用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in培正既小朋友
樓主: alovea
go

今日in培正既小朋友 [複製鏈接]

回覆:今日in培正既小朋友

In既時候,我地去唔到,係公公帶去,公公話一入去,轉個頭攞張貼紙就出返黎……公公話快過打針,哈哈,過,張貼紙幾大張,阿囝話靚,至於機會應該無友啦。

我個女話入面有玩lego,有茶壺針茶,有問動物,係長頸鹿,然後就送貼紙,講byebye了。
我個女仲話老師發神經,佢手舞足蹈扮個老師。
我話:你咁同老師講???
佢話:係呀,我話老師你發神經呀。

回覆:今日in培正既小朋友

冇錯,快過打針,都唔知in到d乜!

回覆:oooasis 的帖子

Haha,佢真係咁講?點解佢會識講架?

oooasis 發表於 12-12-9 17:16
我個女話入面有玩lego,有茶壺針茶,有問動物,係長頸鹿,然後就送貼紙,講byebye了。
我個女仲話老師發神經 ...
你個女咁搞笑!

引用:我個女話入面有玩lego,有茶壺針茶,有問動

原帖由 oooasis 於 12-12-09 發表
我個女仲話老師發神經 ...
唔好俾小朋友聽太多呢D 嘢,入晒腦。。。

alovea 發表於 12-12-9 18:25
Haha,佢真係咁講?點解佢會識講架?
怪我地自己有時個女係度玩到癲晒,我地會笑住話佢,你發神經呀?
咁就比佢學左!

sbux 發表於 12-12-9 19:13
唔好俾小朋友聽太多呢D 嘢,入晒腦。。。
唉⋯⋯唔錯。唔知佢係咪真係咁講,希望唔係喇。
如果講左發神經果三個字,一定一定無機會。

引用:Quote:sbux+發表於+12-12-9+19:13+唔好俾小

原帖由 oooasis 於 12-12-09 發表
唉⋯⋯唔錯。唔知佢係咪真係咁講,希望唔係喇。
如果講左發神經果三個字,一定一定無機會。
...
就算入唔入到都唔應該俾小朋友學到嫁,你哋要介喇

小囡in 4:30 入去唔使3分鐘出返黎, 我果組冇一個小朋友喊喎~

我問阿囡老師問佢咩, 佢答我自己個名, 我再問佢有咩玩, 佢話釣魚,

仲話我知釣左粉紅色, 藍色, 之後再問囡囡佢就唔so 我~掛住玩貼紙~

回覆:oooasis 的帖子

我個仔今日就學我講好煩,媽咪你好煩,仲同佢老豆微信,錄低爸爸好煩媽咪好煩公公好煩,send完就自已係度傻笑,真係唔知俾咩反應佢,

回復 fungchiying 的帖子

我覺得小朋友未入到面試房老師已經開始in緊, 因為我的小朋友是由一位老師帶入課室, 老師一開始已經讚囡囡件衫靚, 我估老師是睇小朋友的即時反應, 應對能力, 是不怕陌生人等等, 而個個小朋友in出來都好開心, 雖說只見了4分鐘, 不過我深信培正老師都好有經驗, 而我相信老師主要都係mark個大約分數, 可能都係mark a, b, c, d, e等等, 而最終決策權不在老師手裡, 除非表現特出, 否則取錄與否都是看運氣罷

阿豆豬 發表於 12-12-9 23:16
我個仔今日就學我講好煩,媽咪你好煩,仲同佢老豆微信,錄低爸爸好煩媽咪好煩公公好煩,send完就自已係度傻 ...
識用微信send出去添,叻叻wor

My husband went to the interview with my son.  My son told my husband after the interview, teacher asked three questions:
1) What is your name?
2) Colours
3) How many pen is here?
Then teacher gave him sticker.

Not sure if it is true.  Finished in 4 mins. Nobody cried in his group.

我地12月1日上午in, 我小朋友話問名,幾多歲,跟住玩煮飯仔,煎左隻蛋,仲有玩洗衣機

我覺得in的時間長短會時乎果一班小朋友有冇反應, 可否同老師產生互動.
如果同時in的小朋友個個都顧住自已玩, 唔應老師, 甘3分鈡真係可以走人, 相反有1, 2個不斷同老師對答/互動時間會長好多.
當然時間長有其他可能. 但in得長應該好d, 不過就唔一定係邊個小朋友.
‹ 上一主題|下一主題