用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教, 4歲上英文班, 讀phonics, Trinity, 定cambridge ...
go

想請教, 4歲上英文班, 讀phonics, Trinity, 定cambridge course較有用? [複製鏈接]

而trinity有分YPC, GESE etc 邊個course比較有用?
cambridge course幾歲學比較好? 謝謝!
   11    0    0    0

phonics 有用如果學校無教

回覆:想請教, 4歲上英文班, 讀phonics, Trinity, 定cambridge course較有用?

回復 supermum 的帖子

為了學好英文的話,揀phonics!

我都認為學phonic 有用

我想問問如果學校月學PHONIC, 而家K2, 但仲未識得自己去拼音正常嗎??

babyhazel106  3 letters word 應該可以拼讀,  e.g.: cat, get, fat, map, mop, hot, hat.......  發表於 12-12-31 13:56

hohoho36 發表於 12-12-8 11:46
我想問問如果學校月學PHONIC, 而家K2, 但仲未識得自己去拼音正常嗎??

若果容易的字,應該可以拼到,若不常用或太長的字,或者真的未會拉。

itbaby 發表於 12-12-10 11:59
若果容易的字,應該可以拼到,若不常用或太長的字,或者真的未會拉。
Thx! !

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:獵户座 的帖子

I want to ask, between cambridge and trinity exam, which does primary schools value more?

引用:I+want+to+ask,+between+cambridge+and+tri

原帖由 Belle_Piano 於 12-12-30 發表
I want to ask, between cambridge and trinity exam, which does primary schools value more?
I want to.know too
Is it gd for kids get prepare to primary, cambridge?

家長唔好咁細要小朋友考嘜cambridge試, 真係冇用, 用呢d時間睇多d唔同既圖書好過啦.  cambridge有考試範圍, 你要高分, 只要死背死謮. 但學語文唔係咁架, 一來小朋友會失去興趣, 二來未必可以活用, 考試完就忘記得七七八八.

Trinity also a waste of money !

四隻貓  我同意  發表於 13-1-4 14:05

我女上過Trinity 同LCM , 自己比較喜歡LCM 既課程.
不過如果大家純粹想要張証書考小學, 我可以講係唔需要的. 學校係睇小朋友面試表現, 唔係睇周街都有既証書.
但如果真係想小朋友英文有得著, 我覺得Phonics 係好有用的.
不過學Phonics之餘要記得學埋sightword (e.g. for, it, that, on 果類常見字), 另外再加每晚父母陪伴孩子閱讀, 孩子好快就可以自己睇書讀書.

學Phonics亦唔一定要出去學, 父母有心機, 買套phonics Kids, 或者hook on phonics 果類教材, 都可以教到小朋友.

不過如果家長目的係想小朋友出去上堂見下人, 習慣下唔同環境, 多聽多講, 出去學咩都會有些幫助的.

回復 MissChanCC 的帖子

可唔可以比D information for reference. Many thanks.
‹ 上一主題|下一主題