用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南 vs 藍田靈糧堂
go

麗港城迦南 vs 藍田靈糧堂 [複製鏈接]

早兩日收到靈糧堂PN取錄信, 擒日就收到迦南call waiting.   兩間學校都係俾PM offer, 兩間都要下星期交留位費.  

想問吓大家對呢兩間學校o既睇法同會點選擇?  因為我唔想hold住個位, 都想俾其他小朋友可以早啲有offer.  

謝謝!
   1    0    0    0

回覆:JH_Mama 的帖子

Hi, 我會選靈糧,因為可100%直升k1,我覺得而家有back-up 真係好緊要㗎!

藍田迦南 waiting list by phone or by mail?

我都認同樓上mama, 會選靈糧, 嗰日interview 感覺好好~而上又係直上k1~

by mail呀

係呀, 我都好認同靈糧嗰日interview感覺好好, 見到校長親自選學生更加覺得被取錄好開心.  問過迦南, 佢哋話其實好少好少學生會升唔返上k1.  日日都會有英文同普通話上堂, 但靈糧就係一星期一堂英文, 一堂普通話.

係怕讀完四年happy school後, 考小一競爭力會好弱,   

JH_Mama 發表於 12-12-7 14:34
by mail呀

係呀, 我都好認同靈糧嗰日interview感覺好好, 見到校長親自選學生更加覺得被取錄好開心.  問過 ...
咁靈糧係am 定 pm offer

我有朋友讀藍田迦南, 只可話比你知佢地既學術LEVEL唔太高, 所以佢K1轉校

JH_Mama  多謝你o既資料!  發表於 12-12-7 14:55

bin 發表於 12-12-7 14:42
咁靈糧係am 定 pm offer
兩個都一樣係pm offer.  所以唔駛以返學時間嚟做一個考慮囉.  

回覆:麗港城迦南 vs 藍田靈糧堂

如果經濟可負擔的話,我會選迦南,因迦南明年K1開始冇學卷,在課程上應該可更有彈性地提升,而且有留意EK的分享,此校的學術評價甚高,考上直資/私立小學的學生也很多!
靈糧堂的評價也很高,是一間happy school 但始終是學卷學校,課程有限制,程度會比較淺,怕孩子日後升上小一時,功課會追得辛苦!

回覆:JH_Mama 的帖子

‹ 上一主題|下一主題