用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園? ...
樓主: pancake5354
go

有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?   [複製鏈接]

luckypapa 發表於 12-12-13 10:20
我個女而家返緊兩間PN, AM係一間正規學校既PN class(9am-12nn), PM返緊另一間類似playgroup形式既PN (1.5小 ...

好多謝你咁坦誠分享﹗
其實盡早知道小朋友適合d咩係好事,咁你諗住k1點?

pancake5354 發表於 12-12-13 11:24
回復 luckypapa 的帖子

如果不是天天報到的話, 基本上與我們另外再搵課外活動亦差不多。故我亦不反對你的 ...

我都係咁諗, 當另一D課外活動。中間時間比較趕, 但都趕得切食飯既, 而且阿女又唔多午睡, 下午既class又可以有大人陪, 所以都ok.

melody228 發表於 12-12-13 11:42
好多謝你咁坦誠分享﹗
其實盡早知道小朋友適合d咩係好事,咁你諗住k1點?
...

K1一定唔會啦~~

其實視乎你能否有幸找到合適的兩校就近,如同時近家更好

你可以找一些無功課,一些不用家長太參與的學校就無問題。

我大女現已六年級,當年豪無功課壓力,入讀的小學亦是別無他求的

但小女兒就無有這樣的幸運了,現時在PN班。

其實只是香港的幼稚園質素不全面,且未能提供全日服務及小休安排,使他們不用在家看電視,因我是working mom.

我絕對唔會!

最怕小朋友適應唔到怕左番學,心理影響最大。

唔同學校校風,教法也不同,老師態度唔同。我知有小朋友適應不到有情緒問題...

何苦呢??其實同要個女嫁兩個老公有咩分別...

唔好高估小朋友既耐力。佢地咁樣係摧毀緊個小朋友,呢啲野要大些先見到遺害。

番學同課外活動係唔同既,學校係有校規有制度! 仲有,你會唔會同學校講你番兩間?

A學校:愉快學習,老師寛鬆
B學校:嚴緊同谷,老師管得緊

每日咁攪法,小朋友點適應??情緒實出問題~~~

回覆:阿豆豬 的帖子

我有朋友個仔和你小朋友一樣, 所以讀兩間。

回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

我知有人返3間添,因3間都係好學校!

zoezoo    發表於 12-12-14 09:57
Jane1983  點返呀?大佬!  發表於 12-12-14 00:23

貢獻勳章

回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園

唔好令個小朋友咁可憐可以嗎?因為家長既期望,因為家長小時候無機會學/做的事情,現在硬塞俾自己小朋友,因為見其他小朋友做得到,都同樣認為自己小朋友一定得,又或是怕輸給別人的孩子,一個小小的人仔,專注力是有限的,如果,家長因為工作,因為想多一間學校去教育小朋友(硬要塞爆小朋友的時間便叫充實??),認為有時間剩便是浪費時間,其實家長們,本身有無反思,為什麼要帶小朋友嚟呢個世界?為著與別人無了期的比賽嗎?p.s.要+返句不喜勿

wow...how to make time for 3 KG's?  saturday too?

一人兩間,所以話現在的學位更緊張了

所以我明白為何有小學生壓力大到跳樓....

第時Kinder都頂唔順

醒下啦,全港幾十間好學校~~~~~

回復 prettydora 的帖子

你计落好似有30-45min nap,如果nap 唔够就炒醒,又或者不是立刻就能睡着就又要起来...

如果每個小朋都讀兩間KG,我唸真係有人會無書讀,惡性遁環,令入到心儀KG既機會減低,最終變成朱門酒肉臭 路有凍死骨,咁又何苦呢?

小朋友最想做咩? ......................玩
玩真係完全無好處, 真係少少玩既時間都唔比小朋友?
童年過左就無, 唔好扼殺佢地最快樂既時間!

託兒同上課係唔同架!
番兩間學校,2套校服2套教材2種學習方法~~~
我以前會去唔同學校,幼稚園做野,眼見每間學校教法都唔同!!

EG
1.有些學校唱完歌先食茶點
2.有些學校坐好就食
番2間,小朋友咁細個都唔知點先正確~~~
幾時做1.?幾時做2.?

家長,你明唔明個問題係邊。明唔明小朋友點解好易有情緒問題?

唔係$,唔係學位,唔係時間問題咁簡單!

幼童日讀兩校 學券制荒唐

24.1.2011

九龍塘公園涼亭變更衣室
本報記者於九龍塘及九龍城一帶的公園或露天籃球場視察,發現一批家長及傭人在中午時分,接其子女或少主放學後,迅即帶同他們到附近公園,邊拿出飯盒餵學童進食午餐,邊替他們更換另一間幼稚園的校服。其中,九龍塘一個公園的涼亭,更出現六名幼稚園學童集體脫下身上的校服,當眾換上另一間幼稚園校服的「奇觀」,令涼亭頓化身成兒童更衣室,相類似的現象同樣出現在附近停泊的私家車內。

在現場所見,小朋友被成年人舞得似洋娃娃般,短短的一小時內,小小年紀的學童脫衣穿衣,隨即進午飯,忙得不可開交,亦有部分小朋友似乎經已熟習了這種上下午上課的模式,完成整個換衫食飯過程後,有空餘時間在公園涼亭與其他小朋友玩耍。

香港教育專業人員協會幼兒教育發言人翁巧香指出,自學券計劃推出後,愈來愈多家長因「怕執輸」而為子女同時報讀兩間半日制幼稚園,「佢哋多數會報一間私立獨立幼稚園,等小朋友學多啲英文,同時又報一間有學券資助嘅,就會覺得無嘥到張學券」,但她形容家長此舉猶如「虐待」子女,令子女疲於奔命的結果「因加得減」,更有小朋友一個月後「捱唔住」選擇退學。http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110124/00174_001.html

maggiemai77  真系好不知所謂的家長!!!  發表於 12-12-14 12:39
‹ 上一主題|下一主題