用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎麼辦..?
樓主: HahaB
go

怎麼辦..? [複製鏈接]

回復 lillymarie 的帖子

我只識好低級的角色扮演, 係阿囡未識講嘢時用就ok, 依家已經行唔通, 因佢已睇穿晒, 等我再找資料試

hobby 發表於 13-3-13 14:36

我只識好低級的角色扮演, 係阿囡未識講嘢時用就ok, 依家已經行唔通, 因佢已睇穿晒 ...
在這主題的第#32回應,我介紹那本“阿德找阿德”,書中記錄了遊戲治療師治療一位小朋友的過程。那小朋友的情況比我們的孩子嚴重得多,但從治療師和阿德的對話,我們略略能夠知道那過程是怎樣一回事。有時我們給孩子一段短短的時間,例如一星期中的30分鐘,學治療師那樣陪孩子玩,學他那種回應方式。可能已見到一些效果。
如果情況不太差,家長和小朋友在家玩已夠。真的沒效果就需要找專業人士幫忙了。
for every one criticism, three positives must be given.

我呢幾日開始諗, 如果真係又係資優, 又焦慮症+過分完美主義, 係唔係會難處理過只係慮症+過分完美主義呢?

因我睇成長里程, 阿囡現在3歲3個月, 她的語言, 表達己做到晒4-5歲及部分5-6歲, 而早幾日老師話阿囡的智能發展, 語言, 表達己追到大b, 不過就仲有啲發音唔正,而且中文認字能力弱;

佢仲識得玩飛行棋及uno, 不過只係識得基本嘢, 唔知其他小朋友又幾大識玩呢?

啲舊布書,玩具,舊衫,俾咗堂細佬,都有問他,他當時明白同他自己一樣, 堂阿哥俾啲舊玩具他咁,啲舊衫俾啲冇靚衫的小朋友,但係都係話要搵, 又話好掛啲舊嘢

LeeCC 發表於 13-3-13 15:01
啲舊布書,玩具,舊衫,俾咗堂細佬,都有問他,他當時明白同他自己一樣, 堂阿哥俾啲舊玩具他咁,啲舊衫俾 ...
我最近睇緊本書講男孩子的成長,作者建議就讓他傷心一段時間,說這對小朋友來說是一個很好的學習機會。學習怎樣處理唔開心的感覺。建議家長就讓他哭,因為哭亦是舒緩壓力的方法。只要他不做傷害自己的事就沒問題。也不要和他講道理,只待他哭完冷靜後, 對他說一些同理心的話,例如”我都試過掛住舊玩具,我當時都好唔開心呀!“ 甚至只簡單地說,”我都好唔開心呀!“
作者認為這些時間對孩子很重要,因為他要學習怎樣自己去面對失意,那將來他跌倒也能夠再站起來。是訓練他的抗逆能力。
for every one criticism, three positives must be given.

我囝囝也是資優加焦慮。我是去年帶他去做評估時才知道他是資優的。他年幼時很容易受驚,很安靜少說話。是典型的焦慮兒。去年他見了心理學家約十次,主要是教他怎樣self talk, 自己和自己說話,教他怎樣往正面去思想。又教我用問題去提醒他。例如他說,“所有人都討厭我!” 我就要問他,“所有人?即是誰呀?誰討厭你呀?你怎知道他討厭你?” 問他問題,讓他自己發現實情並不如他所想的那麼嚴重。

心理學家說,資優兒的轉數快些,想得多會加劇焦慮。但同時因為理解力好,亦可以很快學懂幫助自己舒緩焦慮的方法。

我囝囝真的見到有些改變。他久不久會告訴我某某同學討厭他,每次他這樣說,我都問他,”你很喜歡這同學?他對你很重要?“ 。最近他講邊個討厭他後,自己會加句,”不過,無所謂。I don't care!“

我個囡識得同我講, "我想喊完先, 唔喊先講嘢", 收咗聲就同我講, 不過講講吓又會喊返, 跟住又唔講住, 佢明白喊會講嘢唔清, 人哋聽唔明白, 亦識得講要冷靜先, 要冇晒聲音, 她會叫我跟她一起做深呼吸, 鍚佢塊面, 我有時懷疑她怕長大, 想逃避

她的認知發展好像快過其他發展, 以致不合整體發展, 我知她也辛苦的, 因有好多矛盾的地方

我見佢班同學都好鐘意同佢玩, 反而係佢唔想同其他人玩, 除咗1,2個她話很聽話的小朋友 ... 老師同我都問過佢有冇朋友, 她說有很多, 仲講名, 但再問咁邊個係好朋友, 就唔答, 或答冇, 老師教咁耐, 話係佢見過第2個小朋友係咁樣, 其實我應該高興選啱學校, 有好好的班主任俾意見, 及幫助囡囡

hobby 發表於 13-3-13 16:55

我個囡識得同我講, "我想喊完先, 唔喊先講嘢", 收咗聲就同我講, 不過講講吓又會喊 ...
咁妳囡囡在情緒控制上做得好好呀!交友上,佢唔係唔識同人相處,只係唔想。呢D就無得逼啦, 等佢覺得有需要就自然會改變。呢樣係我而家睇緊本書講既。作者成日叫父母唔好太緊張,話小朋友成長過程有起有跌。
我囝好怕羞,成日被老師話佢講野唔夠大聲。但佢其實在家講野好大聲的,那本書都有講到小朋友害羞的問題,作者就建議如果小朋友唔係唔識做,只係未ready, 就等佢慢慢成長。我都有些信, 因為我大囝亦係好害羞的人,但佢好鍾意辯論,竟然好積極參加學校的辯論隊。

哈哈, 啱啱先跟老師講完電話咋. 佢對人的批評, 或者只是一句說話, 已經有情緒, 今日又屈咗20分鐘先喊, 結果她跟老師有個協議, 唔開心會舉手跟老師說, 老師再帶佢離開課室到另一個房俾佢哭, 我心諗, 嘩, 老師你對佢真係太好了, 老師仲叫唔好激動到佢, 看多幾日再睇有冇改善

hobby 發表於 13-3-13 17:22

哈哈, 啱啱先跟老師講完電話咋. 佢對人的批評, 或者只是一句說話, 已經有情緒, 今 ...
其實好多小朋友唔開心,只識得發脾氣。妳囡囡識同妳講已算是好成熟的了, 老師的方法好好,俾個安全的地方佢哭,自己去控制一下情緒。
我細囝9歲都無咁叻呢!佢昨晚執野去camp, 執咗兩個幾鐘,個心又有D驚去camp幾日唔慣掛住屋企。結果就因小小事大哭發脾氣罵爸爸。小朋友辛苦但唔識照顧自己,我即刻請佢飲杯蜜糖水。又同佢講,“你執咗咁耐好攰啦,又有D驚。飲杯野休息下先啦!” 希望佢慢慢學識調節自己啦!

"交友上,佢唔係唔識同人相處,只係唔想。呢D就無得逼啦, 等佢覺得有需要就自然會改變。" = 呢句都有個教書朋友同我講過, 所以唔駛煩呢樣

我個囡不害羞, 表演第一個出場都冇問題, 仲好投入, 做得出色, 連所有同學出場次序, 動作都記埋, 只是要求太完美, 影響情緒, 搞好情緒, 相信就沒有大問題了

hobby 發表於 13-3-13 17:42

"交友上,佢唔係唔識同人相處,只係唔想。呢D就無得逼啦, 等佢覺得有需要就自然 ...
諗起本書有個例子,有位小朋友想將隻機械模型企响個波度,mission impossible. 每次個模型跌落地,小朋友就好嬲地尖叫。但佢係都要繼續嘗試,每次都失敗。佢好嬲大哭,但又唔肯放棄。後來仲係咁用個模型打個波,打到變形兼波扁。佢媽咪乜都唔講,唔安慰,唔訓話,亦都唔鬧佢。只是拎走那波和模型,同囝囝講,“而家佢地係我既!”, 跟手將波和模型放在好高的地方。佢媽咪就無理佢走開咗,由得佢繼續喊。隔咗一陣,再望下佢,佢已玩緊第二樣玩具了。

作者話,佢媽咪將玩具拎手,讓小朋友明白,破壞的行為結果係失去玩具。同時佢媽咪亦俾佢空間去處理自己的情緒,接受有些事係做唔到的。

本書的作者講到,小朋友好多時會為到自己做唔到某些事而發脾氣,因挫敗而大哭。好多時父母怎樣安慰都無效。(我細囝都試過好多次)例如小朋友要疊積木疊到好高,但好快積木就跌下來,於是好激氣地大哭,父母於是將積木取走不讓他玩。作者認為父母這樣做,其實是令到小朋友失去學習的機會。他建議父母其麼也不做,只需要精神上支持他,講句,“你疊唔到好激氣啊!” 咁就算了。讓小朋友在這種困難中掙扎,他就會學到怎樣去處理遇到困難的挫敗感。他渡過這難關後,亦會對自己更有信心。

唉, 我真係好唔開心, 今日除了跟老師講電話, 校長都講埋 ... 校長提議帶囡囡睇醫生
呢個唔係問題, 但老公仍然唔願意, 話囡囡有心作對, 因個個都鍚佢, 今晚要話吓喎 ...

hobby 發表於 13-3-14 14:09
唉, 我真係好唔開心, 今日除了跟老師講電話, 校長都講埋 ... 校長提議帶囡囡睇醫生
呢個唔係問題,  ...
在學校發生甚麼事搞到校長都提議囡囡要睇醫生呀?校長有沒有建議看那位醫生?

嗚嗚, 校長只話, 情況沒有改善就要考慮看醫生 ...

因為囡囡日日喊幾轉, 有時好像冇事, 但當佢有時間靜, 佢想想吓又喊, 不停重覆要找呢樣找那樣, 要找回嬰兒期的東西, 書本等, 係答咗佢都繼續講 ... 今早仲要求校長打電話俾我, 叫我找那些玩具, 連我個電話#, 名都講埋

hobby 發表於 13-3-14 16:02

嗚嗚, 校長只話, 情況沒有改善就要考慮看醫生 ...
咁我都建議妳帶佢去尋求專業人士意見了。其實有無考慮過睇臨床心理學家?我細囝係典型焦慮兒,但未試過好似妳囡囡呢種情況。而且聽妳講,妳囡囡唔怕羞喜歡在人前表演,咁樣唔似係焦慮的表現。不如去見見專家,聽下有咩可能性。建議睇臨床心理學家,是因為三歲幾好少用藥。

另外,妳有無試過每日抽十五分鐘出來,妳和囡囡單對單一齊玩。由她決定玩甚麼,那十五分鐘內,不論她怎樣玩,說甚麼,妳都不糾正她,不給她建議,不講道理亦不批評她。只是她說一句,妳就重覆妳聽到的。

例如她說要找兒時的玩具,妳就應她:妳掛住D玩具,想搵返出來呀?

日日都陪佢任玩la, 好似佢昨日要睇書就睇書, 睇電視就睇電視(不過我限佢一個節目), 陪佢唱歌 ... 最少一小時 ...

依家灰灰地, 怕佢好快被勸退學

依家book咗星期六睇仁安家庭醫生, 因應情況有幾科可轉介, book 仁安因囡囡睇開, 唔怕陌生環境

引用:依家book咗星期六睇仁安家庭醫生,+因應情況

原帖由 hobby 於 13-03-14 發表
依家book咗星期六睇仁安家庭醫生, 因應情況有幾科可轉介, book 仁安因囡囡睇開, 唔怕陌生環境
...
唔會被勸退學的,佢又無搞人。校長只是關心佢罷了。
其實妳都做咗好多,係時候搵人睇睇。

‹ 上一主題|下一主題