用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
樓主: jloved
go

SC vs KV   [複製鏈接]

引用:兩間都係好學校,最重要係適合家長及小朋友

原帖由 chingchingb.ma 於 12-12-14 發表
兩間都係好學校,最重要係適合家長及小朋友嘅需要。

另外,當大家着眼點放喺英文嘅時候,千祈唔好忽略中文 ...
同意,我個仔本身讀St cat, 佢講中和英都沒有太大分別。不過識睇的中文字就相對地少。我哋喺屋企會自己教佢生字,希望可以將中文程度拉近其他學校。本來都有心大心細想考KV,不過有朋友個仔(讀KV)今年考P1,大部分都係waiting or rejected,只得一間offer(小朋友成績叻,父母名校出身,專業人士)。佢話今年好似D小一看重小朋友點present自己多D,academics係其㳄。自己屋企無咁好嘅條件,所以最後都決定比阿仔繼續留喺st cat, 因為presentation呢方面st cat真係做得好好。希望可以幫到佢第時考P1。

回覆:SC vs KV

讀Sc的呀女對每事有超強好奇心及觀察力,認中文字ok喎,最重要係佢愛閱讀。

最後揀咗sc定kv, 定第三間?嘻嘻。

兩間好好学校

如果小朋友讀得
Kv 好正

我大囡讀SC, 細囡讀KV, 兩間都好好 ! 如果二揀一, 我會楝KV ! 因為KV可以train到小朋友自學, 中英數三科都強, 上小一完全冇問題, 家長可以好輕鬆, 而且學費又平d ! 坦白講, 大囡英文確實叻過細囡, 但中文真係冇細囡咁好, 其實中文係難學過英文好多好多, 尤其升上高小, 中文就更加困難, 升中呈分試中文同英文比重一樣, 中文低分可以拖低晒平均分, 我大囡而家就要惡補中文, 所以千祈唔好乏略中文 !

回覆:homepridealice 的帖子

sc k3已經開始準備小一D嘢,下學期要學生自己寫手冊,做句寫週記等,跟唔上小一,未必係幼稚園問題

我女好內向,被動,似乎SC可以help佢,但又心儀瑪莉諾,點算??

每年呢個問題都問不少, 去年我都睇呢個topic 既discussion不少!

坦白講, 我地點可以比到個fair comparison呢! KV parents覺得KV 好, SC parents 覺得SC 好, 如果有parents 係兩個仔女, 兩個小朋友分別入KV同SC, 聽佢地分析就好有價值呀!

我去年因為1) kv平好多, 2)kv 個名講出來好似勁些 (sorry, 對我個人而言, 因為細個時已經聽過, 反而sc係近幾年先聽得多), 3) KV比sc少好多家長既參與 (我是super lazy parent來!), 4) 我可以幫到小朋友英文, 所以最後揀了KV

如你問我, 我小朋友讀完一年KV之後我既觀感有咩改變, 我會話KV (k1) 根本一d 都唔谷, 我日日問小朋友番學做咩, 可能佢地老師真係好叻, 我小朋友次次番來都話番學去玩, 但係佢認中文字真係超叻! 我最鍾意佢地冇書, 等我唔洗同佢溫, K1課程已經差不多完, 我呢一年同我小朋友溫書係0, 希望K2佢都唔洗我煩, 我就安心了!

sc and kv 兩間都係九龍塘學校, 出名既學校都會有信心保證, 亙相學習, 希望大家揀到之後就快D 放番d 位出來, 等未有位既daddy mammi 快d 收到waiting call 啦!

cclemon2009 發表於 12-12-13 10:30
老實講,個個都話kv可以train到小朋友乖乖地做功課。我相信有幾百人讀總會有失敗例子,差在家長會吾會講出 ...

補充一句, 如果SC 係eng/pth班 同KV比, 我諗我會揀ENG/PTH, 但去年我係申請英粵, 所以相對吸引力低些

SC有net, 呢樣對於家庭唔係可以比到太多英文support來說, 係好重要! 我小朋友英文其實我唔知學左咩野, 因為佢地K1冇書派既, 只係靠小朋友番來講番比我知學過咩, kv有樣野我覺得好叻, 就係佢地講野好入到小朋友腦, 佢地可以一字不漏背番出來 (呢樣野有好有唔好啦), 但正面睇既係, 老師教既知識係可以入哂小朋友腦度

做功課方面,K1完畢喇, 我唔覺我小朋友自己主動去LAW 功課出來做, 只係可我law出來比佢, 佢就自己坐係度直到做完收番入去, 唔知關唔關學校事!

porporchi 發表於 13-6-24 11:47
每年呢個問題都問不少, 去年我都睇呢個topic 既discussion不少!

坦白講, 我地點可以比到個fair comparison ...

Today is my son's last day in school uniform back to KV.  He is now in K3 while my younger daughter is just K1.  I think I can have the authority to say KV is such a goooooooood school.

My kids' characters are totally different, one is outgoing while the other is comparatively quite.  Both of them love KV and love studying.  

My son was sick one Monday.  He cried because he really wants to go to school.  He loves the school, love the teacher and the children.

In terms of academic, I do not need to tell you all how good KV is.  In terms of personal development, KV is also very very good.

For SC, I believe its a good school too.  Just want those parents with two offers to choose to make decision immediately.  

BTW, for those still talking about applying to these kinders just go ahead.  You don't need to choose by now as the school will choose you.

porporchi 發表於 13-6-26 16:08
補充一句, 如果SC 係eng/pth班 同KV比, 我諗我會揀ENG/PTH, 但去年我係申請英粵, 所以相對吸引力低些

SC有 ...

My daughter dose not like homework as well.  Yet, she knows that this is her responsibility to finish her home work.  Thus, she will finish the homeworks from the extra curriculum independently.  Despite that she dose not like homework.

Amazing, isn't it?

引用:+本帖最後由+mimics218+於+13-6-28+18:48+

原帖由 mimics218 於 13-06-28 發表

KV訓練小朋友學術好強, k2中英數的記憶遊戲係非常好的訓練 ...
KV應該強好多。不過妳話妳小朋友無補習下攞學科獎,證明老師教得好,邏輯好似有D問題。一班二十人,有幾多人攞學科獎?? 攞唔到奬D家長,可唔可以話因為咁而話老師教得唔好?? 妳小朋友擺學科獎,係佢自己能力強。同一個表師教咁多學生,唔係個個攞獎

引用:Quote:原帖由+mimics218+於+13-06-28+發表

原帖由 samchan2179 於 13-06-28 發表
KV應該強好多。不過妳話妳小朋友無補習下攞學科獎,證明老師教得好,邏輯好似有D問題。一班二十人,有幾多 ...
學科獎分金、銀、銅,上下學期學科計算(每星期默書分數)金獎:99~100分,銀獎:97~98,銅獎:95~96 只要每半學期成績達標就可以有獎,即係有實力就有獎。

引用:Quote:原帖由+mimics218+於+13-06-28+發表

原帖由 samchan2179 於 13-06-28 發表
KV應該強好多。不過妳話妳小朋友無補習下攞學科獎,證明老師教得好,邏輯好似有D問題。一班二十人,有幾多 ...
攞唔到獎亦不可能代表差,因為請假無補默。獎狀亦不代表什麼,但家長自己知道小孩弱項,小孩在學校學識什麼或不識什麼。從而進補。别人說kv英文差,但我發現我小孩自己可以應付150~200字英文文章,仲可自己作答,我本身無英文補習。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-06-28+發

原帖由 h2013 於 13-07-01 發表
攞唔到獎亦不可能代表差,因為請假無補默。獎狀亦不代表什麼,但家長自己知道小孩弱項,小孩在學校學識什麼 ...
Kv 英文一定強,我朋友個女宜家五年班,成績全級十至十五,佢成日話係Kv 基礎打得好

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-06-28+發

原帖由 h2013 於 13-07-01 發表
學科獎分金、銀、銅,上下學期學科計算(每星期默書分數)金獎:99~100分,銀獎:97~98,銅獎:95~96 只要每半 ...
Kv 學術強,默書要計分,有獎攞,小朋友可以自小養成對學術的追求! 係競爭激烈的香港,對小朋友將來發展有好大幫助

‹ 上一主題|下一主題