用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資...私小...自行分配...大抽獎的問題!
go

直資...私小...自行分配...大抽獎的問題! [複製鏈接]

小兒明年才選小學, 想問問有D技術上的問題!
以我所知, 9月尾就交表參加自行分配學位, 11月尾出結果, 若期間直資或私小出了RESULT, 又要馬上註冊, 是否已沒資格繼續自行分配學位呢? 因為有些直資9月-11月尾這段時間會出結果, 那時我又已交了自行分配學位的表格只是等結果, 可否註了直資做後備, 等自行分配學位的結果再決定?
   3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

通常直資私校出結果,分3批
有d 8-9月已有結果、大部份11月出,自行出結果前後,好可能之後先註冊,或者係私校,唔會影響政府派位
最後係一d 12月甚至之後先出結果
家長需要了解學校之餘,亦要知道幾時出結果,可唔可以繼續自行甚至抽獎

你最後嘅問題,答案係無呢樣嘢!

恐龍家

小曳人 發表於 12-12-5 16:29
有d 8-9月已有結果、大部份11月出,自行出結果前後,好可能之後先註冊,或者係 ...

明白哂!謝謝!

煮到嚟果刻至決定,冇一條公式。

小曳人 發表於 12-12-5 16:29
有d 8-9月已有結果、大部份11月出,自行出結果前後,好可能之後先註冊,或者係 ...

我仲想問問, 其實9月交自行份表到11月呢兩個月期間, 有直資收咗佢都會cancel自行個資格, right?
好似今年咁11月26出自行結果, 若有間直資真係出自行結果前一兩日先要你註冊, 咁政府派位到, 仍有時間轉結果嗎?
我都知這問題有點那個, 是否打去教育署問會好d?

引用:通常直資私校出結果,分3批有d+8-9月已有結

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 yankaka 的帖子

係,你一註冊就無得玩派位

yankaka  噢...知道! 真讓人頭痛!  發表於 12-12-5 17:25
恐龍家

yankaka 發表於 12-12-5 17:09
我仲想問問, 其實9月交自行份表到11月呢兩個月期間, 有直資收咗佢都會cancel自行個資格, right?
好似今年 ...
如果註冊了直資, 理論上就會無左自行/抽獎派既學位.
今年所見, 大部份在11月公佈的直資學校都將註冊日期放係自行公佈之後.
讓家長等埋自行結果先下決定註冊.

不過我都有些疑惑.
如果自行派位當日唔中, 0甘就去直資註冊啦, 點知一日後津校通知自行後補位中左, 0甘仲可唔可以註冊呢個自行位呢???

引用:小兒明年才選小學,+想問問有D技術上的問題!

原帖由 yankaka 於 12-12-05 發表
小兒明年才選小學, 想問問有D技術上的問題!
以我所知, 9月尾就交表參加自行分配學位, 11月尾出結果, 若期間 ...
今年播道就係十一月頭打黎,叫我十一月中注冊,係自行公佈前,吾注就放棄,學位吾會等人!另外嶺南同學會小學、真道、播道、福建、優才都係要我係自行公佈前要決定。音小八月已公佈但係私小所以無影響既。

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:yankaka+發表於+12-12-5+17:09+我仲

原帖由 四隻貓 於 12-12-05 發表
如果註冊了直資, 理論上就會無左自行/抽獎派既學位.
今年所見, 大部份在11月公佈的直資學校都將註冊日期放 ...
應該係:重知一簽直資就無灣轉,個名立即上教育局,立即係中央道無左個名,津校係第一輪不論入選及後補名單都要交上,所以即使個名係後補名單上都會被刪除

做人至緊要開開心心 :-D

回覆:直資...私小...自行分配...大抽獎的問題!

直資同私校係兩樣嘢,只不過大家都可以自行收生,其實直資都係政府俾錢,所以你註冊咗就等於放棄大抽獎。私校因沒有收政府資助,所以好多都可以同時參加大抽獎,有些家長會用作後備,以致越來越多私小會將參加大抽獎的學生列作後備,唔想學生食兩家茶禮!

‹ 上一主題|下一主題