
上次姑奶個女去面試幾難,亞女面試對答比較差,另外家長都有面試討論時事不過最後都入咗 ...

其實升中選校真是很看家長冀望中學些什麼?? 有些家長穩穩陣陣只求小朋友讀得開心, 匹配同banding便可; 有些求小朋友更向高一線爭取(如是band1c生選band1a校); 又有些是要中學功課/exam不多, 小朋友不要讀得太辛苦......
總之, 都是各有要求, 個人覺得只要家長&子女方向明確, 最好以适合"用家"出發, 選一間最合適, 可發揮到他/她們所長.
至於interview深/淺, 真是因人而異.  單看荃葵青區, 其實都是同水平校題目選同水平level學生的.  如band1c生去in band1a校, band1c生不免覺得題目是有些挑戰.  但觀乎聽回來的題目, 都是相同level學生可以應付到的.

回復 Debbie媽 的帖子

Hi,Debbie,跟㯫往績,保守啲估計考43名內一定band 1,如果43-50就邊緣位!
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

多謝各位既分析,最後決定⋯何傳耀第一,蕭明第二!

elbar  選擇合理   發表於 12-12-22 21:19
senkawa  咩叫"成績跟唔上,要佢另選名校"? 意思係入左何中成績跟唔上比人"迫"去轉校?  發表於 12-12-21 22:31
smallfoothk  朋友冇選何xx,因朋友上年見家長在門口xx,原因學生成績跟不上,要佢另選名校.  發表於 12-12-21 09:38

荃官小全級5X名, 自行選可風, 會唔會高攀咗呢?  除了可風, 有無其他選擇?  安柱有無機會呢?  有無媽咪可以分亨?  謝謝.

senkawa  可風自行收生據知睇得全面D, 亦都好睇面試表現(全英對答及小組), 級名次後些少應該都仲有機會...  發表於 12-12-21 22:37

終於輪到要做決定的時候了,希望各家長們及有經驗朋友給與意見:

小兒第一次呈分3A1B(數學),第二次呈分試4A,兩次平均分全級排名11,級學生約127人,前48名為Band 1學生。多年來操行A,曾獲校際英詩獨誦季軍,校際羽毛球團體殿軍,現為少年中樂團成員,中樂四級考級優秀。

荃灣小學,居住葵涌,心儀荃官及林護,考慮林護,放棄荃官,因荃官打咗5%折扣,加上DSE好,前十名學生大有人在,競爭激烈,無信心。

林護,也是信心不大,以搏嘅心態,希望面試突圍,另一原因是希望樂器方面在同等水平能有些小優勢。

第二選擇為沙崇,因也有中樂團,開5班(51名額),校方無叩門位,放榜後以自行waiting list填上,有機會後補。

根據khmama資料,荃官及林護為Band 1A,沙崇為Band 1B;荃官去年收生近600人,入八大約75%,林護約500人,入八大也與荃官相約,而沙崇過600人,入八大約64%,都是競爭激烈。

請教各位,小兒能否穩穩陣陣地入到其中一間?因唔想靠大抽獎,更因來年叩門艱難,唔想去到嗰步。希望有類似成功的家長給與意見,有否排十多名而能入此兩間,以便去馬,感謝!

csy_ma  至於荃官,我單知前年入既師兄,在其可信是精英班內,是原小學排名最低既學生(級第四),還好後來他在S1也是級第四  發表於 12-12-21 23:30
csy_ma  考慮抽獎轉去葵涌吧,荃灣區首志願集中荃官何傳耀,葵青安柱鋒頭向不遜林護,李兆基善德+女校,首志願較分散,應較大機會?  發表於 12-12-21 23:24
csy_ma  仁立仁紀生好多自行時第一林護第二荃官,結果都係有幾多級十名內入咗荃官。第一輪,林護難入過荃官。  發表於 12-12-21 23:18
senkawa  睇其他POST, 自行的話林護好似冇頭三都唔洗諗...荃官都差不多吧...記得以前聽人講過荃官升中講座好似叫大家冇全級頭十(?)無謂浪費機會之類的...  發表於 12-12-21 22:35

csy_ma:
謝謝妳的提議,如果轉葵青,去到第三志願,已要保守了。問題就是荃官無咗5分,加上今年公開試好,怕更大競爭,又唔睇校內成績。林護有音樂,當然無太大作用,競爭也大,只能二選入來搏個機會,有家長說荃灣去葵青可看高小小,對嗎?

senkawa:
感謝意見,對沙崇有何看法,機會如何?因交通方便,活動、學術都合小兒,加上沙田英中多,希望學生分散有利入選。

senkawa  之前看別人的意見,都說跨區機會大一些;沙田區英中都不錯,去年有家長揀培英,入去之後覺得很好!沙崇聽說也不錯,但我唔係太熟沙田區,不感肯定...  發表於 12-12-21 23:31

回復 baba3506 的帖子

如果我第一輪會博林護,因為之前有老師講過,荃灣去葵青係易啲。大抽獎第1志願就博林護或荃官,第2志願已經要保守啲啦。但我想問你有無申請調返出葵青區呢,嗰邊學校都多啲,第日大抽獎如果揀返林護入既機會咪大啲囉?以上資料如有錯漏,請更正,謝謝

baba3506  check  mail  發表於 12-12-22 11:15
‹ 上一主題|下一主題