用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 分享雜談!歡迎各方好友及任何議題
樓主: Hellohebe
go

分享雜談!歡迎各方好友及任何議題 [複製鏈接]

virgokaren 發表於 12-12-15 23:25
我地冇收到。我地有直資offer wow!
Sorry! 係冇直資offer
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

amy625 發表於 12-12-15 23:43
回復 virgokaren 的帖子

放鬆啲,唔使太緊張,而且小二課本係生字比小一多啲,小朋友適應能力好強。唔需要 ...
由吾多駛寫字、背誦轉型,真係有d擔心。不是怕她成績差,而是怕突然間太多野要記要學,把她嚇怕!
咁我吾駛特登買書,暫時睇下story books 。
Thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

咁咪比一個新的時間表佢囉。除每日k3功課外,每曰加一至二頁補充(科目可隨意的,保持新鮮感)另加每星期中/英默書,默數字,顏色,水果,日常用品,動物等,總之不同種類的基本字啦!小孩只要習慣忙碌,就不會感到上學很辛苦。家長要相信孩子可應付及給予鼓勵,不要再去想如何為孩子找較舒服的學習方式!多抄生字陪伴溫習啦!

Hellohebe 發表於 12-12-19 01:21

咁咪比一個新的時間表佢囉。除每日k3功課外,每曰加一至二頁補充(科目可隨意的, ...
說的也是,跟你方法試試。thanks!
德雅網頁上的活動照片好多仍是2011-2012年度的,請問學校是否會定期 update 新照片?
會不會到 2013 九月後至 update 2012-2013 年度的照片?

請問德雅是否金字塔式上?
高年級的班數好像比低年級的少.

不是,這是學校教學方針的關係。之前數年學校政策收生少,班數自然會少!今天家長日問學校2013開5班小一的機會較大!

回覆:Hellohebe 的帖子

我十分肯定德雅小學無得頂!

引用:我十分肯定德雅小學無得頂! +

原帖由 Jen123 於 12-12-21 發表
我十分肯定德雅小學無得頂!
真的?

引用:不是,這是學校教學方針的關係。之前數年學

原帖由 Hellohebe 於 12-12-21 發表
不是,這是學校教學方針的關係。之前數年學校政策收生少,班數自然會少!今天家長日問學校2013開5班小一的 ...
會增聘老師嗎?

回覆:virgokaren 的帖子

我想通了!雖然不是心儀!但是,前景仍然是不俗的。

virgokaren  Agree !  發表於 12-12-24 01:06

Hellohebe 發表於 12-12-21 16:24
不是,這是學校教學方針的關係。之前數年學校政策收生少,班數自然會少!今天家長日問學校2013開5班小一的 ...
謝謝你!

我老三已二歲半不太願意說話!擔心死

3 件!

引用:我老三已二歲半不太願意說話!擔心死

原帖由 Hellohebe 於 13-01-11 發表
我老三已二歲半不太願意說話!擔心死
有冇同佢出多啲街,識多些朋友仔呀?

helllohebe : 我囡2歲都仍然滿囗BB話,未識講句子

之前睇兩姊的時間較多有d忽略了她,現在開始給她充實的幼年生活,我會努力!

引用:之前睇兩姊的時間較多有d忽略了她,現在開

原帖由 Hellohebe 於 13-01-13 發表
之前睇兩姊的時間較多有d忽略了她,現在開始給她充實的幼年生活,我會努力! ...
你照顧三個囡囡真是分身乏術,加油呀

回覆:分享雜談!歡迎各方好友及任何議題

想問問,你地有冇德雅書單?

Hellohebe:你 2 個女都是德小?勁!

引用:Hellohebe:你+2+個女都是德小?勁! +

原帖由 Jen123 於 13-01-21 發表
Hellohebe:你 2 個女都是德小?勁!
憑記憶,佢大女是德雅女生,二女同大家一樣,九月才入讀!
Hellohebe,有錯請更正

‹ 上一主題|下一主題