用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

我朋友的朋友, 在facebook post佢個小朋友考左11,2間小學, 已有超過5間得左同留位, 仲有d未有結果, 但應該仲會有offer, 我都係過來人 (幫小朋友搵過小學), 第一, 邊有咁多小學要in? 第二, 留咁多間有咩用? 其實呢d係咩心理? 我知..... 佢小朋友好叻, 其實去in咁多間呢試實力我覺得都ok, 但係如果得左, 其實又唔係自己心儀既, 點解仲要hold住個位呢....?! 好無奈~
   1    0    0    0

回覆:vincat 的帖子

算啦

醒目開學勳章 王國長老

根據"當事人"分享
1. 我小朋友名正言順考返黎唔係偷唔係搶點解我唔可以留
2. 我細妹朋友(考幼稚園), 已留兩間, 會繼續留落去, 因為"我驚丫嘛, 我點知留左位等唔等於最後有得讀架, 如果無得讀點算呀"

咩人都有.人地要hold住晒d位 我地都阻止唔到.
亦有可能佢真係未決定到揀邊間.
算啦, 我地自己唔會hold 位阻住其他人就得啦.

Janellemama    發表於 12-12-10 11:02

自私,我做唔出

咩心理 - 自私囉!

人地集郵, 佢集校, 仲要有埋留位收據先夠威掛?! 其實hold位最多都係hold 2間 (a or b, that's it), 點會hold 到咁多? 癲癲地...

算啦!! 生人霸死地!! 佢遲d都係要放番d位出嚟!! 不過可憐冇offer班家長就等到頸都長

等於你係MTR見到老人家大肚婆幼兒企係度, 四周冇人讓座, 你冇得話佢地, 佢地都付了車資搭車的. 只要自己會起身讓座便可以了.

sallyksleung  有權利,冇品德  發表於 12-12-11 13:34
Charlotte_mom  當有人同我講"權利", 我都唸起呢樣, 講權利....無言啦  發表於 12-12-10 12:17
四隻貓    發表於 12-12-10 11:31

引用:根據"當事人"分享1.+我小朋友名正言順考返

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-10 發表
根據"當事人"分享
1. 我小朋友名正言順考返黎唔係偷唔係搶點解我唔可以留
2. 我細妹朋友(考幼稚園), 已留兩 ...
留咗位都無得讀?可以報警話佢行騙for,留位費冇refund架麻

舉旗不定
三心兩意
有錢冇諚使
生人霸死地
損人不利己

唉!我囡只IN2間, 2間都waiting, 阿囡開始問佢讀邊間小學, 又問會唔會讀反k3, 請有咁多offer既高抬貴手, 快d放位.

回覆:留位超過5間小學, 是什麼心理?

自私,扮嘢,好勝,乞人憎

我知點解.

每間學校總有好有唔好既地方. 而上得ek多總覺得而家d人少左d決斷力, 成日心大心細, 唔知自己priorities係乜, 魚與熊掌不可同時擁有之時, 唯有hold住哂, 怕死自己揀錯會後悔. 其實世事總有trade off. 知自己想要d乜, 自然唔難揀. 得到一d野, 自然會失去一d野.

vincat 發表於 12-12-10 10:45
... 第一, 邊有咁多小學要in? ...
大把人去考>15 間小學, 包括我在內. 而且我識得既家長, 閒閒地都考 10+ 小學以上
年度出生率上升緊, 以相同學額計人多競爭自然大左, 考多幾間當 backup 好正常
所以不能抺殺一人考多校的可能性, 當然考唔考到, 考到又hold 唔hold 位, 係另一問題

只能恭喜他罷!

未多間唔係問題, 考完後HOLD咁多位先係問題, 你考呢D學校前無諗過讀邊間先咩?, 呢D咪叫自私囉

Jane1983  真系吾明有也甘難決定!  發表於 12-12-10 15:13
Yanamami    發表於 12-12-10 11:46

講真,小女有sfa offer 都冇去aps ! 心諗考到都唔會留,真的唔好生人霸死地,俾多D機會其他小朋友,有個offer 真是定好多

‹ 上一主題|下一主題