用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督堂幼稚園 2012 Interview 流程
go

2012 Interview 流程 [複製鏈接]

此帖純粹分享 2012 年 Interview 之流程,關於面試內容其實我都唔知 (囝囝唔肯講)。Mrs. Fieldings 已於 2012 Summer 離任,所以這一年的 interview 有別於之前的校長單獨面試。

Interview 分開 3 天,照推斷應為大仔(Jan~Apr)第一天,中間(May~Aug)第二天,細仔(Sep~Dec)第三天。相信三天面試內容會有些出入。

由於流程十分暢順,Interview 當天只需於指定時間早約 5~10 分鐘到達便可(確保唔會遲到)。到了指定時間就在門外排隊,先由老師在門外檢查文件 (所有 portfolio/獎狀等額外文件會叫家長自行拿走,所以大家唔需要帶去了),完成後就要一位家長陪同小朋友入到裡面既長櫈等候 (另一位只能在外面做門神)。約一分鐘後,就會連同另外兩三個小朋友一起被叫到樓上另一課室。

課室內會有兩三位老師分別與家長再核對文件和與小朋友閒聊,內容十分簡單,例如食咗野未。之後就會帶領小朋友再到另一課室進行面試,而家長就到隔離課室等候。小朋友面試過程十分快,只需 1~3 分鐘,應該是英語對答。前後加埋,10 分鐘唔使就可以離開。

pt2555  Thanks very much!   發表於 12-12-11 10:37
   27    0    1    0
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回復 Patpatmom 的帖子

you son got accepted last year?

回覆:Patpatmom 的帖子

Thanks for your information!Finally your son got the offer?

回覆:2012 Interview 流程

Thanks

Interview只用英文,無中文嗎請問

引用:此帖純粹分享+2012+年+Interview+之流程,

原帖由 Patpatmom 於 12-12-10 發表
此帖純粹分享 2012 年 Interview 之流程,關於面試內容其實我都唔知 (囝囝唔肯講)。Mrs. Fieldings 已於 20 ...
請問閒聊果陣時,係咪都係全程英文?

小兒當時是全英文 (閒聊,面試時都是),但都聽說過會有人用廣東話。但哩d 都係 unpredictable,所以心理準備上都係用英文作答。

What aboutK1 report card.

What happens if I don't have it yet? Should I use handbook instead?

Patpatmom 發表於 12-12-10 15:39
此帖純粹分享 2012 年 Interview 之流程,關於面試內容其實我都唔知 (囝囝唔肯講)。Mrs. Fieldings 已於 20 ...
Will interview ask parent questions?

picture 發表於 13-12-28 19:21
What aboutK1 report card.

What happens if I don't have it yet? Should I use handbook instead?

哩層唔清楚,但相信無問題;當日我遞交的所謂 report 都是全中文,相信學校未必會詳細去睇。

lucas1031 發表於 13-12-30 16:19
Will interview ask parent questions?

唔會,只會問小朋友問題

你小朋友現在讀得開心嗎?

會問小朋友D咩問題?

ddbjan 發表於 14-1-2 23:26
你小朋友現在讀得開心嗎?

開心~

其實小朋友,有得同一班差唔多年紀既小朋友一齊學習一齊玩就多數都會開心~

你覺D老師細心嗎? 你之前係邊間之讀k1 架

Is the kid need to answer in complete sentences? Is it must? Do they need to recognise the word or just oral interview?

ddbjan 發表於 14-1-4 00:55
你覺D老師細心嗎? 你之前係邊間之讀k1 架

老師唔錯㗎,每年有三次家長日,會同你講講小朋友係學校既情況~

其實係邊一間讀 K1 真係無乜問題,小兒 K1 讀既係一所有學卷既本地幼稚園

housewife1314 發表於 14-1-4 18:06
Is the kid need to answer in complete sentences? Is it must? Do they need to recognise the word or j ...

唔使 complete sentences,相信主要睇小朋友既表達能力。相信亦唔需要認字。

請問verification letter from school係乜? 帶手冊係咪就可以?thanks

如無記錯手冊應該可以
‹ 上一主題|下一主題