用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 回顧番.......小朋友參予多興趣班對面試有冇幫助? ...
go

回顧番.......小朋友參予多興趣班對面試有冇幫助? [複製鏈接]

眼見身邊朋友啲囝囡每日schedule排到密密麻麻,番2間幼稚園,小一面試班,琴棋書畫樣樣精,很多朗誦,田徑,音樂比賽獎牌,獎杯.......但到宜家手上都未有offer,有時諗令一個五,六歲小朋友拉得咁緊係好事定壞事呢?參予咁多興趣班係未真的有幫助呢?

6    0    0    0

回覆:Babemama 的帖子

人各有志

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信貴精不貴多
而且,返興趣班唔係為報小一!

connielamyee    發表於 12-12-21 15:43
shanshan16    發表於 12-12-18 12:38
bb86  agree  發表於 12-12-18 11:17
Jackieson  agree  發表於 12-12-18 10:59
smfwong555    發表於 12-12-17 12:16
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

你係想問"返得多興趣班"定"拎得多獎"呀, 兩樣野黎架WOR

mk3288  重要的是那些獎有沒有公信力?如果不被所考學校承認,那些獎是沒用的。  發表於 12-12-13 10:26

回復 Babemama 的帖子

首先, 要清楚知道為乜上興趣班, 為乜要參加比賽先?!
如果只係為o左入讀心議小一, 相信這個安排, 不是最好的方法.

我眼見有些家長, 近來因私校/直資面試都差不多完成, 就cut小朋友的興趣班,
劍擊cut, 游水cut, 畫畫又cut......d興趣突然之間無o西??

o甘樣小孩又點可以持之以恆去學習呢?

回覆:回顧番.......小朋友參予多興趣班對面試有冇幫助?

我一直維持小朋友一個星期最多上3個興趣班,最近發現自己堪稱最hea!

rchchan0505  天外有天,我囡一個星期返一個,不知後年會否後悔。  發表於 12-12-23 22:10
little_yolky  係 "天" 外有天至啱  發表於 12-12-13 13:38
little_yolky  又外有天, 我係一星期2個   發表於 12-12-13 13:37

我覺得冇幫助

面試好睇即場表現
某些校, 三千人以上考
就算份CV內容幾靚
其實都睇唔到咁多

好多都係先過面試一關
同分, 才比較CV內容.

個人認為咋.

面試就甘短時間,幾千人考,系咪真系有實力就掂?

引用:眼見身邊朋友啲囝囡每日schedule排到密密麻

原帖由 Babemama 於 12-12-12 發表
眼見身邊朋友啲囝囡每日schedule排到密密麻麻,番2間幼稚園,小一面試班,琴棋書畫樣樣精,很多朗誦,田徑, ...
如其他家長所言,我都覺得興趣班對考小學冇用。反而孩子自信有禮可能比較重要。

醒目開學勳章

我都認識不少「興趣班」家長係知道有直資/私校收左,就cut剩小朋友中英數班,話要全心全意準備小一喎!  我聽到都好唔舒服。

我冇cut我女d「興趣班」,仲加左,同佢講明,玩埋暑假,就要作出取捨,小學跟到,才可以keep,跟唔上,再作取捨。  我想我女真係可以搵到自己興趣,不是為考小一。

再者,點玩都係玩多半年only,點解咁都唔俾?

回覆:Jane1983 的帖子

以前都見過d家長考到kindergarten 就馬上cut playgroup!好目標為本。

回復 pauljr 的帖子

Sensible decision.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咩人都有……

視乎興趣班係咩, 如果係谷學術, 完全無用。
學習一項activity, 我諗係要持之以恒加上定期set一個合理目標(即係唔好hea住求其只學不練習, 但不能一步登天為考級而學), 呢項不單對考小一有用, 學小朋友整個人生發展都會有用, 學懂恒心, 學懂應付適量的壓力和挑戰。

ANChan59 發表於 12-12-12 19:42
回復 pauljr 的帖子

Sensible decision.
cut 中英數就話遮,cut興趣班就絕左d wor 。

回復 gwengwen 的帖子

請問你小朋友有無上什麼興趣班呀?

回復 Jane1983 的帖子

女兒現在K3, 2.5歲起ballet和swimming, 鋼琴是自己教的不算興趣班吧, 今年加了Jazz class, 沒其他了。
每年暑假會幫佢參加啲不用練習不用用腦的班: 黏土, 做點心, 玻璃畫等等...

面試過程沒有要考小朋友百般武藝, 主要睇係咪聽老師指示, 夠唔夠定。

‹ 上一主題|下一主題