用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班
樓主: boyboy_mama
go

面試班 [複製鏈接]

回覆:面試班

我冇俾小女上面試班!曾經接到WKFreject 時,問自己係唔係冇俾佢上面試班搞到甘!都有動搖時刻!後來其他小學心儀的有second in / offer ! 先感覺好D!相信小女的能力!亦都相信學校自有它的選擇!但我不知道面試班內的問題,是否真的和名校出的相類似,或其他家長可解答一下,因我沒有參加過,現在我覺得面試班可當作練下大膽及禮貌都不失為一個好方法!

回復 boyboy_mama 的帖子

我個仔有讀萬幾蚊嘅補習班,但係一間都考唔到!

CurrySo 發表於 12-12-13 18:21
回復 boyboy_mama 的帖子

我個仔有讀萬幾蚊嘅補習班,但係一間都考唔到!
打錯字,應該係"面試班"。

回復 CurrySo 的帖子

咁你平日有無幫小朋友補底?同埋係咪只報超名幾間?

我自己用愛用心教,無上面試班。
暫時有九個offer(利申:八個放棄,只保留SFA),現在仍等SPB, KTS,second in同YW result.
個人認為,教兒女是自己的事,別將個波交俾人。無用兼浪費金錢。

恭喜!真係吾容易!可以分享吓如何準考小一?

個心十五十六,一上要上九個月,每堂要300大洋,真係唔知值唔值

一個過萬元的投資!

My son also studied a few months. Our view is the effort made by the parents is very critical as the interivew class just tell you the types of the questions. Parents have to practise w/ the kids at home. And 1 pt I am sure is the interview class won't provide fixed answers. I think the use of interview class is they provide the scope/resource of the interview questions. It may help you about 10% of the whole process. The key still relies on the parents.

不過唔上到時仔女唔得,你又好懷疑自己做錯事,(我都有甘既情況)!手牚又肉,手背又肉

我女有上面試班,覺得面試班可給父母了解現今面試範圍及模式,兼讓小朋友有心理準備一些面試模式,這對真正面試點都有D幫助,正如自己考公開試前,都會睇下個syllabus及past paper.當然有人唔睇syllabus及唔做past paper去考都有機會考得好

Twins 媽咪

我覺得不用浪費金錢上面試班,以我小兒今年考學校,我覺得禮貌品行好重要,另學術自己教己足夠,當然名校就學術要求會好高!

其實有無用好難𧗾量啊!好多人都話自己教好d,有時間有心機homeschooling 當然好啦!無時間既父母外判都無所謂!最緊要小朋友唔抗拒,父母又唔好讀左之後又唔好覺得唔值得。否則,都係自己教好!

其實有無用好難𧗾量啊!好多人都話自己教好d,有時間有心機homeschooling 當然好啦!無時間既父母外判都無所謂!最緊要小朋友唔抗拒,父母又唔好讀左之後又唔好覺得唔值得。否則,都係自己教好!

‹ 上一主題|下一主題