用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎麼辦..?
樓主: HahaB
go

怎麼辦..? [複製鏈接]

回復 LeeCC 的帖子

妳囝囝學校的老師似乎頗關心他呢!

LeeCC  學校好擔心他上小學不適應希望盡快幫到他  發表於 13-4-11 22:08
LeeCC  老師知道他愛彈琴,特別讓他在全班面前表演,提升自信,囝囝好開心  發表於 13-4-11 22:05
LeeCC  老師和姐姐都很有愛心,好包容,我冇揀錯學校  發表於 13-4-11 22:00
for every one criticism, three positives must be given.

復活節原本打算去南丫島行下 ,阿仔知道係咁喊,話唔去,驚撞船,最後我們都冇去,復活節都過去咗2個星期啦,仲成日自言自語唔去南丫島,會撞船

LeeCC 發表於 13-4-12 09:50
復活節原本打算去南丫島行下 ,阿仔知道係咁喊,話唔去,驚撞船,最後我們都冇去,復活節都過去咗2個星期啦,仲成 ...
你們有沒有宗教信仰?信仰會對他有幫助,例如可祈禱。另外,就是盡量不要讓他聽新聞或看一些太過複雜的電視電影。有時卡通片都要揀過才好睇。我朋友的女兒看一個卡通節目,第一幕好得人驚,朋友已即時關機,但她們晚上仍發惡夢。
有些小朋友睇 Thomas the tank engine 會驚到喊。

盡量同佢睇D真善美的故事和事物。佢仲細,未識幫自己,所以媽媽需要替他過濾。

LeeCC  我地屋企已經好耐係阿仔瞓覺前開電視,但係阿爺屋企我控制唔到,以前佢喊要熄機,阿爺唔中意,但發覺佢竟然睇得明D字幕,又認得曬D大人物,佢扭計都冇咁嬲   發表於 13-4-12 15:05
hobby  我囡都愛看新聞,仲成日講埋啲唔係3歲講的嘢,不過呢排唔俾佢睇咁多, 怕佢連少少童真都冇埋  發表於 13-4-12 15:04
LeeCC  佢睇醉酒駕駛同鋁窗跌落街的政府宣傳片 ,都好怕,但佢好細開始中意睇新聞,從來不喜歡看卡卡通,2歲半看新聞講天災好多人無咗屋企,佢嘆氣話陰公囉  發表於 13-4-12 14:24
LeeCC  我地冇宗教,但學校係基督教,老師有教佢祈禱  發表於 13-4-12 14:16
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

老師有愛心都好緊要

不過, 我覺得我個囡間學校,都太過寵佢, 好似對住啲孫咁, 我怕到小學, 沒有老師會咁有時間, 去serve 佢

LeeCC  老師係有愛心,但好堅持,同有耐性,但不會寵他  發表於 13-4-12 14:26

我囡之前都怕搭船, 可以試吓玩一啲細船, 類似"綠田園"那些, 等佢ok先再試坐天星(近近地, 喊到落船都係10mins)

LeeCC  我地住離島,經常搭船,不過佢係南丫島D船啫  發表於 13-4-12 14:14

昨日見姑娘, 姑娘覺得小肌ok, 大肌係差少少, 不過都要見埋醫生先決定有冇跟進,
情緒方面, 姑娘就講咗句,可能係管教問題 ... 不過亦都係等見埋醫生先
唔知是否因為人多, 感覺姑娘應該唔想轉睇醫生, 不過有我埋私家醫生封信, 先理我

LeeCC  係呀,姑娘一開囗就話係管教問題,但再傾,就叫佢固執仔,耍見醫生  發表於 13-4-12 14:28

回復 hobby 的帖子

我同姑娘講,佢由出也返育嬰院都冇問題, 姑娘有問到學校其他嘢, 但我囡囡係自理, 紀律等等, 都有高度評價 ... 我想同姑娘講, 佢其實係學校都好聽話, 只不過係最近一估月先出現情緒問題啫

我老公個邊的親戚話我唔識教,搞到個仔咁古怪

我娘家個邊有親戚細個都有似阿仔咁,而家係教授,我家鼓勵我,

我幾乎日日都見到6299 ... 昨日我答咗一句咀, 99又借機話咗我, 我老公都即刻stop咗佢 ... 因為之前我同老公反映過, 之後回家, 老公叫我最好唔出聲, 廢事煩

老師填咗份問卷,原來阿仔情況比我所知所想象更嚴重

焦慮是小朋友本身的問題, 和媽媽的管教沒有甚麼直接關係。但媽媽真的要做多點工夫去幫小朋友。

家人覺得不耐煩是很正常的反應,因為一件事對其他人沒甚麼,孩子却好大反應。有時為了遷就小朋友,全家人的生活都被他的情緒控制。好自然就怪罪媽媽。

四隻貓    發表於 13-4-15 14:54

回覆:LeeCC 的帖子

一定有方法幫到仔仔,加油

我有個好消息,老師高興的打電話給我,就是囡囡放學時跟老師及同學說「我以後都唔喊」,希望她說真的就好了

LeeCC  good  發表於 13-4-12 22:19

老師係份問卷答:逃避別人目光,動作遲鈍,過份恐懼,過份依賴大人,過份對陌生恐懼,經常哭泣,緊張,不接受新事物/環境,不接受改變etc

優點係專注,樂於分享

老師囗頭答我,佢唔似亞氏

咁係咩呢

引用:老師係份問卷答:逃避別人目光,動作遲鈍,過

原帖由 LeeCC 於 13-04-12 發表
老師係份問卷答:逃避別人目光,動作遲鈍,過份恐懼,過份依賴大人,過份對陌生恐懼,經常哭泣,緊張,不接受新 ...
呢種表現似焦慮呀!anxiety.

我估或者老師都希望囝囝可以得到轉介,所以都寫得有啲力度,我都覺得似焦慮,希望快快找出原因,對症下藥

LeeCC  老師只係需要圈是否或有時正確,我都有做類似的問卷,再加一份感覺的問卷,線先發現阿仔有D表現原來唔多正常,一直冇正視,因我自己細個都呢D表現
梯怕食某種質地的食物   發表於 13-4-13 14:44

hobby 發表於 13-3-14 17:37
依家book咗星期六睇仁安家庭醫生, 因應情況有幾科可轉介, book 仁安因囡囡睇開, 唔怕陌生環境
...

如果她只是哭, 唔開心, 你們找不到原因(她不願說出), 她可以帶佢參加 "玩具治療", 聽說有幫助,

要找出原因, 才可對症下藥

http://www.hkfws.org.hk/zh-hant/content/%E5%A0%B1%E7%AB%A0%E8%A8%AA%E5%95%8F%E7%8E%A9%E5%85%B7%E6%B2%BB%E7%99%82-%E9%9D%9C%E8%81%BD%E5%AD%A9%E5%AD%90%E5%BF%83%E5%BA%95%E8%A9%B1%E5%AE%B6%E7%A6%8F%E6%9C%83%E8%A8%BB%E5%86%8A%E7%A4%BE%E5%B7%A5%E9%A1%8F%E7%91%9E%E7%8E%B2%E5%8F%8A%E8%98%87%E6%85%A7%E9%9B%B2-%E6%98%8E%E5%A0%B1-2012606

有些機構有辨, 但在排隊既小朋友都幾多

請問大家有參加ICAN和CPDA呢兩間機構的課程嗎?對情緒問題的孩子有幫助鳴?口卑如何?

還是我等政府和小群益會排期好D?

老公怕外面個D機構掠水,不夠專業,不可靠

我有朋友提過steps

但都幾貴

‹ 上一主題|下一主題