用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係讀兩間幼稚園
樓主: alovea
go

真係讀兩間幼稚園 [複製鏈接]

我聽過小朋友讀2間幼稚園, 他適應唔到2間的紀律, 例如本地學校要求乖乖坐定定, 國際就比較自由, 佢不知如何事好

引用:我聽過小朋友讀2間幼稚園,+他適應唔到2間的

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-06 發表
我聽過小朋友讀2間幼稚園, 他適應唔到2間的紀律, 例如本地學校要求乖乖坐定定, 國際就比較自由, 佢不知如何 ...

假設AM 返KV , PM 返SC, 小朋友上午要self-controlled , 下午要self-motivated ! 人都癲

toffee926  Kids can't study in KV and SC together.. coz both SC and KV has PM K2 and AM K3.  發表於 12-12-6 15:33

朋友個仔KV am加LH pm左三年,報小學差唔多間間收

回覆:真係讀兩間幼稚園

my neighbor kv am.... anfield pm... the little girl told me she enjoys going to sch v much ... and doesnt want to miss any class

my hubby's fd's kid k1 kv am sc pm => k2 cckg ....

回覆:macy456 的帖子

Impossible wor, KV K2 must be PM class !

回復 macy456 的帖子

我好多朋友讀一間幼稚園,去in其他小學一樣間間收。學校取錄一個小朋友,不在乎佢讀幾多間幼稚園,係視乎小朋友interview表現同思維。

我仲記得舊年interview某幾間名校PN時,老師問我有無比小朋友返playgroup,我好老實咁話返過三個月,試過幾間,我覺得playgroup其實無咩用(或者我試唔中好勁嗰D...妳知啦!市面咁多...邊試得哂...),我寧願自己教同帶佢出去好過,老師聽完點點頭,之後我先警醒覺,呀!我應該吹話keep住有wor...老師仲問我:「妳有無聽過我地學校個play group?」我答:「唔清楚...」老師笑答:「其實我地學校個playgroup都幾出名。」

不過我都係堅持答無去playgroup,心諗,如果因為我個B無去playgriup,或者無參加你學校舉辦嘅play griup,妳就唔收我,我無嘢講。最後我小朋友in左嗰六間幼兒園,全部有offer。

我希望某部份家長明白,千祈唔好抱住人有我有嘅心態,要清楚自己小朋友長短處先幫佢作決定。大家識上黎forum,即係關心同想個小朋友好,先想聽下唔同意見,要好好分析作決定。

这就是怪獸家長的最佳例子, 如兩間都是名幼, 亦霸了其他人的學位!

我讚同父母應該了解自己仔女特質去決定,每個人都有自由
但唔好成日下下就話人怪獸家長啦
大家傾下,舒緩一下呢排緊張情緒嘛

引用:我本人都不建議讓小朋友返兩間kg.++這麼小

原帖由 newlifeyu 於 12-12-06 發表
我本人都不建議讓小朋友返兩間kg.  這麼小已經要適應兩種不同教學模式, 老師, 同學, 學校文化, 功課....等. ...
如果有日你的小朋友,同你講你份糧唔夠佢用,叫你打多份工可以嗎?

setosonia    發表於 12-12-7 09:04

回復 ashleycece 的帖子

咁小朋友咩原因唔夠用呢?多有多洗,少有少洗。

引用:回復+ashleycece+的帖子 咁小朋友咩原因唔

原帖由 Jayann 於 12-12-06 發表
回復 ashleycece 的帖子

咁小朋友咩原因唔夠用呢?多有多洗,少有少洗。
呢個只係反思比喻,正如你所說小朋友可能唔明,點解要返兩間學校?

Jayann  唉....會反思就唔會出現讀兩間幼稚園....  發表於 12-12-7 00:53

hastalavista 發表於 12-12-5 23:20
=大人日頭返老麥,夜晚返些粉!
剩低既時間再揸多半更的士!
...
Good example ! Like !!!笑左

我都有諗過,但覺得太辛苦,所以得個諗字!我唔係覺得返兩間辛苦,如果一間谷得行,一間淨玩有語境,我覺得ok.
辛苦的是之前有家長講過,兩趕兩間學校上堂!唔瞓午覺都ok.但食飯都趕到飛起,真係好慘!
係我都煩緊可能要出年轉間龍校讀K1,課程淺到呀媽都唔認得!呢間我當俾佢玩,會另搵course俾佢,但未必日日,又或者時間上安排得好D.

回復 hastalavista 的帖子

引用:其實我開頭都覺得駛唔駛呀...但依家又唔係

原帖由 abebilo 於 12-12-06 發表
其實我開頭都覺得駛唔駛呀...
但依家又唔係咁唸,其實返幼稚園唔係咁辛苦,
我個女返緊2歳班全日都好開心, ...
返全日,學校會安排午飯午睡時間,不是在街趕。個人覺得其實雙職父母不想工人、祖父輩浪費子女時間可考慮全日,若父/母能在家帶子女去公園等活動,則似乎一家半日才有時間,始終一世人有幾多時間可以不用趕,隨心所欲去過一段時間呢?

Jayann  贊成  發表於 12-12-7 11:56

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

唔係好多學校有全日, 依家要求自己心儀的學校已經好困難, 要埋am仲難, 仲要係有全日又收你, 自己又喜歡既就難上加難...

要看父母的優先次序,到底不浪費時間重要,還是心儀學校重要?人無十全,學校一樣,免不了要取捨。
純粹個人看法,無對錯,最緊要大家知自己在造甚麼!

Heyheyjoyjoy 發表於 12-12-7 10:42
要看父母的優先次序,到底不浪費時間重要,還是心儀學校重要?人無十全,學校一樣,免不了要取捨。
純粹個 ...

有人追求卓越....有D 要求小朋友好似美軍咁...
the best of the best of the best of the best of the best........haha

faithmum    發表於 13-2-14 14:46

有次坐係三角公園等孩子放學,看見不少工人姐姐係涼亭幫小朋友變身,有迦南變York,也有York變Anfield,變完就拎個保温壼出黎餵飯,枱椅都冇張......其實冇話唔work既,不過如果他們的父母看到自己的孩子在寒風刺骨/烈日當空的情況下日日如此趕下埸,有幾多個會仍忍心堅持?

‹ 上一主題|下一主題