用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
樓主: vincat
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

引用:Quote:ha8mo+發表於+12-12-10+11:48+我都覺

原帖由 jojkwok 於 12-12-10 發表
我覺好多已經係去到"選擇困難症"概地步, 其實只要有大方向, 根本唔會太難揀... 最多都係2~3間之間有比較.. ...
其實我好清楚自己想要啲乜,我只係考咗一間直資,而家on waiting,真係好想有兩個以上offer 的朋友,快啲考慮清楚,放番啲offer(s)出嚟。

簽名被屏蔽

vincat 發表於 12-12-10 10:45
我朋友的朋友, 在facebook post佢個小朋友考左11,2間小學, 已有超過5間得左同留位, 仲有d未有結果, 但應該 ...

“後天家庭教育缺乏症”,醫學界未諗到醫治方法。希望教育界做D嘢,其實技術上做到的,好像註册了直资,不能同時註册官津校and vice versa。我諗大部分家長和學校都唔想有尼D人,浪費大家時間和行政資源。

chunyatmama  Like!  發表於 12-12-10 16:36
Yanamami    發表於 12-12-10 16:28

回覆:hiunam116 的帖子

比錢hold住3個位以上,必定是錢多;公開吹噓自己收了幾多offer,仲表明已全數繳付留位費,必定有炫耀心態,否則何需公告天下?......似乎這已經跟參加面試的孩子叻唔叻無關,亦不再是孩子層面的問題,而是父母...最好以後interview時問埋父母收到多過兩個offer會點做,或者簽埋undertaking...咁自己冇人會咁公開表揚自己了

這些人的心理是:小朋友叻=父母叻。需要別人肯定自己教子有方,滿足下自己的虛榮心。:;pppp::;pppp:

公開表揚自己 - 我喜愛這詞彙。

利申: 細囝已經升中學,

有多個offers好似好叻!  真的?
我真係奇怪. 個家長連make decision, only choose one 讀邊間學校都不懂?
有幾叻????

到中學, 大學, 申請時, 學校會十分重視loyalty.
點解, e個世界唔係剩得你個小朋友叻,
個個合資格, 可能都好叻. 無loyalty, 就唔好排隊喇!

唔係玩玩吓, 認叻!
可以講, 好多人叻, 都對目標, 心儀學校有份忠誠和信心.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆:留位超過5間小學, 是什麼心理?

算啦!容他們發洩下,今年嘅情況太激烈了,很多家長都心急心灰。見到 呢個case 咁誇,火都嚟埋喺正常嘅。
其實hold 兩間叫正常,但太多叫做選擇困難症。要呼籲他們快d揀好,免浪費大家時間及學校行政資源。
(申報:我都喺其中一個心急等人放位家長)

Jane1983  真系好激烈,好多friend都話成個人散晒  發表於 12-12-10 18:46

我覺得hold 2~3間都ok, 其實大家在報學校之前都有個排名在自己心中, 要選擇根本唔難!
收到多offer小朋友固然好叻值得讚, 亦不覺得係show off, 因為相信家長及小朋友都付出好多努力, 先可以喺今年咁大競爭下得到咁多offer!
但亦希望那些家長唸清楚自己想要咩, 儘快放啲根本一定唔讀既位!
申報小朋友有一個offer, 冇位放亦唔係等位!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+vincat+於+12-12-10+10:46+編

原帖由 vincat 於 12-12-10 發表

我朋友的朋友, 在facebook post佢個小朋友考左11,2間小學,  ...
大太監話齋,"覇住茅廁不拉屎"咪就係呢d人囉

回覆:lawsonmoon 的帖子

你個point 我好agree ! 不過唔好講到"後天家教缺乏症"好像不是太好!他們最多是"選擇困難症!不能排除她們真的不懂選擇!
政府真是要做D野!

平常心啦!有時d嘢真係 :塞翁失馬 焉知非福 塞翁得馬 焉知非禍... 教育孩子,由我地父母自己做起,其他人點做我地未必管到,但我地有心的話,起碼一定可以管到自己,做孩子的好榜樣!

其實未有offer都唔駛氣餒,搞到好似天要跌落嚟,可能會令小朋友都好大壓力㗎!對小朋友好d,對自己好d,大家不如 relax d 啦!

cautionchan 發表於 12-12-10 17:44
你個point 我好agree ! 不過唔好講到"後天家教缺乏症"好像不是太好!他們最多是"選擇困難症!不能排除她 ...
每個人有自己一套家庭教育標準,我講我嗰套標準,我認為這行為是“缺乏”,你可能不同意的,冇問題的。我由上play group已教小朋友不可霸住D玩具,玩完一樣先攞第二樣。你可以有不同的家庭教育的。

下聯"多offer唔係威曬".

BabyAndre    發表於 12-12-11 13:58
Jane1983  講得好!  發表於 12-12-10 21:36

回覆:留位超過5間小學, 是什麼心理?

睇左咁多post,有人話應該只留一個位,有人接受兩個,有人話兩至三個都ok。但無論幾多個都有,似乎冇一個客觀的準則話幾多個先ok。hold幾耐又係另一個問題;48小時?一兩日?一星期?每個人既條件,保守程度,決斷能力都唔同,點樣做對佢先算合理真係有排都講唔清。所以最好都係大家互相尊重,無謂進行公審。有幾個offers的請盡早考慮完就放位,無offer的亦唔好覺得係人地霸晒d位累左你。(利申,我有兩個offers,但老實講兩間各有取捨,真係唔知點決定,況且最心儀的仲未放榜,想睇埋放榜結果先算。唔知會唔會比人話自私呢)不喜勿插

引用:+本帖最後由+daisy17772+於+12-12-10+15:31

原帖由 daisy17772 於 12-12-10 發表
1. 請看清楚,係"絕大機會",我冇indication 話"must" as you replied.我個仔有multiple offers(再強調,我而家只hold一個,雖然因時差關係我比左兩間留位費)但我從來冇惗過我個仔叻過冇offer 既人。但我可說如果冇offer既家長carry 一個人地欠左佢既心態而因此侮辱人,咁我就可conclude 係絕對,但唔係小朋友天生inferior,而係後天影響。         2.人地hold multiple offers 唔代表人地一定hold 到尾。你有乜數據支持一定wait to the last minute?    3. 就算有人hold 到last minute, 點樣浪費資源?佢始終會放位,客觀事實只係有D人要等耐D。   4.我都不太支持所謂hold 位好耐。不過我都係一句,講"lease"同唔好當人地欠左你。此乃禮貌abc.

cmt1010 發表於 12-12-10 21:09
睇左咁多post,有人話應該只留一個位,有人接受兩個,有人話兩至三個都ok。但無論幾多個都有,似乎冇一個客 ...

無謂進行公審。有幾個offers的請盡早考慮完就放位 .   Agree.
To those who holds many, please do make up decision quickly, and not hold it without doing homework.  Please act upon your conscience.

HelicopterDad 發表於 12-12-10 21:29
3. 就算有人hold 到last minute, 點樣浪費資源?佢始終會放位,客觀事實只係有D人要等耐D。
接個位的人可能要買過晒d書和校服,forfeit 之前交的$,跟著接佢原本的位既人又會一樣,如此類推。

Yanamami    發表於 12-12-11 07:02

回覆:留位超過5間小學, 是什麼心理

光明正大排隊買飛入閘何罪之有?大熱門有時都會死火, 何況距離升小一還有大半年。要著急的家長不用慌慌張張, 無offer咪好好計劃大抽獎排列囉! 無得讀名校都唔代表子女不優秀卓越架!

‹ 上一主題|下一主題