用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎麼辦..?
樓主: HahaB
go

怎麼辦..? [複製鏈接]

fishchow 發表於 13-2-16 20:45
如果經濟許可,試下報CKY,這校水平不錯,不谷,學生有好大發展空間,亦有不少資優生讀緊。

...

CKY我都好鐘意, 但真係好貴呀...
若果我得一粒囡, 都仲可以考慮下, 但可惜我仲有一個仔要養.....
我而家都係傾向搵D活動教學既小學俾佢,
...我諗, 就算佢唔係資優..(因為要6歲先CHECK),
咁至少, 減輕下佢對自己既壓力先..
佢對自己有太高要求...我怕在傳統學校, 佢會迫得自己太辛苦...

boy11 發表於 13-2-17 00:10
樓主,你囡囡會唔會喺"高度敏感資優兒".

我開唔到條LINK呀....

回復 HahaB 的帖子

香港資優教育學院
http://hkage.org.hk/b5/

進入家長園地按刊物--資優樂第二期第7頁:
我家有個敏感資優兒
波波的故事
波波是五歲獨生子,雖然沒有正式接受智力評估,但老
師和我們均發現他的學習能力高、思考快、好奇心強。
他很喜歡「每事問」,對內容較深的課題最感興趣,而
且很愛向難度挑戰。老師及一些朋友都說波波有資優特
質,但我們比較關心的倒是在照顧他時所遇到的一些困
難。
波波從不閱讀童話故事,其他同齡孩子感到最吸引的
故事,波波卻避之則吉。試想像甚麼「枕邊故事」,他
聽後反而不斷嚎哭,直至我們發現原來他對科幻故事、
《聖經》故事等某些情節感到恐懼,我們才停止向他說
故事。波波對危險、災難及死亡尤其感到憂慮。只是小
小的意外受傷,他便如得了絕症,不斷向我們追問他
會不會死,即使我們解釋數十遍,他仍然相信自己會
死。更糟的是去年四川發生大地震,災場的片段及畫面
不停在報章或電視新聞鏡頭出現,令波波的情緒無法平
靜下來,亦因此失眠了一段日子。波波這種頻密的莫名
恐懼,確實是對我們忍耐力的極大挑戰
回想波波四歲時學游泳,他在池邊折騰了大半天還是不
肯下水,最終還是我們先放棄。浪費了金錢和時間已不
再是我們的顧慮,不用再像瘋了一樣與波波在池邊僵持
不下,被人指指點點才是首要,如果我繼續堅持,我將
會變成一隻「暴龍」。
波波自小對聲音十分敏感,即使看電視劇集,只要劇中
人物稍為嘈吵便要立即關機。他的行為不但使我們的家
庭生活受到一定影響,在某些場合更令我們處於窘境。
我們夫婦倆最怕星期日,因為那天是我們習慣與父母往
酒樓品茗的日子。每到酒樓,波波都近乎情緒失控,大
叫大嚷,即使勉強坐下來,不消一陣子已扯著我們要
走。老人家面上不悅,心裡更不快;嘴裡罵著波波令大
家丟臉,心裡其實在埋怨我們沒有好好管教他。
凡此種種,初期我們不明所以,亦沒有作出太大的妥
協,因此與波波的磨擦亦多;後來觀察多了、認識深了,
開始明白這可能與資優兒一些情意特質有關,才多了一
份體諒與接納。換個角度看孩子,他既是上天給我們的
恩賜、也是給我們的考驗!
波波的父母

LeeCC  阿仔都有咁嘅情況  發表於 13-3-2 17:23

策略篇
情緒敏感的孩子容易因為周遭環境的
刺激而感到困擾。很多資優兒(大人亦然!)
均有高度敏感的特質,但並非所有高度敏感的孩子都是
資優的。畢竟,大約 15-20% 的人是高度敏感的(Aron,
2002),而資優人士就只佔人口 3-5%。高度敏感孩子
的家長在日常管教上會遇到較大的挑戰,他們要接納資
優兒的敏感特質,幫助他們適應環境,讓他們的敏感特
質可以運用及發揮在日常生活上,盡展其長。
我們對孩子說「不要太敏感吧」,不但於事無補,更表
示敏感是件壞事。資優兒能夠接納自己是個高度敏感的
人,可使他們更了解自己。事實上,高度敏感的孩子觀
察入微,能更深刻地體會周遭事物。他們處事小心謹
慎,做決定前常會考慮後果。他們很多都有非常強的個
人道德觀,懷著悲天憫人的襟懷,但奇怪的是,他們往
往忘了自己的福祉。
我們以為凸顯或強迫孩子面對自己的恐懼,就能夠幫助
孩子克服恐懼,但其實這是於事無補的。高度敏感是性
格的表現,並不是什麼病徵,根本無需要處理。高度過
敏的孩子對新鮮事物、食物、人或事件都會敏感。舉例
說,他們可能不喜歡在水底的感覺,甚至連腳踏草地的
感覺也不喜歡。試想想,即使喝牛奶有多健康,假如你
每次喝牛奶之後都會腹瀉,你還會堅持每天早上都要喝
牛奶嗎?

要幫助敏感的孩子面對因世界災難而產生的恐懼,家長
可以讓孩子聚焦於他們可以做的事情上。譬如說,讓孩
子先了解不同的慈善機構的運作,再把省下來的錢捐給
它們。通過這些自主的行動,孩子可以舒緩憂慮的情
緒;透過加強自控能力,孩子能建立較強的安全感。此
外,家長亦可考慮讓敏感的孩子透過繪畫或藝術創作抒
發個人情感。這樣除了可以幫助他們舒緩內心的恐懼,
亦有助他們發展潛能。畢竟,能夠感受複雜及深刻的情
感,往往是表演藝術上具有天賦的重要徵象之一。
與此同時,家長多閱讀情緒智商的書籍能充實自己,有
助處理孩子複雜的情緒。家長對情緒管理的認識愈深
入,就愈能幫助孩子接納自己的強烈情緒,而孩子因高
度敏感所引起的緊張情緒亦能得到舒緩。
但家長請緊記,我們在幫助敏感孩子適應環境的同時,
亦要讓他知道在公眾場合應有的行為表現和禮貌。家長
應避免在公共場所與孩子爭執或角力,總要在雙方心平
氣和的時候才去討論問題,並且要共同找出可行的處理
方法,以避免將來類似的情況再發生。
有些高度敏感的成年人經常被人誤解,或者童年時曾遇
到很多不快的經歷,使他們比一般人更容易患上抑鬱症
或遭受其他心理困擾。

回覆:HahaB 的帖子

我開始感到囡囡有點焦慮了,她因功課做得不好而整晚不說話,只要抱及握著她的手,問她為何不說話也不回答,最多眼紅紅望著我,半夜醒幾次,要跟大人睡;
第二日終於哭了一場,晚上回家將功課改完又改,但個人正常返,不過半夜都叫了我幾次
遲2個月約咗健康院,看看姑娘怎樣説,我相信目前情況還可以罷
想請教,你囡囡會怕電視的緊張劇情嗎?
我囡囡連Disney junior有時都怕

版主

回復 hobby 的帖子

我個仔都因為覺得自己做功課做得唔靚,喊住話唔返學,話唔想俾醜怪o野老師睇,唔想攞唔到印仔。

另外,佢唔喜歡睇卡通片,佢覺得D人物好恐怖。

hobby 發表於 13-2-27 08:34
我開始感到囡囡有點焦慮了,她因功課做得不好而整晚不說話,只要抱及握著她的手,問她為何不說話也不回答, ...

佢平日只係睇Disney channel, 佢見到緊張劇情, 都會驚架...
不過...我又覺得係正常喎....
大人睇戲時, 有時都會好緊張~

看完大家的留言  ,我發覺阿仔有齊哂大家所講的情緒問題,,佢音樂較特出 ,我乃一個P0ST提及佢能憑記憶彈1分鐘的樂曲  ,K1開學老師師教放學收拾物品整理課室執書包的步驟,老師諗住星期五教左,星期一通常都要再教
多一個星期先做得晌,點知阿仔係星期一放學時自己做曬所有步驟,老師主任都話未見過細仔可做到,大仔都要教2-3曰

佢極之敏感,N班同K1時每次分組去另一室活動,佢會用1O一15分觀察環境,才開始跟老師進行活動,但個一節活動鴝

未寫完

個一節活動時間已完 ,要去另一個區或課室 ,佢又係觀察,結果睇咗2年,升上K2忽然冇曬呢D行為,完全投課堂活動

家中不淮我們開電視,因為佢話好驚,新聞又驚,廣告又驚,卡通都驚 ,

最近成日問佢會唔會死?幾時死?點樣死?點解人會死?死咗去邊?死左會點?媽媽幾時死?爸爸幾時死?婆婆幾時死?佢得4歲半咋

係學校少少都喊,上興趣班一定要我陪,入去前一定飲泣
我真的唔知點報學校面試

回復 LeeCC 的帖子

我有睇過你個post, 如果音樂有天份, 放多啲時間培養, 唔好浪費, 因為大大下, 好似我咁, 啲特異功能會慢慢冇晒

課室的規則, 我個囡都係一教就識, 老師都話佢叻, 因佢係11月細b

那些跟死亡有關的問題, 佢2歲幾開始問, 問到依家我都化化地lu, 不過佢就好怕死, 因為佢知死咗見唔到爸爸媽媽 ...
有時知道有人死咗, 一定問佢叫咩名, 仲話, (名字)慘la, 點解會死? 有冇食藥等等

我最煩惱是她的性格, 太要求完美, 我努力改佢的想法, 因怕長大不能接受錯敗, 亦希望她要明白, 每個人都不同, 不可要求別人做到跟她一樣好, 而她也不是完美的

其實學校早學寫字, 對我是一個教囡囡的機會, 經過4日, 佢又變返開朗, 雖然寫得不好, 亦願意自己完成

我打小童群益會,姑娘話小朋友焦慮,排期做輔導

LeeCC 發表於 13-3-5 12:46
我打小童群益會,姑娘話小朋友焦慮,排期做輔導

點解小童群益會咁好, 肯幫你仔仔排期做輔導?
我個女又係4歲半, 我3個月前打去小童群益會,
佢地同我傾完一大輪,
又係話佢焦慮及可能資優,
但叫我地自己出去睇精神科...
因為佢地唔會接咁細個的CASE....

BTW, 我囡經過2個月的遊戲治療,
而家好明顯已變得開朗左,
自信心都返哂黎~
雖然偶然也會跌一跌落谷底,
但佢自己已經學會點樣令自己爬返起身~~
真係進步左好多好多呀~~
不過...呢D遊戲治療真係貴到不得了...
好彩個心理專家(即係負責遊戲治療果個)話阿女情況唔錯,
唔駛上太耐~~~~
呢D錢真係唔慳得~~~~~~~~~~~~
希望大家既小朋友都可以開心健康啦~~

便宜少少的方法,是家長自己去學遊戲治療,在家幫小朋友做。我N年前上過兩期,唔知現在仲有無機構辦了。
for every one criticism, three positives must be given.

版主

lillymarie 發表於 13-3-7 18:08
便宜少少的方法,是家長自己去學遊戲治療,在家幫小朋友做。我N年前上過兩期,唔知現在仲有無機構辦了。 ...
中大社工系定期有舉辦「遊戲治療」課程。

另外,東華三院都有相關service,以親子group work形式進行,收費相宣。

昨天去健康院,同護士講情緒問題,護士話冇乜嘢啊,固執啲啫,

我話學校安排緊見社工,但未知幾時有得見

護士話:學校都覺得要跟進呀?咁幫你排期見醫生啦

我奇怪,究竟安排見醫生跟進的guideline係咩呢?  係晤係學校都覺得有問題,需要跟進,健康院先跟?

下星期見醫生,晤知係點

HahaB 發表於 13-3-7 16:48
點解小童群益會咁好, 肯幫你仔仔排期做輔導?
我個女又係4歲半, 我3個月前打去小童群益會,
佢地同我傾完一 ...
我冇提及小朋友有冇資優表現,事實上我覺得我個仔都冇乜呢方面嘅特別表現(雖然身邊晤少人話他似資優),但係情緒肯定係有啲問題,晤知係晤係呢個原因先收我呢個case呢

唉, 我個女的焦慮己去到不同時間都會發生 ... 會大哭, 昨晚哭了超過一小時才睡, 話呢樣唔見, 嗰樣唔見, 呢幾日仲係咁講1,2年前啲嘢, 找以前的衣服, 玩具 ... 我覺得佢個腦一有時間, 就開始亂諗嘢, 我跟老公講過想找遊戲治療但他又說再睇定啲, 我都唔知點幫囡囡好,

係呀, 阿仔成日講返2年前嘅事(2歲事,舊姐姐係廚房暈咗,婆婆call白車,成屋警察,救護人員,管理員),又問姐姐喺邊?係晤係死咗?跟尾就係一大堆死亡問題

又係成日話呢件玩具晤見,嗰本書晤見,瞓咗落床都要爬起身搵,知道啲布書俾晒堂細佬,又話我好中意㗎,做咩俾晒細佬,我仲好想睇,喊一大餐

引用:唉,+我個女的焦慮己去到不同時間都會發生+.

原帖由 hobby 於 13-03-13 發表
唉, 我個女的焦慮己去到不同時間都會發生 ... 會大哭, 昨晚哭了超過一小時才睡, 話呢樣唔見, 嗰樣唔見, 呢 ...
自己試下同女女做遊戲治療啦,肯定有用的。

for every one criticism, three positives must be given.

回復 LeeCC 的帖子

我個囡又係會玩玩吓要揾嘢, 佢啲舊玩具, 問過佢先送俾人, 或回收, 咁佢就唔會有問題
有時佢會話佢仲要玩, 要睇, 所以唔俾人, 我都ok
‹ 上一主題|下一主題