用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到! ...
樓主: wan_sosin
go

今日我個未確診ADHD嘅仔係學校爬窗,比校長捉到! [複製鏈接]

回復 lillymarie 的帖子

是的,小朋友都好奇!班主任和我擔心的是他的好奇是往危險的方向去,也不會太理後果!CAC的姑娘說他要建立道德觀念,單單靠懲罸來阻止他的話,等他大了就行不通了!

如果有吸引佢嘅嘢!佢都可以排隊的!耐性一時時!那次去CAC評估,叫他排圖畫次序,好明顯就無心機做,睇都唔睇,求其移一兩幅圖就算數!叫佢講返個故事,佢就亂作!但平時佢玩砌圖,佢又可以做得好好!

不過,暫時佢沒有專注方面嘅問題!如果指引住佢,佢會做到!可以講佢只係HD,所以如果有嘢吸引到佢,佢還算可以安定到!佢最明顯係自制力弱,衝動!還喜歡倒亂別人的東西!因此會不計後果!

佢智能,體能都達標!所以身邊有些人會不覺得佢有問題!要經常同佢相處先發覺佢有乜唔對路!

聽妳講都覺得佢比較衝動,似是“想做就去做”那種。
ADHD有三個部分:
專注力弱
過度活躍
過分衝動

可考慮努力建立他的EQ,EQ好的小朋友最大的特性是能夠延遲滿足。
for every one criticism, three positives must be given.

另外,其實睇兒童心理學家,主要都是在媽媽身上入手。因為小朋友那麼細個,傾唔到的,而最影响他的人是媽媽。我當年為了幫囝囝,真是挍盡腦汁之餘還幾乎扭曲了我自己的人格,可以話係成個人變哂。

不過,個囝交在我手中就點都要教養到底,妳話係咪?
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

係呀!我都覺得有呢個仔,我個人都唔同咗!有好嘅,亦有唔好嘅,唔好嘅係,有時會發咗癲咁!加上我係FTM!我老公都知我唔容易!而家幫多咗我手!
你講得好啱!我哋係父母,小朋友唔只需要我哋,我哋更加係佢唯一直接嘅幫助,去做訓練只1hr.,返屋企仲有23hrs.自己仔女,自己就要好盡力!小朋友亦極之需要我們的愛!

你講嘅EQ,等我花些時間睇下先!我係過去暑假都有幫我仔報EQ班,但可能只係好簡單基本嘢!對我仔未算好有幫助!

而家同佢學緊體操!我覺得對佢講都唔錯!我係小童群益會亦留了名,佢有幼兒班嘅活動就會call我,佢話而家人數太小,人數夠就會開班,佢話係用小組互動嘅方式教導佢哋.

回復 wan_sosin 的帖子

做體操好呀!尤其他那麼喜歡冒險又充滿活力,或許體操可以滿足到他呢!我以前都好顛,本來以為自己溫柔良善,囝囝把我內心猙獰的一面暴露了出來,因為對着他可說是用盡了我所有的愛心和耐性,發現原來唔係好多咋!
‹ 上一主題|下一主題