用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 棄維記,取英藝, 有冇家長可以發表對(九龍塘)英藝意見 ...
go

棄維記,取英藝, 有冇家長可以發表對(九龍塘)英藝意見 [複製鏈接]

收到VICTORIA K1 PM OFFER,但打算放棄, 因為睇COMMENT話VICTORIA係HAPPY SCHOOL, 怕之後好難追到傳統小學程度,
只能揀D半國際(蔡繼有)OR國際小學, 小朋友(細B)依家讀緊英藝(九龍塘)PN班,見到佢真係學左好多野, 同埋課程深D, 所以適應小一定冇問題,
只係差在名氣, 學校太新(冇REFERENCE可以睇到), 同埋學費貴,
大家可以討論下對英藝既意見MA?
(另外, 本人還等緊劍鳴, 樂基同根德既信)
   0    0    0    0

你有無上維記睇過佢升小一入學情況? 佢其實大部份學生都係去左直資私立, 傳統名校都唔少, 如果真係咁追唔上, 小一學校又點會收?

我自己覺得學習應該切合小朋友的程度, 不是一味要深, 吸收唔到只會discourage佢地學習。如果深就係好, 不如K1去搵小一班補習?

引用:你有無上維記睇過佢升小一入學情況?+佢其

原帖由 阿早! 於 12-12-06 發表
你有無上維記睇過佢升小一入學情況? 佢其實大部份學生都係去左直資私立, 傳統名校都唔少, 如果真係咁追 ...

我唔係話深就係好, 只係怕維記很難適應傳小, 因為我問過維記, 佢地話K2先至有功課, 係PROJECT形式, K3下學期先至有默書

回覆:棄維記,取英藝, 有冇家長可以發表對(九龍塘)英藝意見

其實點解一味要深 k1 hea小小有咩所謂
慢慢黎 等小朋友適應 其實大部分維記嘅家長都係諗住上直資私校 係個別去國際學校
如果真係咁hea ,d人點追呀

引用:你有無上維記睇過佢升小一入學情況?+佢其

原帖由 阿早! 於 12-12-06 發表
你有無上維記睇過佢升小一入學情況? 佢其實大部份學生都係去左直資私立, 傳統名校都唔少, 如果真係咁追 ...
现在很多家長只要求教得深,越深等於間學校越好,越多功課又越好,好像返學只是為了考小一,完全唔明白學習是終身的,太短視了。現在歐美各國已大力提倡零功課學習,有空去看看他們在這方面的研究吧。

lalawowo 發表於 12-12-6 09:25
现在很多家長只要求教得深,越深等於間學校越好,越多功課又越好,好像返學只是為了考小一,完 ...
絕對贊同.學齡前兒童太多灌輸知識,會阻礙其創新力的發育。做功課只是循規蹈矩,給兒童充足的成長空間才有機會讓他們自己探索。
‹ 上一主題|下一主題