用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 原來面試係靠運氣㗎!
樓主: yvonne_bb1122
go

原來面試係靠運氣㗎!   [複製鏈接]

回復 rabbitsheasl 的帖子

小朋友而家先剛剛開始比拼,大把機會追番上黎啦!你肯甘樣培育小朋友,點會無成效呀!

長路漫漫,做好父母,共勉之!

唔好灰心啦, 努力寫求位信, 總會有機會的

做任何事都一定有幸運既成份.
有OFFER, 一定唔止單靠運氣.
無OFFER, 一定唔會什麼都沒有做.
大家平常心面對, 個個都緊張自己小朋友, 個個都想入到心儀學校.
試問有邊個家長無付出?
現在只係在起跑線, 將來小朋友既成就係靠佢地自己.
大家同小朋友仲有好長既路要走, 大家努力.

引用:我睇到此post+的內容真喺有些不高興,+真喺

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-13 發表
我睇到此post 的內容真喺有些不高興, 真喺請有OFFER 的家長唔好話無OFFER 家長無做野或做得唔夠或無比時間 ...
唔好放棄
一定有架

其實我唔喺十分擔心無 offer, 我憂慮的是我用的方法是否正確, 如果我的方法不對, 我用幾多心機, 幾多時間, 幾多精神, 都喺白費

幾時做人都係靠運氣啦!
有運,事半功倍
冇運,事倍功半

不要灰心,有些小孩天生內向怕醜,小兒便是其中一人,有時性格很難改變,慢慢來,一定會有進步。

引用:我睇到此post+的內容真喺有些不高興,+真喺

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-13 發表
我睇到此post 的內容真喺有些不高興, 真喺請有OFFER 的家長唔好話無OFFER 家長無做野或做得唔夠或無比時間 ...
好認同呢位媽媽嘅講法,試問有邊個在職媽媽唔想放工即刻返屋企見吓自己個宝貝呀!就算見佢嘅時間好少都想同佢玩吓傾吓偈,放假全天侯陪住佢去旅行就算知道会好辛苦都要帶佢去,唔忍心丢低佢比阿媽湊,我哋嘅付出唔会比其他媽媽少!只不過有時interview真係好睇眼缘同時机,有時in嘅時候撞啱午睡時間,根本不在狀態中咁可以點呀??就算我哋大人做嘢做到攰皮氣都差D啦!更何況一個兩歲幾嘅小朋友!所以而家in咗六間,只係得一間waiting真係擔心死人啦!點解元朗區D kg咁高要求㗎,救命呀!!

好多謝咁多位家長的安慰, 真心希望各位好快有好消息 (包括自己).

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

運氣成份一定有,但亦要有一定實力才可以。

回復 yankisam 的帖子

家人平日大部份時間都係望住人講野. 不過俾你提醒, 可能之前同BB講故仔和睇書時, 佢都係坐在我大腿上, 我諗都係正正經經買返張枱仔坐佢對面.

醒目開學勳章

回覆:yvonne_bb1122 的帖子

有時真係要靠天時,地利,人和。
我只係覺得小朋友太聰明,講野太叻,幼稚園未必會收,佢哋驚呢d小朋友會坐唔定,會好嘈,影响課室秩序。
佢請鐘意收一d唔多出聲,又可以坐定定嘅小朋友,起碼上堂時唔洗嘈嘈閉,若俾我做老師都希望教乖,又唔嘈,又坐定嘅小朋友

引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

原帖由 Jayann 於 12-12-10 發表
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
agree

運氣点兩至四成。
仲有其他因素。

打工做人都一樣,但要努力

引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

原帖由 Jayann 於 12-12-10 發表
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
agree.good point.

Cindyjasper 發表於 12-12-22 00:28
有時真係要靠天時,地利,人和。
我只係覺得小朋友太聰明,講野太叻,幼稚園未必會收,佢哋驚呢d小朋友會坐 ...
Agree~~身邊好多唔多出聲及怕醜的小朋友反而有好多OFFER,但眼緣及天時地利人和各方面都重要,所以唔係單方面覺得INTERVIEW 好一定有學校收,不過未有OFFER 的小朋友唔代表日後會跑輸,給予孩子及自己多些正能量,教小朋友唔係單靠學校,身教的品德更為重要

回覆:naughtybj 的帖子

有時候!怨氣可以成為動力!我見很多人着起龍袍也不似太子,只是選啱時間 ,入啱門口。其他,不值一提!

凡事必有因,邊有全靠運?
面試技考,眼缘好緊要,
叫早辰,拍櫈,講bye bye指定動作。
做到呢三宝成功一半。

唔緊要啦,我覺得個天自有安排,唔得嗰啲就可能真係唔適合你個小朋友呢!
‹ 上一主題|下一主題