用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 某校要二中二英做BOOK REPORTINTERVIEW, 乜野類型較好?? ...
go

某校要二中二英做BOOK REPORTINTERVIEW, 乜野類型較好?? [複製鏈接]

尤其是中文??
   0    0    0    0

GIGI168 發表於 12-12-9 00:42
尤其是中文??
Which school?
SPCS?
SPCC?

SPCS

回覆:某校要二中二英做BOOK REPORTINTERVIEW, 乜野類型較好

應該比小朋友自己揀會比較好,因為係佢自己做,由佢自己揀佢先有頭緒點做

回覆:bkmummy 的帖子

已中學了,為何不讓子女自己處理功課?

Yanamami  Apply SPCS時要交理2中2英book reports.  發表於 12-12-9 10:57

bkmummy 發表於 12-12-9 08:58
應該比小朋友自己揀會比較好,因為係佢自己做,由佢自己揀佢先有頭緒點做
...
Agree. 讓小朋友選她最喜歡的書。

SPCS 是間很好的學校,加油,祝馬到功成!

GIGI168 發表於 12-12-9 00:42
尤其是中文??

現在才選書可能遲了點, 都快面試了, 還要寫讀書報告.

選什麼書取決於小朋友的語文修養和平日存了多少貨.  現在是考中學, 不是做功課, 不用以小朋友自主自由度為考慮,
明知面試很多時間圍繞所選的書討論, 要做的是盡量把小朋友的表現提升.

去年女兒同學英文Harry Potter, 中文金庸, 行文比其他同學都快, 父母自然安心放手.   

我小朋友差些, 我就幫手選些有引導性的書, 例如關於朋友離別和友誼的, 你可想像老師面試時會就小朋友畢業和同學分別的感受進行討論而充分準備.

現在說這些可能幫不了什麼, 不過, 相同的話, 我個多月前已在這裡說了一次.

回樓主問題, 上網參考一下初中生的閱讀書單, 很多書可選的.

回覆:某校要二中二英做BOOK REPORTINTERVIEW, 乜野類型較好??

手快快把以前的建議cut-and-paste但忘記了問,不是下星期面試嗎?ePortfolio還未關嗎?現在還未交報告?

下年才報中學的 ?

真係咩類型嘅書都得架,我女當年英都係 harry potter
中文,我幫佢揀咗本非故事書 "百家姓",晌圖書館借,我記得本書從未有人借過,一樣冇問題,哈!

Rattie 發表於 12-12-9 21:45
真係咩類型嘅書都得架,我女當年英都係 harry potter
中文,我幫佢揀咗本非故事書 "百家姓",晌圖書館借, ...
犀利!"百家姓"都得!
如果老師問有甚麼讀後感,點答呢?

cellon 發表於 12-12-9 22:06
犀利!"百家姓"都得!
如果老師問有甚麼讀後感,點答呢?

我記得當年晌阿女張 reading book list 見過 "百家姓" e 本書,覺得好奇怪點解學校會推薦本咁冇趣味性嘅書。
到要提交 book reports 時,因時間關係,諗住揾本睇唔哂都可以做嘅書就諗起佢。呵呵呵。。。。
讀後感?我冇諗過噃,我淨係覺得老師唔會指望阿女記得哂咁多個姓氏,可以任佢天馬行空、自由發揮 i.e. 任得佢噏
wakaaaaa

Yanamami    發表於 12-12-10 10:01

引用:真係咩類型嘅書都得架,我女當年英都係+har

原帖由 Rattie 於 12-12-09 發表
中文,我幫佢揀咗本非故事書 "百家姓",晌圖書館借, ...
原來咁多小朋友鍾意harry potter 架

Rattie 發表於 12-12-9 22:47
我記得當年晌阿女張 reading book list 見過 "百家姓" e 本書,覺得好奇怪點解學校會推薦本咁冇趣味性嘅書 ...
藝高人膽大!
佩服!

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+12-12-09+發表真係

原帖由 bkmummy 於 12-12-09 發表
原來咁多小朋友鍾意harry potter 架
本 Harry potter 係小五暑假時阿媽陪讀既,我要佢每晚讀 d d (讀出聲嗰隻),順便執吓 d pronounication,本書開頭幾悶吓架,好在之前睇咗套戲,對 d 人物有 feel,至捱得到尾! book 1 算厚薄適中, ok lah.

引用:Quote:Rattie+發表於+12-12-9+22:47+我記得

原帖由 cellon 於 12-12-09 發表
藝高人膽大!
佩服!
藝高吾敢當,其實本書都吾係是但揀既,阿女細時對同學仔 d 姓名好感興趣,本書佢有冇睇哂我吾敢包,但見佢真係成日响樹揭。如樓上家長所言,要搵 d 佢鍾意睇既書。

真係咩類型都冇所謂,重點係你所寫既 book report 同你點樣去 present.

引用:已中學了,為何不讓子女自己處理功課? +

原帖由 longlokma 於 12-12-09 發表
已中學了,為何不讓子女自己處理功課?
Sorry, 睇錯題目以為中二做book report interview

呀,仲有如果本書係晌圖書館借嘅,依家應該已經借定擺晌屋企,咪臨時臨急至跑去揾。我見有同學去 in 當日攞唔出本書囉,有冇影響我唔知道,都無謂喇。

回復 bkmummy 的帖子

Just curious... when is the deadline to submit the report?

回復 RachelNgMaMa 的帖子

12/12/2012 5pm last submit time
‹ 上一主題|下一主題