用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 分享雜談!歡迎各方好友及任何議題
樓主: Hellohebe
go

分享雜談!歡迎各方好友及任何議題 [複製鏈接]

回覆:Hellohebe 的帖子

Hellohebe :  最近身體不適,病了!今天睇了升中訊息,發現升中沒有世襲生,亦無兄弟姊妹和宗教分數,父母是否從事教育工作亦無關係,全憑 3 次呈分數,計 Band 派名,公平多了。

回復 Jen123 的帖子

我這數天也大多待在醫院!醫生話92歲昏迷中的嫲嫲突發性肺炎應該是時候,日以繼夜跟老爸及親友都一直陪伴著!直到今天早上她噔大雙眼跟我做鬼臉!我有一個中過三次風的阿嫲,生命值仍然是100%!

引用:+本帖最後由+Hellohebe+於+12-12-14+00:54+

原帖由 Hellohebe 於 12-12-14 發表

回復 Jen123 的帖子我這數天也大多待在醫院!醫生話92歲 ...
你一定很辛苦,仲有三個咁細嘅小朋友要照顧。聖誕將到,好好玩吓,休息吓!!!

回復 janicech 的帖子

前兩天放了手阿女們比我老闆處理,希望d功課冇錯漏啦!哈! 今天阿大要去朗誦比賽,老二聖誕表演才自己帶返。(備註:學校對學生功課規格很嚴緊的,字體漏了一點/寫穿少許/格式不符,全都要改正!做漏任何嘢也會被寫學生手冊。做個負責任的學生

剛想起的小插曲:每天整齊清潔的大家姐,昨早上學途中髮辮子橡根段了,最終就成了手冊上的"每天要整理頭髮"想起來自己仍在笑!

回復 virgokaren 的帖子

小息會在操場行行企企, 食下小食咁, 亦會溫習下咁 .   而 一, 二年級需要自備食物, 升上三年級開始才可以到小食部買食物.   食物來去都係麵包, 蛋糕, 餅乾, 切件的生果等等啦, 唔好太多, 驚佢地食唔落午飯.

引用:剛想起的小插曲:每天整齊清潔的大家姐,昨

原帖由 Hellohebe 於 12-12-14 發表
剛想起的小插曲:每天整齊清潔的大家姐,昨早上學途中髮辮子橡根段了,最終就成了手冊上的"每天要整理頭髮 ...
你講果d規矩,我家大小姐全部犯齊,我擔心本手冊吾夠寫。

但吾守規矩的小孩,正正需要這類嚴守規矩的學校來矯正,當所有同學仔都是規行矩歩,她也不敢過份!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Hellohebe 發表於 12-12-14 10:13
剛想起的小插曲:每天整齊清潔的大家姐,昨早上學途中髮辮子橡根段了,最終就成了手冊上的"每天要整理頭髮 ...

囡囡係爛玩精, 所以我吩咐姐姐用兩條橡根紮頭髮,

我交表時正值小息,我見男生們(應該高小)在操埸裏玩......捉"衣因" , 唔知係唔係我果個係仔,我成日留意到男仔d嘢

回復 janicech 的帖子

你囡囡已經好咗! 最初一放學你囡好似隻馬騮仔在家長接送區跳出就不斷跟同學仔講話,成個開心果咁!近排可能熱情已過,早幾天一出來還主動跟我say hi!

係, 好真係好"顛"架, 一玩開就失控

小一書單需要買book 1A & 1B 英文書嗎?
數學呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 12-12-15 18:30
小一書單需要買book 1A & 1B 英文書嗎?
數學呢?
小一書單不需要買book 1A & 1B英文書。數學用一年班課本,不過主力係用學校自已的教材(工作紙),書只是用作輔助用途。

回覆:amy625 的帖子

請問各位準德雅家長,有冇人收到教育處問是否放棄大抽獎?因為見有些家長表示有些學校收到教育處信件,無知,因此一問,不喜勿插。

amy625 發表於 12-12-15 21:28
小一書單不需要買book 1A & 1B英文書。數學用一年班課本,不過主力係用學校自已的教材(工作紙),書只是用作 ...
謝謝回覆。那需要自備book1A &  B 教小朋友嗎?
需要識哂book 1 的字嗎?
(成曰聽人講好深好深,搞到好擔心!

引用:Quote:amy625+發表於+12-12-15+21:28+小一

原帖由 virgokaren 於 12-12-15 發表
(成曰聽人講好深好深,搞到好擔心 ...
邊間出版社的book1a及b呀?
意思即係要買定同佢預備呀?

Jen123 發表於 12-12-15 23:06
請問各位準德雅家長,有冇人收到教育處問是否放棄大抽獎?因為見有些家長表示有些學校收到教育處信件,無知 ...
我地冇收到。我地有直資offer wow!

引用:Quote:amy625+發表於+12-12-15+21:28+小一

原帖由 virgokaren 於 12-12-15 發表
(成曰聽人講好深好深,搞到好擔心 ...
邊間出版社的book1a及b呀?
意思即係要買定同佢預備呀?

回復 virgokaren 的帖子

放鬆啲,唔使太緊張,而且小二課本係生字比小一多啲,小朋友適應能力好強。唔需要特登買,如果真係擔心,可以係暑假時同佢提早温習下小二課本,問題不大。

回復 Jen123 的帖子

我當年就無收過教署的信問會否放棄大抽奬,不過有朋友就交左其他私小留位費後,有收過這信。
‹ 上一主題|下一主題