用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾修院學校(小學部) Maryknoll - 叩門問題 ...
樓主: josephlwk
go

瑪利諾修院學校(小學部) Maryknoll - 叩門問題 [複製鏈接]

回復 ABCdoreme 的帖子

扣門不一定是第一志願,好看你有多少條件?有兄姊讀那校?同一宗教?是舊生嗎?同區嗎?對那校知料,有冇聽簡介會?小朋友特異功能?有推薦信,如港隊足球教練推薦信?如越多條件定扣門成功......

回覆:ABCdoreme 的帖子

天神不需排第一志願,要考入學試,年年都好多人考。

dy2 發表於 12-12-8 12:04
係呀,舊年考除數,好似揀神童咁

講笑喳嘛, 考除數? 識得除數使咩考聖羅撒, 去考天神啦!!!

Jane1983  實在太吳正常!  發表於 12-12-19 15:43

插班聽過, 鄰居加國返港, 插小學, 英語流利, 但吾識中文, 識法文, 識小提琴, 成功插班, 讀到中學

bbforever  插到邊間呢?  發表於 12-12-10 19:07

回覆:wiskylo 的帖子

係往年的家長講的,聽聞有九佰幾人扣個幾個位,一開始就問有無人識除數

swmami    發表於 12-12-14 00:53

尼D學校連有位都好似唔公開,如一樣關係都冇,可以慳返D氣!
不如集中火力考D公開,公平,公正既學校,例如天神,瑪利曼等,St Mary舊年都公開有小一叩門試了。諗諗尼三間仲實際。

lawsonmoon 發表於 12-12-18 14:38
尼D學校連有位都好似唔公開,如一樣關係都冇,可以慳返D氣!
不如集中火力考D公開,公平,公正既學校,例如天神, ...
Agree,清清楚楚,對小朋友和家長都公平d  。

dy2 發表於 12-12-8 12:53
所以比這類谷到行嘅學校收左之後,在開心之餘仲要明白好戲在後頭,要開始計劃點樣喺呢6年全力支持你嘅小朋 ...
“好戲在后頭” - 非常准確!如果小朋友吾口岩level  ,真系全家伴讀都吾掂!

不過,作為家長,未試過吾知得吾得,點都會想比個機會自己小朋友。

回覆:瑪利諾修院學校(小學部) Maryknoll - 叩門問題

無錯,每個家長都想入名校,學術成績有保證,点都要試下,機會係家長爭取比小朋友。讀唔上先轉校囉。追得上,上中學都唔洗煩。

‹ 上一主題|下一主題