用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友愈大愈心散, 點算?
go

小朋友愈大愈心散, 點算? [複製鏈接]

小朋友今年小三, 以前一向自動自覺, 主動看書, 溫習做功課, 升上小三至今, 踢一踢, 才去做一點點, 點算?  如今天, 他告訴我功課不多, 但他拖成個幾鐘才去做...
   1    0    0    0

回覆:小朋友愈大愈心散, 點算

咁佢唔做功課時做d乜?

我 想 問 , 如 佢 好 快 做曬 功 課, 佢 係 會 有 得 玩/ 休息/ hea , or 有 更多的補充做 ?

簽名被屏蔽

我小朋友而家k3已經唔想做功課,日日要罵一輪先至肯做, 原本唔駛半個鐘可做完, 但係又hea到成個幾鐘, 點算
出年都唔知點讀小學

回復 mlleung 的帖子

你 個 小 朋友咁 細 個, 可改變....叫 佢 自動自覺 做 功課, 不需要大人提.. 如 他應為自己做 曬了, 就 叫你度 check .. 做妥 一樣, 有 一個 印仔, 儲存夠 (5 個 ) or (10 個) , 睇 下 多唔 多  總之 一個 week 為 unit .. 就 帶 佢 去 玩/ 食, 晝晝 (總之 奬 勵 下 佢) ...久而久之佢 會 養成良好習慣

回復 MonkeyGirl 的帖子

謝謝各位的回覆.

他做功課又做得好快又做得不錯...只是中作還要努力, 老師話他太踏實, 不花巧, 但亦是缺點.

他未做功課時, 亦只是休息, 而我自細太習慣一回家, 先做好功課才玩, 我希望可以學我, 看來要給他多些時間, 始終他仲細.

引用:小朋友今年小三,+以前一向自動自覺,+主動看

回復 miffy 的帖子

謝謝, 但願如此...看來完全放手之路又拋遠了...

回復 MonkeyGirl 的帖子

多謝你的意見, 我而家每個星期五就同阿仔做總結, 放學自動做功課就有一個小貼紙, 默書啱晒又有一個小貼紙, 幫手做家務又有小貼紙, 儲夠10個貼紙就有小禮物, 呢兩個月果然有效, 而家佢每日放學返婆婆家食完飯, 就會自己做功課, 唔識就等我放工返嚟教佢, 又好主動去温習默書, 真係慳番好多時間.佢每次都會好開心咁選擇自己喜歡既貼紙貼上去, 我覺得佢貼貼紙時好有滿足感.
‹ 上一主題|下一主題