用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪讀N班對小朋友好D
go

係咪讀N班對小朋友好D [複製鏈接]

我見大家都會報N班. 係咪讀N班對小朋友好D.
唔讀N班係咪好難入到該校的K1?
全日班係咪真係自理能力好D?
   0    0    0    0

對我大女黎講, 佢六月出世, 我當年無比佢讀N班, 基本人三年前我去考4間K都有兩間收, 但到我細仔, 佢真係好世11月出世, 都係無讀N班, 今年去考間K間間都唔收, 老師仲好語重心詳同我講最好都係比佢讀N班先, 因為開學未足3歲始終學習能力比較差, 咁你自己行量自己小朋友係大仔定細仔, 再決定比唔比佢讀N定K啦!

winladyship 發表於 12-12-7 13:50
我見大家都會報N班. 係咪讀N班對小朋友好D.
唔讀N班係咪好難入到該校的K1?
全日班係咪真係自理能力好D? ...
1)我相信好D, 如果唔讀N班, 小朋友又會係做咩呢? 自己/同家人 玩玩具/睇電視? 如果在家企, 無法提供良好學習環境的話, 上N班都幾緊要架.
2)甘又未必. 不過一定少少幫助. 至少可以早人一步熟習你心儀的幼稚園的教學模式.

3)一定好啦. 一兩個老師要照顧十幾個小朋友喎, 小朋友自己唔識照顧自己, 個一兩老師點摛得掂呀!

回覆:係咪讀N班對小朋友好D

我認為讀N班好重要,不要在乎佢地學術上學到幾多,因為書本上既野你自己都可以教,但學校的羣體生活,同學仔之間的分享和相處,我相信自己係屋企係冇辦法教到佢,因為你屋企都唔會有20幾個不同性格的小朋友啦。

唔該哂幾位媽媽的意見.
因我要搵EE湊放學至我收工.
驚少EE會肯湊幾個鐘.

回覆:係咪讀N班對小朋友好D

讀佐N班等小朋友可以在K1 快D習慣校園生活!

‹ 上一主題|下一主題