用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 創價
樓主: gamui
go

KV vs 創價 [複製鏈接]

回覆:gamui 的帖子

講真km 未必first choice  我自己高主教民生kv  如果從龍校揀 我放棄kv  而家只係頭痕是高主定民生

回復 cherryird 的帖子

Thanks Cherry! 根德, 始終學術高 - totall agree...I really want to find out 'Happy study' or Push study' which one os fit for my boy...sigh!!!! headache.....

回復 irislkw 的帖子

I am on waiting list of MS ar >_<....so I think also nohope from PC also....but I heard the other parents said - MS, more parentschoose this compare with 主教

醒目開學勳章

引用:我知創價係好學校,+但講真間間幼稚園都會教

原帖由 cherryird 於 12-12-10 發表
我知創價係好學校, 但講真間間幼稚園都會教品德, 何況品德及自理能力, 其實父母都要身教, 所以我會揀根德,  ...
KV係唔係無nat teacher,  好多人話佢哋學術高,我想知佢哋邊方面高?因真係無人講過。

例如依家K2教緊乜。

回復 Cindyjasper 的帖子

Yes, KV has no NET.... very good at Chinese and Maths,.,.

醒目開學勳章

引用:回復+Cindyjasper+的帖子 Yes,+KV+has+no+

原帖由 gamui 於 12-12-10 發表

Yes, KV has no NET.... very good at Chinese and Maths,.,.
不如你試下揾創價同KV嘅真正課程內容作比較,因我知創價Maths係好出名,同埋佢哋認中文字都幾深,又有nat teacher, 但學費只係幾百咋,車費又係同區最平嘅

如果你話考小學,佢哋有大半都係抽獎,只有小半考直資/私校,今年升P1嘅創價畢業生,亦有考入名小學,英華,聖方濟。。。。。

I just worried about KV出名嚴,阿仔又唔聽話,會唔會被學校要求退學 gar??
School fee of Soka is really attractive!!! And I can use the spare for outside learning for my boy... But KV's acadmic is also very famous too..the worst is take 2 offer of them, AM - KV, PM - Soka..but my boy will be so tired..

揀一間適合自己小朋友先最好!大人注重reputation,kv同soka都有,一間注重學術多d,一間以幼兒為本多d。我不大同意父母可以完全教或影響小孩品德自信的建立,呢方面只可以在群體生活中學習,即係話由幼稚園生活開始學習!去過一些講座,連教育界人仕都盛讚創價係一間非常好的學校,講者係好誠心去推介。比我會揀創價!

醒目開學勳章

引用:I+just+worried+about+KV出名嚴,阿仔又唔

原帖由 gamui 於 12-12-10 發表
I just worried about KV出名嚴,阿仔又唔聽話,會唔會被學校要求退學 gar??
School fee of Soka is really ...
don't make 2 offers for him, you will make him crazy

有時可能小朋友真係適合讀一間老師較多關注既學校!
希望你能為小朋友揀一間合適既學校啦!最緊要放返一間比有需要既人

大人讀兩間都攰啦!小心兩邊唔到岸!

回覆:KV vs 創價

我覺得km喺兩者之間,km出左result俾pn,唔知幾時會收到k1 result呢?
如果km教學方法唔識合你仔仔,可能創價啱佢d!

Thanks all!!!! I believe will make him crazy too if I picked 2 schools for him....heard that KM and KV is quite simlar..thats why feel headache lor..I will make my decision before tomorrow as KV needs to send back the confirmation slip before this Friday... I will release one for others mama gar la.. Lucky have you all here can also help my problem and hear my headache...

醒目開學勳章

引用:我知創價係好學校,+但講真間間幼稚園都會教

原帖由 cherryird 於 12-12-10 發表
我知創價係好學校, 但講真間間幼稚園都會教品德, 何況品德及自理能力, 其實父母都要身教, 所以我會揀根德,  ...
品德-有時父母真係未必教得到,小朋友喺屋企同學校係兩個人黎,要有集體活動就會知小朋友嘅品德如何。

有時亞仔同小朋友玩時,我會話佢知行開一陣,其實我企喺d佢睇唔到我嘅地方,但我又可以望到佢,

小朋友無老師家長在旁可能又係另一個樣,你果時就真係知道小朋友嘅品德

其實又唔駛太worry  究竟km 唔收係咪代表個囝唔岩呢類學校呢 我有同班主任傾過 暫時未有offer全因小朋友在各項表現參差不一 有時得有時又唔得 唔係要突出 但一定要平均  所以做好評估km 都好可能會收返的
在我角度 接受整年km 教育 kv 會好啲

i should try your way in very soon!!! very good suggestion!!!

回復 irislkw 的帖子

I know..so I really have to think it very clear in these 2 days....how about u? which one will you take?

亞仔今年K3. 當年又係KV vs 創價. 最後揀創價.
係怕KV未必適合我仔慢熱被動性格.   
我鐘意創價一班有3個班主任, 學生亦有好多上台表演機會, 訓練亞仔

回復 KEROROBB 的帖子

oh, really? do you like it? and also hows your boy's primary progress? can you pls share?

‹ 上一主題|下一主題