用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否一定唔係放KV or SC而去維記呢??
go

是否一定唔係放KV or SC而去維記呢?? [複製鏈接]

如題!
維記係呂係都會比下去呢??
有無人揀維記而放棄呢兩間老牌名校呢?
   0    0    0    0

唔知點解ek入面維記唔多人講...
但我公司好多人講..哈哈!

醒目開學勳章

引用:唔知點解ek入面維記唔多人講...但我公司好

原帖由 breadbb 於 12-12-07 發表
講佢好嘢定衰嘢呀???

我都想知

QQQme 發表於 12-12-7 14:51
講佢好嘢定衰嘢呀???

無喎~我記得我d同事係一早叫我生左就排維記pg...
但我排果陣已經好遲~
佢地個個好恨入...
但好似係睇hk side果邊o既唔知邊間分校
又唔係間間都係咁好~我就無去check呀..因為上年n時佢話通常得1,3,5 or 2,4..我唔鍾意咁返n班
所以我無報..咁佢又有n..k唔報啦咁小位...
好同唔好其實我都唔知....但如果kowloon黎睇..好似sc同kv好似好d...

回覆:cyndiwong 的帖子

harbor green vs sc vs kv, 你點揀?

回覆:alovea 的帖子

alovea, 對我來說是KV vs 維記(雖然未收到KV offer),如果想要勁谷+discipline=KV; 如果想要兩文三語+happy learning=維記。所以應該係睇自己想要咩⋯

breadbb 發表於 12-12-7 14:50
係呀,我以前仲係中環返銀行工,大多數同事係鍾意維記,其他kinder好少人講。

回覆:是否一定唔係放KV or SC而去維記呢

回覆:Jane1983 的帖子

咁啱嘅,我都係中環人,我識嘅人多數(同事+同行+親友,起碼十個以上)嘅小朋友都係返維記,不過唔同分校。

rakui 發表於 12-12-7 16:48
咁啱嘅,我都係中環人,我識嘅人多數(同事+同行+親友,起碼十個以上)嘅小朋友都係返維記,不過唔同分校。 ...

我都係中環人銀行人,除咗維記,SC, HKPS & LH都有捧場客

回覆:是否一定唔係放KV or SC而去維記呢??

係唷 呢邊通常講維記
佢地都鍾意st cat 其他小講d

回覆:是否一定唔係放KV or SC而去維記呢

我以前未大肚已不停聽到同事話最想入係Victoria.當時的我還未聽過Victoria是乜東東。後來大緊肚時同事就不斷提醒叫我盡早報Victoria,因為超難入.

KV同Vic的教學方法很不同,若你知道想要啲乜,應該唔難揀。

回覆:Doris_Ray 的帖子

我啲同事大部分都係維記,其他就係啲鬼佬幼稚園然後上IB,local嘅就只有一個聖公會,一個SPK。

cyndiwong 發表於 12-12-7 15:09
維記分校多, 好似CWB好多人恨入, 亦有人話海峰園一般! 而且位置唔同, 好難比較, SC 同 KV同一區, 容易比較 ...

但唔知點解, 我有鄰居/ 朋友都心儀海峰園個間Victoria..... 但我地住九龍塘的.....

佢地都老遠報呢間而唔報何文田....

連大劉個女都好似係讀海峰園間Victoria....

Jane1983  Yes ya, 陪親戚接放學,見過佢幾次,佢個女好乖  發表於 12-12-7 17:53

回復 Doris_Ray 的帖子

What does HKPS & LH stand for?

cyndiwong  樂基同學之園  發表於 12-12-7 17:45
Doris_Ray  HKPS hong kong preschool (樂基),LH Learning Habitat (學之園)  發表於 12-12-7 17:45

回復 Vana 的帖子

Heard that CWB campus is harder to get in..compare to North Point campus.

回復 rakui 的帖子

What primary schools do they end up in?  And do their mums have to send their kids to go to various playgroups;/tuitions?

引用:Quote:QQQme+發表於+12-12-7+14:51+講佢好

‹ 上一主題|下一主題