用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係讀兩間幼稚園
樓主: alovea
go

真係讀兩間幼稚園 [複製鏈接]

因為佢地父母都係嗰句:佢地咁細邊識?!我都係為你好。

alovea 發表於 12-12-5 22:34
咁我又唔知,不過讀兩間同讀全日差唔多
咁又唔同,全日班有午睡時間,同唔洗趕嘛。

回覆:真係讀兩間幼稚園

拜年一日趕2,3埸,大人三日後都病了,難以想像3歲人仔日日趕,身體能否應付,還未計讀深的幼稚園要做功課和背字!

請問一個大人一日番兩份工有咩問題? 唔係偷唔係搶。 有大把人半供讀, 我覺得佢地好叻, 而唔係問佢地有冇必要。番兩間幼稚園辛唔辛苦好睇個大人點安排同間學校好唔好。我冇讓我小朋友讀兩間幼稚園也負擔唔起。而我囡係十分喜歡番學同做功課,屋企又有親戚下午幫我湊女。我好感恩我冇呢方面的煩惱和掙扎,但我不會批評選擇左咁做的家長。

果然係沒有最…只有更…
小朋友就算唔覺得辛苦都好,
將來大左唔知會唔會覺得無左童年,
而上到小學,中學後唔知會唔會更多野搞…
希望唔好只係贏在起跑線上我都希望囝囡成才,
但我都知高處可以未算高, 都要睇佢地自已,
我仲知道,佢地年紀慢慢大,同我地嘅時間愈來少,
我要珍惜呢d時間

某些商場洗手間週時見唔少讀兩間的小朋友演變身術,
我估呢類家長應該都會安排10樣8樣課外活動比小朋友考試,比賽,攞證書,
真唔明,weekend兩日夠用嗎?
United we stand, divided we fall.

回復 hy20041120 的帖子

agree, sleeping is more important in the early years, for their brain developement

我會讀1間加1,2樣有興趣嘅活動  我覺得已經好足夠

abebilo 發表於 12-12-7 10:20
回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

唔係好多學校有全日, 依家要求自己心儀的學校已經好困難, 要埋am仲難, 仲要係有 ...
好慶幸竟然比我搵到。

引用:Quote:原帖由+rabbitsheasl+於+12-12-06+發

原帖由 LWL1212 於 12-12-06 發表
假設AM 返KV , PM 返SC, 小朋友上午要self-controlled , 下午要self-motivated ! 人都 ...
我真係識小朋友係咁,結果下午上堂勁眼瞓

NatalieBaby 發表於 12-12-5 22:54
如真的想番2間又唔想日日咁, 之前有網友的孩子是半日local幼稚園 + 每週返三曰國際幼稚園. Woodland presch ...
有朋友就係返ABC iLearn, 每週三天, 每日兩個鐘.

眼見不少朋友,都安排子女入讀兩間幼稚園。其套餐通常係九龍塘名幼+活動教學幼稚園英普班。考小一競爭愈來愈激烈,這些小孩將會針對性以不同幼稚園生身份報考心儀小學,增加勝算。亦見有套餐係已有龍校幼稚園在手,都讀多一間幼稚園,進可攻退可守,期望考小一時可更上一層樓。。。這些小孩天天追追趕趕,辛不辛苦,我不知道,但這些家長的毅力及鬥志,真的自愧不如。

‹ 上一主題|下一主題