用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去年升中的心路歷程
樓主: huawei
go

去年升中的心路歷程   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 12-12-12 11:11
係囉,我都想問,佢究竟覺得自己有咩做錯?
樓主認為最錯的地方是雖然小學成績不錯,但又驚渣都冇,所以揀了直資放棄派位,冇去到搏自行時的兩間地區名英中。
到放棄了直資後,曙光才現。第三次呈分試考得滿意,加強了叩門的信心,其實就是表達出後悔選擇直資的抉擇。

樓主臨離開直資學校時曾經說過:這是最後一次來這學校。臨離開校門時,還回頭再望多一眼。若是難捨難離的,跟本連回望的勇氣也應該沒有,已經表達出樓主已對這間學校別無眷戀了。

之後樓主所講的小朋友在新學校的開心生活,甚麼轉眼便陌生起來.......都只是加強了對錯的對比,顯示出今是昨非的心情!

成篇文冇講佢點樣錯,但就是圍繞著一個字「錯」。

totheend  ohnono, 你這篇文應該拿到A!  發表於 13-1-2 16:38
vincher    發表於 12-12-15 17:35
chun媽  分析得很有條理,得分5**  發表於 12-12-13 17:37
Rainy  解文解得好厲害  發表於 12-12-13 15:51
ha8mo  其實我覺得個題目應該係《估》多D  發表於 12-12-12 17:02
:verycold: :verycold: :verycold:

ha8mo 發表於 12-12-12 15:36
咁佢覺得這間英中當初在自行時已收左佢個仔?
佢應該係唔肯定,所以先唔敢搏。但而家樓主又覺得應該是得的,所以便有選擇錯的感覺。
:verycold: :verycold: :verycold:

grace_xian 發表於 12-12-13 22:58
唔係好理解點解小學咁唔透明? 小朋友企邊條team都唔知點選學校呢?
記得以往都有家長埋怨學校的唔透明,在選校時引致很多不便。唔透明有好多原因。
有的是因為有直屬中學,恐防你地band 1頭的同學走晒,所以決定唔公佈組別和級名次。

有的因為新來的老師唔熟識派位和區域的限制、本區學校的特色、計分的制度,於是一就索性唔講,一就亂up 24。

有的因為同教會或辦學團體的關係,學校大力將小學的學生推介給有關係的中學,並明言如果揀這間中學,可以確保你得一席位,以免中學因收生不足而被殺校。在這類學校,老師極不願意透露同學的組別和名次的。

有的可能因為學校成績強差人意,索性乜都唔講,只推介幾間中學作選擇罷了。

最後的一類是學校為了制造派第一志願的高比率,以學校選校的原則為主,第一間你可以選band 1,第二間老師已經叫你選band 2了,所以公佈banding只會制造「搏」的心態而引致拖低派第一、二、三的志願的比率。

grace_xian  最後一個原因真係令人發指, 所以我很憎學校的這類建議  發表於 12-12-14 11:52

BLUEYELLOW 發表於 12-12-22 11:28
真的樓主個仔成绩咁好、根本不用一早就作保手舉動、舊年還好、比較多叩門位、今年減位、如果一不小心失手入 ...
去到某一個階段,會好徬惶,明明找好晒資料,突然又會唔識揀,腦海好似一片空白,成日只會諗住d山,
今日你諗番就會覺得好保守!

reginayu 發表於 12-12-22 18:00
不過因為剛剛七月升中一果班學生係龍年加千禧, 就係人人想買保險, 家長都會遇到間間直資超額報名, 果種氣氛 ...
年年都會有d難題黎煩下d家長!今年又話沒有叩門位,都唔知保守好定進取好。

701003 發表於 13-1-1 01:15
唔好意思,我反而覺得係樓主自己搞到咁曲折就算照讀直資又如何?小朋友可能有更好發揮!

...
我相信沒人想搞到咁曲折嘅!樓主在整個升中過程的心態,既普遍亦普通 - 先穩守,後突擊,簡單來說就是騎牛搵馬,每年都不知有幾多相同的經歷。故事個個都不同,在我們看來更悲慘的也有,只是別人學懂接受,忘記心路歷程可能是唯一醫治傷痛的辦法。而好像樓主這樣幸運的,亦大有人在。
答案沒有絕對的好與壞,相反樓主可以從記憶中找回升中時的心路歷程,可見樓主已對今日決定的對與錯,心中已有定案!

今天能與人分享心路歷程總好過明天跟人說若時光倒流................。

Jackieson  totally agree, 答案往往沒有絕對的好與壞, 我們只可在人生每個階段作出自己認為最明智的選擇, 很好的分享.  發表於 13-1-2 18:53

huawei 發表於 13-1-2 22:02
努力吧,能和小朋友一同經歷升小、升中、升大……人生的每一個階段,除了是子女的褔氣外,也是上天給父母 ...
是上天給小孩的福氣我絕對認同,但我更覺得是天將降福氣於小孩時,必先苦其父母心志、勞其父母筋骨、傷其父母神經、亂其父母行為。到了最後,不論結果父母仍要忍著淚笑迎恩典!

Rebeccasinyy    發表於 13-1-6 22:53
totheend    發表於 13-1-3 12:27
htts    發表於 13-1-3 09:09
‹ 上一主題|下一主題