用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 唔鐘意學琴係咪唔好讀音小
go

唔鐘意學琴係咪唔好讀音小 [複製鏈接]

音小收左我仔讀音小,佢自己都話鍾意去音小. 佢平時好鍾意唱歌同聽歌,classical, 流行曲都鍾意聽。佢冇學過任何樂器,於是我就比佢去學琴,但學唔夠幾堂就話唔想學,因為唔好玩. 唔知係咪開頭學悶D,定係琴行教得悶;還是音小老會有方法教呢?咁我仔係咪唔適合讀音小?

0    0    0    0

多數係教得無趣味,或者父母當仔女練琴時,只顧看電視或者做其它事情。以至初學者感到沒人理。最好當仔女練琴時,用多D欣賞和鼓勵的說話。音小的音樂老師會教得生動有趣得多,他們應該好有經驗的。其實學樂器,可以練到恆心和忍耐,不可輕言放棄。

回覆:ellenlabelle 的帖子

I guess those teacher in icqm are professional unlike outside piano shop.  I also will send my son to icqm although I have a got school offer.  I believe children at least can play one instrument is good for their life.

‹ 上一主題|下一主題