用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 點解我揀創價
go

點解我揀創價

------

你真係好,兩位小朋友都入到創價,請問IN有咩心得?

chitchitboy  AM  發表於 12-12-10 19:56
chitchitboy  我感覺創價着重親子關係多一些,那天我和兒子一同帶著背包到課室,老師已經好喜歡!說著小朋友自己帶自己的東西吖,其他問題也很普通,之後收m  發表於 12-12-10 19:55

回覆:點解我揀創價

謝謝分享,我都仍抱希阿女可以入創幼,對呢間學校印象十分好,聽完你講就更鐘意,我誠意已交上,現在只好等待

Thank you for sharing!我都有擔心學術上嘅問題,所以我都打算另外俾呀b出去學英文同國語,我放棄了了英藝,其實兩間有好大分別,希望我無揀錯啦

My two children graduated from Soka. Soka's English standard is not low. The NETs are very professional. I remember they use ORT grade 5 for K3 and students are required to answer two pages of WS in complete sentences after reading a book. Of course parents have to do some follow-up at home like reading and watching English programs. Maths of Soka is excellent. K3 students have the concept of multification and division. They have a very good foundation in Maths and learn in a relaxing and pleasurable way.

又對創價了解多左。多謝分享!

回覆:enidchiu 的帖子

Thanks for more information about soka!!

貢獻勳章

講中哂我們創幼家長的心聲,十年了,由大女到細仔,一諗到下年細仔上k3,好快又再次告別創幼,其實真係好唔捨得…

想問下小朋友有冇係出面學英文、普通話?
知唔知創幼畢業考直資小學成功率高嗎?

呀仔今年小一,係創幼舊生,三年幼稚園生涯冇補習。今年九月考入英文直資小學,惡夢開始,語文能力較同區小朋友差好遠,約克、根德園、St. Cat 、劍鳴 etc .. 跑嬴幾條街。

第一次考試成績強差人意。我亦有問以前 K3 媽咪,就讀不同小學,但結果相約!

我冇後悔俾小朋友讀創幼,一間 super happy school ... 教識小朋友有好品德、自理能力高、有同理心 etc ..

但就好後悔呢幾年冇同小朋友搵補習,搞到佢依家好吃力,單是英文串字及理解已經好辛苦。

以上純粹個人分享,不喜勿插。

引用:呀仔今年小一,係創幼舊生,三年幼稚園生涯

原帖由 Bonnie 於 12-12-11 發表
呀仔今年小一,係創幼舊生,三年幼稚園生涯冇補習。今年九月考入英文直資小學,惡夢開始,語文能力較同區小 ...
你仔仔有冇出去學其他野呀?
聽聞考直資小學需要有好多証書先有面試機會,係咪真既呢?

創價收左我個女, K1 上午班, 都煩腦如何選擇?  佢依家讀緊基督教中心幼稚園暨幼兒園 PN 上午班, 好開心, 都識左好多英文同普通話, 成日返到屋企唱學校教既歌, 又講晒D同學仔同老師, 主任, 校長名比我聽.  希望大家比D意見我, 謝謝.

babychinglok  你呢間幾好wor,英文國語都學到,我囡囡返來都冇講過~  發表於 12-12-11 12:19

回復 Bonnie 的帖子

你同其他英文kg比較,當然無得比啦。人地果D係英文教學,我地係中文教學, 始終有分別。
你個仔而家先小一,好快追到啦! 我個大女讀小二,英文教高一年,只係一開始麻麻地,但第二次考試到而家都好好,次次keep住9X分。只要肯學,肯留心,會追得好快!

回復 Bonnie 的帖子

嘩~甘就係先甜後苦的分別,真恐怖!有辣有唔辣,家長辛苦d!
其實會唔會間間幼稚園都差唔多呢(除出名果幾間)

引用:Quote:原帖由+Bonnie+於+12-12-11+發表呀仔

原帖由 PatJoybb 於 12-12-11 發表
你仔仔有冇出去學其他野呀?
聽聞考直資小學需要有好多証書先有面試機會,係咪真既呢?

...
就係因為冇補習,先有時間參加多咗活外活動。

呀仔呢間都係小一用小二書教,所以比較辛苦,但見其他 York 仔、根德仔就明顯輕鬆好多。

要補充一句,雖然學術唔及人,但人品、禮貌、自理、關愛就 number one ...老師成日讚。呢樣係創幼做得十分出色、成功嘅地方。由細立品,係好難得架。

回覆:Bonnie 的帖子

無補習都考到入英文直資小學,應該讀創價的小朋友某方面的能力是不錯吧?

引用:Quote:原帖由+PatJoybb+於+12-12-11+發表你

原帖由 Bonnie 於 12-12-11 發表
就係因為冇補習,先有時間參加多咗活外活動。

呀仔呢間都係小一用小二書教,所以比較辛苦,但見其他 York  ...
請問參加了什麼課外活動對考入直資英文小學有幫助呀?

引用:Quote:原帖由+Bonnie+於+12-12-11+發表就係

原帖由 PatJoybb 於 12-12-12 發表
請問參加了什麼課外活動對考入直資英文小學有幫助呀?
我唔知有咩係必入。呀仔運動有游水、golf 、ice-hockey etc.. 另外彈琴、畫畫 etc.

引用:無補習都考到入英文直資小學,應該讀創價的

原帖由 sylviawang 於 12-12-12 發表
無補習都考到入英文直資小學,應該讀創價的小朋友某方面的能力是不錯吧?

...
之前都講過,學術係稍遜(英文),其他好 OK 。創意思維、邏輯性都好好,對答、看圖講故事完全冇問題。