用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 阿囡唔肯串英文...點算!?
go

阿囡唔肯串英文...點算!? [複製鏈接]

每次要同佢溫英文, 佢就叫救命!又話老師話唔使佢哋串字(小一)...

軟硬兼施都唔得, 都唔知點入手~!
而家佢有d識讀, 但唔識串...值程唔想面對英文, 都唔知點算?

唔知大家有冇咁嘅問題呢?

保充: 我有個親戚係教小學嘅, 睇完基真英文教材後, 話原來同佢個喺"培正"讀嘅契仔d英文教材係一樣呀!
         唔知好定唔好喇
   0    0    0    0

同佢講去到下學期就要默書, 依家係幫佢打好個基礎.  再比獎勵佢, 如果一日串到5個就有一個貼紙, 有5個就換一份剃禮物.  我個女K3, 我都係咁同佢講嫁.

同"培正"一樣?? 但基真話係自己篇制嫁喎!!  可唔可以SEND D比我睇下呀.  我個女下年應該會係你小朋友嘅帥妹呀. HAHA.
我依家重心大心細, 就因為英文依一PART, 請幫忙.  TKS

回復 sammilcm 的帖子

好多謝妳sammilcm呀!其實以前都係用類似辦法獎佢呀,不過佢大大下就冇乜興趣喇!因為其他親人獎佢嘅禮物仲大份,漸漸嫌我d禮物小得擠,變到冇晒興趣,d親人係唔係都獎一餐,叫極唔好,轉頭又買,搞到佢生日都唔知俾乜嘢佢好,真係激死呀!!!

sammilcm  咁要好好同屋企人講下了.  發表於 12-12-7 23:13

係呀..小一下學期就要默書架啦...
我記得好似1st term exam 後的家長日就會貼晒memo 話要默書!
到時都真係要溫啦...你同你囡囡講..下學期老師就要你哋串字喇! 其實都就快要開始...
我囡囡今年小二, 以我囡囡為例..早溫又係會唔記得..所以我覺得佢當年記到個字就OK la..

回復 ashellyromii 的帖子

咁要好好同屋企人講下了.

ashellyromii 發表於 12-12-5 13:50
每次要同佢溫英文, 佢就叫救命!又話老師話唔使佢哋串字(小一)...

軟硬兼施都唔得, 都唔知點入手~!:igiveup ...
Hi ashellyromii:  同小朋友溫習,有時是很疲倦,不過你的小朋友,只是小一,你不要給太大壓力自己,以免孩子怕了這科目,你可以用遊戲的方法,跟他串字,小朋友最愛玩遊戲,只要想想他最愛做的事,做好温習的工夫,之後就跟他玩。
  其實我真是不知現在學校用的課程,跟培正是一樣,我只知我喜歡這個課程是因為它是用一些簡單的方法,教導一些深的東西,而且成效很好,起碼作文都見得人,都是老師的功勞。所以我有時不明白外面有些人,覺得我們學校的課程淺,我深感不同意,可能是小一的初期,學校要迎合不同幼稚園的程度,希望幫助有些比較落後的同學適應小一的生活,所以給人誤解。我的小朋友都很愛上學,亦很喜歡老師,放學後(除了要做功課時)孩子都很愛分享學校裏的趣事,這令我很開心。不知你的孩子是否上學時很快樂呢?不要放棄,現在只是開始,人生還有很長呢!

719117  是用一些簡單的方法,教導一些深的東西,而且成效很好  發表於 12-12-10 13:08

回復 poohbb_hk 的帖子

多謝妳呀~poohbb_hk!
最怕面對嘅問題, 就快要面對喇!!!
多謝妳嘅意見呀....其實我都係咁唸住佢要黙邊個字就同佢溫咋...
怕佢唔記得, 不過而家問番佢K3 d英文佢都唔記得晒...真嘔血

sammilcm 發表於 12-12-7 23:14

咁要好好同屋企人講下了.

冇錯呀~sammilcm!
不過d屋企人全部都係男家嗰邊, 最衰就個老公都覺得佢哋好啱, 因為大家都只係錫自己個囡啫...俾佢激死呀!

lydia.S 發表於 12-12-9 23:02
Hi ashellyromii:  同小朋友溫習,有時是很疲倦,不過你的小朋友,只是小一,你不要給太大壓力自己,以免孩 ...

多謝妳呀~lydia.S! 妳講得好啱呀!
真係好怕會因為呢d嘢搞到同佢d關係差晒...又怕佢會真係怕咗呢個科目...所以難免會做成壓力!

試過買d英文遊戲俾佢玩, 連自己都覺得好玩, 但佢一見到係英文字, 就話唔玩, 好難終於肯玩喇...又唔肯跟原有規則,
唔肯串字, 唔肯唸...真係冇嘢講喇...

其實我都係絕對認同基真嘅英文教學方法係會另到小朋友讀得開心嘅, 起碼比起其他學校死背死讀嚟得好啦!
阿囡話鍾意英文堂成日唱歌仔, 又有得做動作, 又有得油顏色, 好好玩喎!

<可能是小一的初期,學校要迎合不同幼稚園的程度,希望幫助有些比較落後的同學適應小一的生活,所以給人誤解。> <---呢句我都覺得係呀, 我都係咁同佢K3 d媽咪咁解釋咋!

阿囡同佢班d朋友仔, 仲有興趣班d朋友仔都話好鍾意返學, 阿囡話因為好好玩喎! 只係呢一句...我就覺得我選啱咗學校喇!

冇錯~! 大家都要加油呀!

其實由幼稚園升上小一對小朋友來說係好大轉變,所以學校上學期好多時都係溫番 k3 g野,當然都會教新野喇,如果一上小一就好深,小朋友一來就適應小學生活,一路又有學習壓力,咁樣小朋友好辛苦!我反而鐘意基真順序漸進,慢慢黎,小一小朋友可以學得好輕鬆,一上到小二,因為小三按成績分班,我對女兒學習上會較為緊,希望打好個底,入到精英班。
所以小一我覺得可放鬆些,不用太緊張

719117 發表於 12-12-10 14:47
其實由幼稚園升上小一對小朋友來說係好大轉變,所以學校上學期好多時都係溫番 k3 g野,當然都會教新野喇, ...

好多謝妳呀~719117!

其實妳都說得啱呀~我有個friend個小朋友讀k2間幼稚園都未寫過字, 到而家入咗小學就因為要寫字, 所以小朋友讀得好唔開心...即係話基真小一真係適應期, 順序漸進, 因為對比其他學校小一d課程係冇咁急進, 冇話要佢哋上學期就要黙書, 要考試, 最多都係評估! 起碼阿囡話返學好開心, 好好玩, 而佢嗰個讀課程急d 個friend 媽咪話佢跟唔到, 又唔願返學...好難搞呀!

最初都好怕會因為較淺而怕接唔上中學, 但係原來佢哋係跟足教育局指引, 只不過佢哋起初只係適應期順序漸進啫,
所以其實佢哋讀完小六就唔會接唔上, 何況見到佢哋中學派位都唔錯呢!
聽到大家對我嘅鼓勵, 我真係好感動, 亦自覺真係俾咗好大壓力俾自己...
相信自己放鬆d, 阿囡都會讀得開心d, 生活都會開心d~^^

希望妳囡囡入到精英班啦~加油呀!

下學期已開始左,你位小朋友吋字係未進步左

回復 yauyauha 的帖子

yauyauha, 佢雖然對串英文嘅態度仍然都好死蛇爛鱔, 但係因為都怕自己唔識默, 所以比上學期認真咗...

加上學校有一星期時間比學生去準備, 所以一收到通知, 就唯有隔日去操佢, 到默嗰日咪ok囉! <---因為怕佢真係會討厭英文

試下用自然拼音phonics 教佢串字,好玩啲又容易啲記

回復 wister 的帖子

我個小朋友都有學拼音由K3學到現在﹐但都好唔LIKE吋字, 我也是收到默書通知就早兩三日明佢温
都叫OK, 我同我先生都覺得,佢地到時到後就可以做到要做架野
‹ 上一主題|下一主題