用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
樓主: vincat
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

回復 HelicopterDad 的帖子

你又知無offer的小朋友的家長無努力付出過?你又知無offer的小朋友無咁有禮貌無咁有自信心?我相信考得直資私小的小朋友家長一定有努力付出過的,問題是需求大於供應的情況下,一定會有大部份小朋友無offer的,況且面試都好睇老師的感覺.........

vincat  仲有小朋友性格個個唔同, 有d只係小朋友比較內向而失去機會, 絕對唔代表佢同家長無努力  發表於 12-12-12 09:43

有人覺得未in 完透露interview題目無問題,話世界無咩咩絕對公平之類
有人覺得hold住幾個位無問題,話俾左錢有權hold位同付出過之類

咩世界?

都唔想on and on, 之前有人話因為自己小孩叻所以能有幾個offer, hold位是權利,為何等位的人e+變冇同理心? 講真很多 xxx vs yyy post 都係得個標題跟著就如題,完全唔講要考慮什麼因素,又好難怪心急的人misinterpret as show off.

回復 MrBeast 的帖子

講真大部份d xxx vs yyy post 都係得個標題跟著就如題,完全唔講要考慮什麼因素,又好難怪心急的人misinterpret as show off.

我反而唔覺係show off, 只覺係挑撥兩校家長互砌多些。

四隻貓  互砌  發表於 12-12-11 17:37
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而且都有在兒子能力選高中低的心儀學校。如果中高優先者,正如我太太講,快d交留位費,驚學校變掛,或者搞錯。如果是次選,我們會按優次交留位費,同時留兩個,而且同時放較低優次的學校。

到大學是另一回事,如果申請Fast Track 及non-JUPAS, 有機會同時有可能三大加海外,會有多間offer,  而且是conditional offer,為了等實際考試成績,所以會留超過三四間的offers, 我都覺得不是最好,但都要留住。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 bcw 的帖子

有五間offer都咁難諗?我唔信law。若真係咁難選,係可能個父母唔清楚小朋友性格+學校特色了

Yanamami  Exactly!  發表於 12-12-11 16:45

引用:由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而

原帖由 ANChan59 於 12-12-11 發表
由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而且都有在兒子能力選高中低的心儀學校。如果中高優先者,正如我太 ...
又學到嘢喇!呢度好熱鬧,連你都講埋一份

四隻貓    發表於 12-12-11 17:42

引用:由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而

原帖由 ANChan59 於 12-12-11 發表
由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而且都有在兒子能力選高中低的心儀學校。如果中高優先者,正如我太 ...
明白,但大學已是另一回事了,特別對現正徬徨小學學位的家長,則最迫切是獲得期待已久的小學offer...那怕只是一個!在焦急難過的同時要面對那些手持多個offer而四處宣揚的人,情何以堪呢...

I guess most if not parents agree that having a few choices is not a problem.  The problem is if one holds all the offers, more than two by my standard, is a problem.  One may need to choose among two or three but not five.  Probably, the parents hold so many offers is due to the offers are confirmed at different times.

Yet, in reality, one should have right to hold and choose the school offers, if the kid is being so smart and so lucky.  For those less lucky ones, just be patient. Afterall, the kid need only one offer.  And maybe the lucky draw result is far much better than you can imagine.

Declare, my son got one offer and we hold that offer.  Yet, we are still waiting for the best to come.

longlokma 發表於 12-12-11 16:43
明白,但大學已是另一回事了,特別對現正徬徨小學學位的家長,則最迫切是獲得期待已久的小學offer...那怕只 ...

咪話張揚, 而係成日見d posts講A校B校C校各有各好, 唔識揀. 從來都無一間完美學校, 只有合適自己小朋友既學校. 而家好多家長漁翁撒網, 考+幾間, 當中有幾多真正做足功課, 瞭解清楚學校o岩唔o岩自己小朋友? 抱住個心態係競爭激烈, 考左先算. 收左先慢慢諗(本來無可厚非). 但之後總會知有d"一定唔會讀", 有d"或者", 有d"心儀". 當"心儀"收左就好放"或者/一定唔讀"果d, 當手上有"或者", 就放一定唔讀果d. 如果家長都唔知自己想要乜, 就只會心大心細. 有時佢地手上既offers都係好唔同類形而唔係差唔多既學校, 禁都揀唔到, 實在好難明. 其實每一日我地都要做好多選擇, 真係禁難揀咩?

chunyatmama 發表於 12-12-11 17:08
I guess most if not parents agree that having a few choices is not a problem.  The problem is if one ...
Probably, the parents hold so many offers is due to the offers are confirmed at different timing.
這情況極有可能. 但亦可很快決定到less preferred的學校, 便放位吧. 整個選擇過程, 手頭上同時hold2間已夠了.

d位始終有日會放出來,起碼無也人讀兩間小學,平常心等待la。

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 你又知無offer

原帖由 purplemelody 於 12-12-11 發表

你又知無offer的小朋友的家長無努力付出過?你又知無offer的小朋友無咁有禮貌無 ...
點解我話人地努力多D同好D變成我話人冇努力過?你有冇睇清楚我講過D乜,定係我只要講一D你唔同意既嘢你就mode左我去你已定左型既人既說話?

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 你又知無offer

原帖由 purplemelody 於 12-12-11 發表

你又知無offer的小朋友的家長無努力付出過?你又知無offer的小朋友無咁有禮貌無 ...
大家何必咁神經敏感呢! 其實有幾多人有咁嘅本事啊,手頭上有幾個offer 係手? 他們只係佔肛極少數。 以往年記錄, 只要你係waiting list 裏面, 到明年7/8 月時, 大部份都有機會由後備變正選。同時那些简佐直資或第一輪中嘅, 都不能參加大抽獎, 正面睇,第二輪抽獎的, 係唔係大佐呀??

引用:Quote:原帖由+purplemelody+於+12-12-11+發

原帖由 serinac 於 12-12-11 發表
大家何必咁神經敏感呢! 其實有幾多人有咁嘅本事啊,手頭上有幾個offer 係手? 他們只係佔肛極少數。 以往年 ...
sorry, many typing errors.

回覆:bcw 的帖子

甘又唔好話唔報,因為報之前冇人知邊間收你!申報:小女五個offer , 德望,sfa , 德雅,st margret , TT!係未有sfa 之前,TT同德雅同時有offer , 我選了德雅,sfa 有offer 之後,收到德望都冇去交,st margret 因直資,有了sfa 後收都冇交!係最初交留位的時候,我自己都唔知SFA收!所以我都好明白交甘多留位費的心情!但其實真是可以五間留曬!但明知自己心中有一定的排位,為左什麼都好,只留了兩間!
其實每人留位背後真是有其原因,留好多間的可能佢自己都唔知想點!我想極少原因想show off ! 大家都是為自己子女!
冇offer 唔代表佢晤努力,只是我們選學校,學校也在選我們,縱使我有sfa offer , 我又會大抽獎bor ! 甘我又係唔係自私?好難有答案!今天俾個offer 你,你就不參加大抽獎嗎?我想大部份都不會,有誰不想免費教育!大家都是想手拿offer 去抽獎個心定D姐?rite ? 不喜勿插!始終六月抽完,大混亂!有offer 的抽到好都會放棄之前的留位費!係另一種浪費,所以點計,都有浪費,不過後者就要有一D人心驚膽跳地等,我很同情,不過個游戲係甘玩!我地只能呼籲交了很多留位的盡早想清,也不要怕麻煩寫信比學校,多謝合作!

Yanamami  你有set priority, 禁做好正常. 唔會hold哂5間完全教學理念/ 方法不同既學校ma. Hold一間私校等派彩更係好多人會做, 買保險嘛.  發表於 12-12-11 19:43

睇開d,我自己係過來人,不過我小朋友無甘叻,雖然都係考11,12間,但offer就,如果講心儀,簡直係0雞包,但一路等,有一個offer 就放另外一間,我自己好明白個種等嘅心情,所以我無好似你朋友甘,同一時間hold 5,6間,一直到七月我心儀個間收左,陸續起八月到開學仲收到call ,真係好離譜,我只想講句;j今日嘅因,明天嘅果,今天日嘅果,昨天嘅因,各位媽媽真係好多人等位㗎
‹ 上一主題|下一主題