用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 覺得欠咗個仔!我好吾好搬呢?
go

覺得欠咗個仔!我好吾好搬呢? [複製鏈接]

各位,真係幫幫手,我大仔現在兩歲多,另細仔一歳,因本人同老公家人都住元朗,好愛此地!
我身邊朋友好多搬出沙田,九龍為仔女某好前途,而我只係面試去試咗一間九龍塘名幼,4千人收百多人,當然rejected我仔,但我好友個仔係大B,收咗佢,我仔同佢仔一齊長大,我由一年前個仔會認字就陪閲讀圖書,現在我仔仔兩歲四個月認到過千英文字,我本一心只想入番元朗爸爸有世襲分的小學,那小學近60%入band1中學,我個心一向咁諗,但朋友同我講原來有多10分都未必入得到,唉!咁就大鑊,我以為入梗先吾apply多間出面幼稚園!我心灰到極點,條路吾知點行,我好吾好搬出去呢?
   3    0    0    0

回覆:alicesang 的帖子

元朗邊間?如果無宗教都會有機會入到!

吳使panic,留心吓幾多分入到。

你又鍾意元朗,又有家人住在附近,都吾係話搬就搬

當然不用搬啦!元朗也有很多好的中,小學校,學位亦沒有像市區競爭激烈.

回復 alicesang 的帖子

你自己諗清楚, 元朗係咪會係一個雙非集中地囉.
咁你地個區有無機會唔夠學位呢!?

比資料你自己諗啦!
如果你嗰個係2010 BB, 對比今年既派位, 學位只會更不足.
與其第日後悔, 不如及早決定係咪去第二區住啦!

我真係諗唔到我地呢個咁既政府可幾點樣起北區整多一萬或者幾千個學額出嚟呀!
唔通到時D雙非想去邊區就邊區???

雙非問題

Daddy係畢業生+同區+首名子女=?分, 唔止10分o卦. 元朗我唔熟, 但有朋友仔女係果度讀中學, 好似都有幾間不錯的. 也可跨去北區? 鄧顯都係北區啊.

適齡10分,首名子女5分,加上爸爸世襲那10分,你兒子是25分啊!就算不是那麽高分我也覺得不應該為了他選個小學就搬離自己喜歡的地方。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

王國會長

alicesang 發表於 12-12-10 22:58
各位,真係幫幫手,我大仔現在兩歲多,另細仔一歳,因本人同老公家人都住元朗,好愛此地!
我身邊朋友好多 ...
25分=除了必收生外差不多都必入了

回覆:覺得欠咗個仔!我好吾好搬呢?

如果我冇記錯,首名子女5分,同爸爸世襲那10分,係二揀一,即是加埋適齡嗰10分,總共得20分。
去年我囝囝都係得20分喺自行收生階段入到我嘅母校。

Jane1983  U are rigt!  發表於 12-12-11 17:18

'現在我仔仔兩歲四個月認到過千英文字'<-----唔駛擔心,你個仔好明顯係天才中天才,好好培養,小學大把學校收

alicesang 發表於 12-12-10 22:58
我身邊朋友好多 ...

元朗好的小學多的是,中學也不錯,若然你兩夫妻都不想搬,就一心一意幫囝囝入老公的小學吧!坦白講,這幾年的私小和直資競爭好大,仲一年比一年大。若以津校計分(假設沒有宗教分)計,你囝囝都有20分,細仔到時仲必收。

Yanamami  的確, 搬到出去都未必一定入到心儀學校, 競爭太大.  發表於 12-12-11 10:20

無謂搬了..你都有25分, 基本上90%入緊, 你搬出去得返15分, 未必入到心儀啦..或者你可考慮市區出名既直資小學, 真係考到先再想都未遲啦..

你搬屋都唔等於你能入到你心義的學校.

是否應該有兩手準備.
其實 25分巳好大把握

況且所謂爸爸曾就讀的傳統小學
我又唔覺得元朗較有歷史的小學在同區有幾叻
每間小學都有入入到 Band 1 ka la.
是不是你的小朋友才最重要

有25分一定唔搬, 唔通搬左屋就一定入硬名校, 到時咪一樣要運氣, 反而仲哀呀, 有25分都有7-8成機會呀, 不要放棄

我早幾年住元朗亞仔得15分,分析後搬了出九龍讀幼稚園,現上小學了!平心講九龍大抽獎幾會多D,因元朗D老牌小學收好多親朋好友(不便透露),但如你有25分,理論上原區都ok

應該係20分,除非仲有宗教分

YY Mom :-D

舊生+適齡=20分,如果該校無宗教,應該都有機會,還有同區,叩門,搬出黎亦未必大機會過你現在那間

多謝各位意見!

仲有,就算叩門,出面同元朗一定元朗易叩,你你咁叻,唔洗擔心

我同我老公,我细佬,我老爺都係元朗人,大家亦都係鐘聲舊生,但我仔都唔知入唔入到。不過我覺得元朗好學校都好好,冇必要搬。我妹在郷中,我基元,细佬白约&#164666;亦一樣大學畢業,而且唔使禁遠返學!

朝日屋    發表於 12-12-25 14:39
‹ 上一主題|下一主題