用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有學劵幼稚園課程
go

有學劵幼稚園課程 [複製鏈接]

學劵學校收教育局所規定既課程,其實係指咩?係唔係間間有學劵既課程都好接近?

0    0    0    0

可以這樣說,例如EDB其實規定K2先開始學寫字,但冇學券學校無需跟要求,所以可將課程訂得較深..以增強競爭力...

學劵學校收教育局所規定既課程,其實係指咩

原帖由 Sorriso 於 12-12-07 發表
學劵學校收教育局所規定既課程,其實係指咩?係唔係間間有學劵既課程都好接近?

...
同樣有學卷的課程都可以差好遠。我女同姨甥女分讀兩間同的學卷學校,我女 k2 下學期已經寫英文生字,但我姨甥女就全個 k2 都只係寫 26 個字母的大細楷。

chanwendy 發表於 12-12-8 11:17
同樣有學卷的課程都可以差好遠。我女同姨甥女分讀兩間同的學卷學校,我女 k2 下學期已經寫英文生字,但我 ...

嘩。。 邊間呀??? 係邊區架?

chanwendy 發表於 12-12-8 11:17
同樣有學卷的課程都可以差好遠。我女同姨甥女分讀兩間同的學卷學校,我女 k2 下學期已經寫英文生字,但我 ...
姨甥女果間系邊間? 真系太relax 左d

回覆:Jane1983 的帖子

有学券英文會好淺嗎?s

其實吾只間間吾同,直頭年年吾一樣,d學校會beef up。

好似孫光中,係太圍學卷,聽d家長逐樣數,課程內容好豐富,吾覺淺。

Jane1983 發表於 12-12-8 13:49
姨甥女果間系邊間? 真系太relax 左d

我姨甥女讀跑馬地寶血, 佢 k2 上學期中文寫的字都係三四劃架咋.  不過去到 k3 又好返啲, 正常返少少的.  今年小一, 我家姐都話係差少少, 唔會讀唔掂, 但要付出多少少, 冇得食老本囉, 我家姐話如果可以由頭嚟話, 當日唔會貪係 am 而讀寶血.  我姨甥仔同姨甥女當年係讀緊另一間又係覺得好淺先轉校, 個妹搵學校第二年讀 k1, 亞哥搵學校即時轉校讀 k2, 但寶血話冇位比佢插 k2, 第二讀 k3 都唔收,  最後有間好似叫聖彼得堂收佢下學期插 k2 pm.  我家姐話聖彼得堂都深過寶血.

寶血聽聞都好出名下...

回復 chanwendy 的帖子

好彩小朋友適應能力強呀,好快就跟到!
‹ 上一主題|下一主題