用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (另類話題) PN班可唔可以申請調班/調組呢? ...
go

(另類話題) PN班可唔可以申請調班/調組呢? [複製鏈接]

唉~呢排成日掛住D學校放榜, 睇到人都顛

講返正題, 個女而家返緊PN, 但覺得佢好似唔鐘意返學
佢果班廿三十人, 通常分左2組上堂, 我個人覺得佢果組個老師唔係太有經驗, 又好少同家長交流
(我已經經常主動問佢野, 但佢都係一句起兩句止)
反而另一位好明顯係有經驗, 我都多同佢傾計, 可惜佢唔係跟我個囡

我唔敢話 "我個老師唔好+我個囡係因為佢唔鍾意返學"
但我真係想幫個女調組試下

咁, 有冇人試過同學校申請調組? 如果唔得咪好尷尬?
P.S. 某九龍塘冇學券學校, 學位唔滿的
   0    0    0    0

如果你覺得對小朋友有幫助, Why not?甘個理由當然想個比較好聽的

就係唔知點開口好

你識吾識另一組的小朋友? 你可以話你個小朋友怕生/細膽/好吾慣,同個識的小朋友一組,她會吾甘驚青。

一調,個老師就知咩事啦~ 返多半年都完啦,都係N班姐,下年都唔係佢教~(我自己諗)

初時以為狠心D推左佢入學校, 唔喊就OK
佢4個月後, 事實佢講野係進步左好多, 就同我講"唔想返學, 唔鍾意老師"
而家每日著校服時, 雖未至於紐哂計,但好似我攪到佢唔開心咁

我孖仔依家情況同你女女一樣,未至於扭計,但都話唔想返學/唔鍾意返學/唔鍾意班主任,不過佢地依家係k1,之前pn响另一間學校讀。大仔仲成日講要pn果個班主任。

但我覺得依家既班主任都幾nice,成日打黎update 佢地兩個情況,可能係呢間傳統d重品德,冇以前pn果間咁free。但我已經有d後悔幫佢轉校讀k1。

回覆:cani09 的帖子

方方?

回覆:(另類話題) PN班可唔可以申請調班/調組呢

我都覺得阿囡宜家N班個老師唔多掂,我問親佢嘢佢都係一句起兩句止,成日趕住收線,似係唔多想應酬家長咁 (其實8月開學以來我只係打過去學校3次啫,唔算好煩掛!?) 不過已決定下年K1會轉校,所以冇必要都唔會再搵老師了…

但要捱多半年......

回復 cani09 的帖子

我個囝同你情況幾乎一樣, 可以pm傾下係咪同一間學校?
其實我都有諗過轉班, 甚至轉去另一間分校. 我直頭有同個班主任講過tim ...

PM ED

回覆:(另類話題) PN班可唔可以申請調班/調組呢

比我唔會轉,因為要比bb適應多d唔同嘅人,而家pn轉可能易,咁k班、小學、中學、大學呢?邊轉得咁多 實會撞到唔太好嘅老師,返而睇下點感化下bb,令佢對老師印象改善仲積極!pn都係學下秩序同禮貌,其實間間都係咁上下,可能遲d有改善呢

Jane1983 發表於 12-12-10 21:14
你識吾識另一組的小朋友? 你可以話你個小朋友怕生/細膽/好吾慣,同個識的小朋友一組,她會吾甘驚青。 ...
呢個唔係一個好O既藉口, 一定唔會成立, 如果我係老師我會答返你, 比佢返學都係想佢學習群體生活, 多D同唔同O既小朋友相處, 唔可以因為怕人而調去同朋友一GROUP喎....

回復 cherrieloy 的帖子

會收貨啦!你估吾明口羊,講個體面理由,大家好落台。
‹ 上一主題|下一主題