用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對小朋友好d?
go

對小朋友好d? [複製鏈接]

其實媽媽湊嘅小朋友係咪成績同品行會好d?我係全職媽媽,我小朋友k3同k1,我今開始做全職媽媽,一來老公太忙,二來忍唔到小朋友因為工人照顧,對自己嘅野全無責任心,所以自己跟返佢地。但我而家仲後生,唔通一世都唔返工照顧屋企?但我又見好多ftm話自己湊小朋友小朋友成績會好好多,關係又好好多,真的嗎?

0    0    0    0

引用:其實媽媽湊嘅小朋友係咪成績同品行會好d?

原帖由 lazyqueen80 於 12-12-07 發表
其實媽媽湊嘅小朋友係咪成績同品行會好d?我係全職媽媽,我小朋友k3同k1,我今開始做全職媽媽,一來老公太 ...
因為小朋友就上小學,想佢上小學我揾返野做,但又怕小學嘅功課唔知點?

睇你擺幾多心機落去小朋友度, 幾有耐性la. 有d mami真係無耐性教小朋友, 情願番工. 成日困係屋企唔甘心, 對住o華鬼炆憎就失去意思. 但有人好有心機教就真係乖d好d. 始終自己生出o黎, 有責任教佢正確价值觀.

我係在職人仕, 基本上我全權負責阿仔學業和課外活動, 我個人認為係睇父母用幾多心機及有幾勤力,  有無比責任小朋友, 我由阿仔K1已開始要他自動做功課, 自行洗澡由K3開始學習, 現在P1, 基本上可自行做到, 但過程中係要經過失敗, 氣餒才成功, 我每日放工回家幫他温習和CHECK功課個半小時, 假期一定係同他課外活動. 總結, 在職或不在職答案只會得一個, 就係要付出.

湊小朋友小朋友成績會好好多?應會比冇湊好,因你看著佢,佢少玩多了温習吧,好好多要好看小朋友能力和家長方法教小朋友,關係又好好多?不一定,又好看小朋友和家長,如小朋友又懶又歡玩的,咁一定很勞氣.

係呀, 無論FTM 或PTM, 只要肯付出, 努力就一定有成果的, 同時, 亦都要好好的訓練小朋友的自理能力.  
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題