用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位41網家長, 你地會點排位??
樓主: 青蛙人
go

各位41網家長, 你地會點排位??   [複製鏈接]

回覆:786 的帖子

點解無人提九官?

2ling 發表於 12-12-6 23:55
真係咁慘情?借問聲基華和新華德叩門係米都係 written test?

唔該!
基華唔清楚,新華德好似係,仲要in二次,第一次in好似有成四、五百個小朋友
篩走幾百個,第二次得番一百個左右(叩門位小於10個)
古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0351xx.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]

回覆:各位41網家長, 你地會點排位??

41男仔你地又會點排?如第一博LS, 之後點排九官/基華/新舊華德?(冇私小backup)

引用:JOJA,請問你排第四的黃大仙區是那所小學呢

原帖由 2ling 於 12-12-06 發表
JOJA,
請問你排第四的黃大仙區是那所小學呢?我個係仔,排完頭3 我都唸唔到41 仲有邊間好...
4)聖博得
5)伍華

引用:我衷心的問,耀山樂善堂真差過聖博得嗎? +

原帖由 786 於 12-12-06 發表
我衷心的問,耀山樂善堂真差過聖博得嗎?
個人較喜歡聖博德
同屆有人
完全冇選樂善堂
最終中左

引用:點解無人提九官? +

原帖由 wittymom 於 12-12-07 發表
點解無人提九官?
九官唔排一,抽二,危危地

引用:41男仔你地又會點排?如第一博LS,+之後點排

原帖由 2lovelykids 於 12-12-07 發表
41男仔你地又會點排?如第一博LS, 之後點排九官/基華/新舊華德?(冇私小backup)

...
聖博得非中網屬九龍城區,值得放三、四,好過派其他黃大仙小學

YuiYui117  請問"聖博得"即係邊間?點解唔見係個list入面?  發表於 13-1-18 15:38
做人至緊要開開心心 :-D

回復 JOJA 的帖子

派到都未必會讀,還不是繼續去扣門,玩「搶櫈仔」遊戲直至開學前都在「執位」。

難度較高是,塵埃落定了,註冊次選的學校買書買校服上BRIDGING完成了。

等到開學後較心儀的學校有小朋友NO SHOW,放位出來,突然再通知你小朋友去讀。。。。。。

一切都在考驗你的耐力。。。。。。。。

引用:回復+JOJA+的帖子 派到都未必會讀,還不是

原帖由 sell2japan 於 12-12-07 發表
回復 JOJA 的帖子

派到都未必會讀,還不是繼續去扣門,玩「搶櫈仔」遊戲直至開學前都在「執位」。:iloveit ...
叩門音樂椅遊戲預左玩,但邊個會知實叩到,叩的過程大人和小朋友都辛苦。政府決定用幸運遊戲來決定小朋友升小的最後一環,唯有在遊戲中,選擇有利自己的玩法。

個人分享咋

我去年的經驗
考左私小, 一線, 二線都考 (約8間)
結果二線全收, 一線沒有, 只留一間二線私小, 可供抽奬

自行得10分, 入表一間有機會博叩門的津校

統一
甲一, MCS, 甲二, 甲三, 吉左去
乙部
一) MCS,
二) HF KLN CITY,
三) 基華
四) 聖博德 (黃大仙)
五) 伍華 (黃大仙)

雖然已有私小在手, 但始終有心儀的津校, 也想留錢給孩子參考讀外活動. 最終抽中2) HF KLN CITY (我也喜歡這校, 不過入讀更合適自己小朋友的一間, 最終沒有入讀)

為何統一, 我會咁填?

原因好簡單, 人人話計彩數.
好彩, 甲一, 乙一已中奬,
如未中, 即當中度好彩, 咁就以策略計
如穩陣少少擺位, 分分中, NUMBER 後的
也會派得好過中度好彩, 而進取擺位的

所以, 乙二, 乙三, 係定策略較重要
雖然話派到乙四, 乙五, 都分分鐘不考慮
但始終留條路比自己

由填表到正式入學, 相隔八個月.
如經濟轉得差, OR 冇工作, OR 總之, 原本諗住私小, 亦有可能會轉較合適的津校, 再博叩門.  

NET 41, 真係人人選乙二, 乙三都放不同位置.  建議大家, 可趁現在多看看有關心儀乙二, 乙三學校的消息, EK小學一覽, 都有好多家長肯分享個人意見, 值得參考.

去年的經驗, 見到好多人叩門, 叩門好心實, 開始懷疑小朋友的能力....
叩門其實非想像中容易
受歡迎一點的小學
分分中幾百人IN
只得數個位

有些更入申請表後, 冇得邀請去IN

以上只是個人分享, 特別今年較去年出生率高.  相信競爭會更大.

回覆:各位41網家長, 你地會點排位??

其實如果抽到九官/基華/華德是但一間我都會開心了。只是唔抽LS又唔甘心。如果不計學術/環境(因相信唔會差好遠),第二放邊間機會最大?(因真係冇私校,又唔想去黃大仙)。多謝指教。

醒目開學勳章

傳聞⋯話說以前在41網,只要甘心放DPS在第一位,就必中!
不過出生率愈來愈高,加上愈來愈多人有私校在手再去博到盡,
依家可能唔得啦。

2lovelykids 發表於 12-12-7 09:53
其實如果抽到九官/基華/華德是但一間我都會開心了。只是唔抽LS又唔甘心。如果不計學術/環境(因相信唔會 ...

如你真的咁考慮
>>> 抽到九官/基華/華德是但一間我都會開心了。

我會乙二放, 基華
一來, 機會率(按以往計大DD)
二來, 基華派位成績好像較以往每年理想
三來, 基華鄰近間兩間, BAND 1中, WFN和銀禧, 相信學校在溝涌上, 關係始終勝一點

缺點, WFN快要遷校, 並會全拆重整, 屆時, 基華上課時必定會受嘈音影響

TMMA 發表於 12-12-7 10:09
傳聞⋯話說以前在41網,只要甘心放DPS在第一位,就必中!
不過出生率愈來愈高,加上愈來愈多人有私校在手再 ...

去年, 真係好易中, 約有30位供抽奬
前年, 只有19位供抽奬, (唔知大家敢唔敢抽第一)

引用:Quote:原帖由+busybees211+於+12-12-06+發

原帖由 sa_gill 於 12-12-06 發表
唔好博,小心博唔到最後失去次選的叩門機會.瑪利諾想叩門.相比較難.你揀人,人揀你.咁熱門.好冒險

...
還有,你唔搏,根本就會入硬次選,唔需要甚麼次選叩門機會

係咪如乙一放DPS 很大機會中 , 基華, 新華德同九官, 你地覺得點睇 ??? 有無人上年, 第一, 二志願 選聖家都派不中 ???  

我雖有私小back up, 但始終唔想比錢交學費, 寧願將d錢比佢學其他野
亦唔想扣門, 仲辛苦過去考私小, 撲離撲去, 機會又少之又少, 呢個game真係煩

青蛙人 發表於 12-12-7 11:45
係咪如乙一放DPS 很大機會中 , 基華, 新華德同九官, 你地覺得點睇 ??? 有無人上年, 第一, 二志 ...

>> 係咪如乙一放DPS 很大機會中?

唔敢答你, 始終年年的位不同, 同好睇同屆申請人的擺位, 但肯定的是, 乙一放MCS/LS的, 會於DPS.

>> 有無人上年, 第一, 二志 ...?
以我所知, 去年, 第一放兩間HF, 都全中, 第二放HF KLN TONG, 有人中, 大有不中.  我自已就第二中HF KLN CITY

青蛙人 發表於 12-12-7 11:49
我雖有私小back up, 但始終唔想比錢交學費, 寧願將d錢比佢學其他野
亦唔想扣門, 仲辛苦過去考私小 ...

我個認為, 叩門真係一試呀.  
分分鐘有意外驚喜.
我識兩個朋友, 分別叩到ST MARY 和MCS.

始終選小唔試
升中派位, 按BANDING, 到達BAND才可試, 仲難.

‹ 上一主題|下一主題