用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談談victoria
樓主: agnes624
go

談談victoria [複製鏈接]

每間學校總會有支持者, 有反對者。但呢度有怪現象, 次次有人鬧學校,某幾件家長就走出來舉晒手指, 又說三道四話自己舊年點點點, 今年都係唔報等等。。即係佢地根本唔係學校家長, 甚至件事都唔關佢事, 純個人情感發揮。

睇到呢D POST見到呢D家長質素, 只可嘆句好彩大家小朋友唔係同學。

講番$9000, 我自己覺得學校可能真係有唔著地方, 但又唔係真係咁差。我相信讀得維記, $9000唔係多。

至於學校HEA升小一追唔到一事, 我自己身邊有好多媽媽, 讀KV,SC,KM都有, 佢地小朋友全部都有出去搵補習中英數普通話, 如果只諗住靠晒學校,只可以說家長一廂情願。  

回覆:談談victoria

親戚個囝讀緊k3,佢地好喜歡維記啊!我問過佢囝,佢囝好鍾意返學,而且幾醒目幾乖,語文方面真係幾好,因為佢唔係香港人大家心儀嘅就多啲去學校門口睇吓啲小朋友返學放學感受吓囉,可以問吓真正用家意見,佢地好樂意答你們的。

我係維記家長,之前睇post,一般都係話佢commercial,其實除咗錢外都無乜negative comment,而且發覺made negative comments嘅都唔係維記家長!我同我小朋友都好喜歡維記,我主要㠻望我小朋友在幼稚園階段可以打好兩文三話個底,訓練佢會主動好學愛學習。我小朋友PN喺另一間學卷校讀,同維記比較,維記資源豐富,教具很多很新,配套很好!維記學費係貴,但係好值。我相信佢功課量適中,我聽見朋友k2 weekend有七至九份功課,我小朋友k3平日及weekend都只有兩三份親子功課。維記好似真係好難入,我身邊幾個朋友PN in完k1再in 都仲係未能如願.

其實維記好難入的,大家好好珍惜人地俾你們的機會啦!(p.s.我冇報維記的)

維記收咗我小朋友讀K1,其實我覺得維記最吸引嘅係佢有兩文三語嘅語境,仲要日日有NET(因為雙班主任制),其實唔係好多幼稚園有,而且佢哋小一派位成績相當唔錯。至於hea唔hea就真係讀過先知喇,如果好hea都考到咁多私小/直資,咁都幾強呀!

至於$9000按金,如果真係唔符合政府規定,咁就真係差啲,不過行政係一樣,教學係一樣,interview見嘅老師都好有心機,唔似得某啲九龍塘名校老師般「黑口黑面」,又搽超濃烈香水,烘鼻都我都狂咳。

我target私小/直資,又想小朋友英文普通話有native嘅accent,所以收到維記offer都勁開心!

最好睇下k2尾k3頭教乜和現時小一面試考乜,做個reality check.

我小朋友在維記讀pn, 從來都無打算k1去另一間學校,現在聽到這麼多k2 k3家長的positive comments, 使我更加放心繼續比我小朋友留在维記

係呀, 我好鍾意維記, 所以見到佢地話維記又商業, 又掠水, 行政又差, 無得揀先揀.....攪到我感到好奇怪, 明明大家之前都話搶住入, 好難入...突然咁...嚇死

回復 alovea 的帖子

Are you referring to St Paul Convent? St Paul Catholic?
What's change these two years?  Which campus is your friend's child studying in?

其實我都好鐘意victoria咖!不過我b地冇讀過playgp and pn,所以唔係好清楚!眼見b甘多人話佢大不如前 攪到我驚驚 咪問清楚多謝各家長的分享 宜人安心晒

回復 阿早! 的帖子

下???唔係家長?咁有咩目的呀!?
唔通想嚇走有offer既家長, 之後自己有機會後補??
講下笑

引用:維記收咗我小朋友讀K1,其實我覺得維記最吸

原帖由 rakui 於 12-12-06 發表
維記收咗我小朋友讀K1,其實我覺得維記最吸引嘅係佢有兩文三語嘅語境,仲要日日有NET(因為雙班主任制), ...
如果呢d係你要求及目標,咁維記好適合你!

其實好多話大不如前的人係咪維記用家呢?喺EK到睇得太多什麼我朋友的小朋友在那裡讀,我的鄰居的小朋友在那裡讀,我的同事的小朋友在那裡讀.....
永遠都什少用家用第一身的身份去評論,可信性有幾高就人人睇法唔同,不過如果真係為自己小朋友著想的,就應該親身去學校觀察下,感受下,總好過相信網絡上不需負責任的留言

我係維記家長。試過係到講維記俾人圍。公道講,維記真係唔算太hea.  K1 算多功課。語言好強。短短幾個月已看到小朋友的改變。可以慳返報語文課錢。可能功課不及local school 多,但足夠為一個三歲小朋友建立做功課的習慣。老師可能不及其他學校嚴,但小朋友沒有變差。

回復 nlj1216 的帖子

係姪女, 佢依家讀St Paul女校...銅鑼灣果間, 幼稚園就中康果間維記
我唔知有咩變,只係響呢度睇到有家長咁評論

君匯港維記有冇特別comment?Thanks!

Which campus is deemed to be best out of all the Victoria campus? Syllabus, teachers, primary allocation...

引用:Which+campus+is+deemed+to+be+best+out+of

原帖由 nlj1216 於 12-12-06 發表
Which campus is deemed to be best out of all the Victoria campus? Syllabus, teachers, primary alloca ...
I want to know too, 多謝咁多位意見!

my answer to njl1216 and your question is    ......

go to ttheir  campuses during open day and find out for yourself.....

what is best for one family may not be best for you.....

furthermore no one would be qualified to name a campus for your purpose unless this person is a current parent whose kid has been to all the campuses to give you a justified opinion

‹ 上一主題|下一主題