用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12月細囡,5間all reject,自行又無,repent k3?or定繼續大 ...
樓主: joannechow1031
go

12月細囡,5間all reject,自行又無,repent k3?or定繼續大抽獎? [複製鏈接]

無offer可能係因為只報5間,又係hot的學校,所以爭吾到,吾代表小朋友吾叻。

回覆:12月細囡,5間all reject,自行又無,repent k3?or定繼續大抽獎?

我覺得要睇個別小朋友,我細仔十月尾出世,行為Bb,但能力幾好,面試同大b成績差唔多,根本唔洗點谷都得都自動波做得好。但大女八月出世,我覺得佢比同年起碼細半年,做咩都慢半拍 ,想谷都谷唔起,到而家小五開始成績有d進步,唔知係唔係遲熟呢!
不過我覺得小朋友大大下能力就會拉近。小學最重要係培養學習興趣和良好的生活習慣。

出年做大女都唔代表一定有學收姐,況且怡家至係十二月, 好多(自私?唔了解自已仔女?)既人仲hold住幾個位嫁。

回復 cwclsh 的帖子

有人以為別人偏激罷了。好多人提到細仔/女無學收時都會提埋年紀個事實。提黎做咩呢? 因為已經改變唔到? 因為唔關後天訓練既事? 信下幼稚園老師啦, 真係能力要repeat 或差好遠幼稚園老師會講你聽嫁啦。 大家都係鐘意間幼稚園至報名同埋讀足三年嫁姐。

我的例子应该可以比你参考下。我的小朋友系对龙凤胎,11月尾的,旧年我们也是考了好多学校,只有一间私校收,一间waiting.我们决定重读K3。我的小朋友其实都唔差,我们读YXXK幼稚园,阿女年年考试都在前10,仲有期末摞奖。但我们也是从K1开始就考虑比佢地重读一年,老师也是说无必要。我自己系中学老师,觉得小朋友入读小一系一个好重要的开始,如一开始便不如人,会令佢地好无自信,同时也咨询过医生,医生话小朋友的年龄差距,大仔同细仔要去到10岁左右才完全无分别。加上朋友的仔也是细仔,佢小一到小四都跟得辛苦,到小五才好D。这些都令我们决定重读。       今年我们再考小一,小朋友到目前有2间收左,阿女除左女拔外,全部都有second in,相信迟下仲有学校会收。旧年好多朋友劝我们不要浪费一年,同埋今年出生率高,竞争大。但我认为,年龄的差距真系一个好重要的因素。至于重读K3,我拣左一间有学券的幼稚园,课程浅,小朋友返学开心,因佢地比其他小朋友大,相对能力强D,衣家好有自信,对他们去小一面试帮助好大。
       如你有什么仲想问的,可pm我。

如果大仔/女和細仔/女無分別,點解有D幼稚園小學講明收到8月底出世吖。

朋友喺絕大部份家長夢寐以求既小學任教十年,好早已同我講定,校長唔鍾意收細仔/女,因為要比好多額外的協助(詳情唔講得)。
唔一定唔收,除非面試表現十分突出,或有關係人士。

唔好問我邊間,我一定唔講,費事人哋學校惹麻煩。

回應只喺想某D曾經回應樓主既父母知道,唔好以為人哋細仔/女考得唔好,家長就一定拿自己嗰個喺細仔/女做藉口。

想問大家,10個月前,自己個小朋友在學習能力、語言表達、自信心方面,同依家有無分別!﹖答完全無嗰D家長,才質問樓主吧!

多從人家角度想一想,世界會美好D,回應都合情理D!

我自己係年尾出世,我兩個仔仔都係年尾出世。我自己係中學教師,我奶奶係小學教師,我奶奶話細仔控制小肌肉能力可能弱d,但唔代表學習能力比人弱。我奶奶見過好多細仔係小一都可以考全班頭幾名,所以佢叫我地問幼稚園老師,如果仔仔ok就無須要特別repeat一年

我唔係否認細仔可能會係能力上差小小,但係除左年齡問題外,細仔唔收可能仲有其他原因的。例如我仔有一個學校唔收,就係因為佢一題普通話題都唔識,咁我就會知道佢既弱點,唔係成日諗住佢係細仔俾人唔上law

多從其他角度想一想唔收既原因,唔係只係諗d改變唔到既事實。做父母既積極d,可能對小朋友更有幫助

四隻貓  認同  發表於 12-12-10 10:54

回復 Charlotte_mom 的帖子

8月出世(早產)算吾算細仔?
好似話有cut off day 係每年8月31日?

我大學讀過Child Development, 大細仔(尤其大近一年)係自理, 理解, 行為等等各方面係一定有分別, 但凡事總有例外. 自己那個咁岩冇分別是例外, 也不可否定了別人遇到的分別. 我個仔是12月出世的細b, 有offers, 一線及神級也有2nd in. 佢由K1開始老師已經話佢同大仔冇分別. 我會認為是我幸運, 因為我觀察到有些朋友個仔及同學仔一樣係12月的出世的, 真係會差一些. 而那上父母也不是什麼都沒有train 個小朋友的, 數學英文普通話樣樣有. 除了積極, 作為開明及有同理心的父母也很重要.

剛好聽到朋友一個好分享,同大家講吓。

佢自己個囡囡又個細B,媽媽想囡囡repeat多年K3,以便明年做大B去考小學,但幼稚園老師提佢一樣嘢: "無錯,明年你囡囡做了大B去考小學,但唔等於佢讀多一年幼稚園會叻好多,因為始終幼稚園的程度和小學不一樣,有可能只比今年好多少少,點解要repeat多年呢?小學的程度同幼稚園差一截的,請想清楚吧!"

MrBeast  樓上hadwinboy已答了這問題。  發表於 12-12-10 11:56

好多謝大家的回覆, 細b/細囡已是改變不到的事實, 開這個提目只是收雜各方媽媽寶貴的智慧, 好明白這些都是善意的意見或提醒, 最終我都要過濾和消化 去決定自己小朋友的去向, 多謝大家, 希望無論大中細b都有理想offer!

回復 joannechow1031 的帖子

我咪話奶奶講細仔D小肌肉控制能力差d既?當年幼稚園老師就教我買泥膠俾仔仔玩,等佢d手指有力d。so far 今年中文老師話仔仔d 字都ok齊整,成日拎到老師幾個印仔讚good。所以細仔/女唔係一個大問題,積極d啊,總有適合既學校俾仔仔/女女的。

仲有,我係年尾出世,我老公年頭出世,但會考成績我好過老公,haha。怡家至係小一入學,讀書讀廿幾年實會發揮到小朋友個人既優勢的。所以都係0個句,加油﹗

joannechow1031  我老公年頭出世,但會考成績我好過老公! 哈哈,. 其實我都係~~   發表於 12-12-10 16:01

教育界不嬲都建議三歲至好讀幼稚園,四歲至執筆寫字。
有冇人聽?
如果12月出世,我寧可佢玩多幾個月,遲d至返學讀書。

至於考小一,我覺得成功因素取決於小朋友是否out going,肯答人,合群再加家庭背景。多數都得,考學術另計。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

外國根本就唔鼓勵受緊學前教育既小朋友寫字tim啦。怡家小一入學要考串字、連環加數、listening。我地家長唯有迫住要.....唉......人在江湖.....雖然我都唔係好認同小朋友咁早就要識呢樣0個樣......最後就變左身不由己

fion_yinyin 發表於 12-12-10 17:31
外國根本就唔鼓勵受緊學前教育既小朋友寫字tim啦。怡家小一入學要考串字、連環加數、listening。我地家長唯 ...
係囉!幼稚園吾係要開心和玩的嗎?美國讀小學,放學都冇功課。
我地香港幾時至學到人地咁?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 12-12-10 18:57
係囉!幼稚園吾係要開心和玩的嗎?美國讀小學,放學都冇功課。
我地香港幾時至學到人地咁?
...

明白你講也,但”人在江湖,身不有己“, 邊個吾驚自己小朋友全無競爭力?
唯有盡力做到適可而止,吾好過度,令小朋友有充足的時間玩和有快樂童年。

joannechow1031 發表於 12-12-10 12:15
好多謝大家的回覆, 細b/細囡已是改變不到的事實, 開這個提目只是收雜各方媽媽寶貴的智慧, 好明白這些都是善 ...
Joanne, 我也是NET12, 也讀過你其他相關的posts。我想你的大前題是這個月有沒有把握找到龍校幼稚園收明年K3, 龍校我見有K1 讀完轉去國際學校,K2插班有位,但K3則相對難。其實我見上年啲posts 講叩NET 12 女校,提及有筆試,不如這半年向這方向裝備,萬一到時要叩門也有準備,如果派得好,對明年小一也有幫助。Best of luck in the future.

‹ 上一主題|下一主題