用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 叫佢唔望可以點訓練?
go

叫佢唔望可以點訓練? [複製鏈接]

明明佢聽到,好像是選擇性收聽。佢找你就望你,你叫佢不一定望。有什麼方法可在家訓練?如要出去做訓練有什麼可針對呢個問題?

2    0    0    0

llam1210 發表於 12-12-9 22:44
明明佢聽到,好像是選擇性收聽。佢找你就望你,你叫佢不一定望。有什麼方法可在家訓練?如要出去做訓練有什 ...
你要搵啲同佢有切身關係,或者佢鍾意嘅野,每次做之前,都先叫佢個名。
例如我仔鍾意食野,我每次攞野出嚟佢食,都會講:XXX ,食包包。

等佢習慣咗有人叫佢個名先。之後,你每次叫佢,可以開始輕輕用手撥一下佢個頭向住你...

係要逐少逐少拆開嚟教架!咁你同佢都會易啲有成功感。唔好太心急。

考慮到佢第日返學嘅需要,我係屋企都係叫佢全名!

回覆:叫佢唔望可以點訓練?

留意下佢比d 乜吸住。

llam1210 發表於 12-12-9 22:44
明明佢聽到,好像是選擇性收聽。佢找你就望你,你叫佢不一定望。有什麼方法可在家訓練?如要出去做訓練有什 ...
其實你個仔有啲似我個仔個陣時。
再補充一點,你初訓練時記得要係佢前面叫佢,咁會容易少少。

我仲記得佢初返 N 班時,有一日,老師問我究竟係屋企點叫佢,叫佢乜名... 我即刻騰晒,心諗,死啦,俾老師發現咗添。

後尾我教老師點叫佢(我無講阿仔咩事,淨係叫老師行佢前面叫),過咗半年,老師話佢開始識回應。我依家一叫佢,佢就會應我同過嚟喇

回覆:jjcow 的帖子

想問一下你用咗幾耐?我現在也大約係用呢種方式但成功率不高。好似唔知自己叫乜名咁。我怕佢返學完全收唔到老師的指令同學唔到

回覆:叫佢唔望可以點訓練?

同埋問下你仔係個個人叫佢都會回望回應?還是只有你叫佢才回應?好想佢好似你仔咁就叻啦!我想問埋你有冇配合其他外面的課程去學習而改善呢個問題?

llam1210 發表於 12-12-11 02:55
同埋問下你仔係個個人叫佢都會回望回應?還是只有你叫佢才回應?好想佢好似你仔咁就叻啦!我想問埋你有冇配 ...
都要成年呀。佢睬我同老師,但同學都仲係當人透明。不過上咗 K1 兩個月左右,佢開始留意同學仔啦,依家都有同同學仔打招呼。
雖然依家佢回應好咗,知道你叫佢,但有時都唔係即刻嚟,佢有時要做埋或玩理手上的野先會過嚟,但都會應咗我先。

不過我呢兩日有份工作好趕。詳情我下星期再同你分享。

建議你搵下有關地板時間嘅資料。好有用。

P.S. 其實效果最好嘅係你自己訓練。聽家長講努力試的課程好有用。我自己無時間上,但我買晒阿黃太啲書刨,自修
‹ 上一主題|下一主題