用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎麼辦..?
樓主: HahaB
go

怎麼辦..? [複製鏈接]

回覆:HahaB 的帖子

想請教是看了那些醫生?是轉介的嗎?謝謝

回復 HahaB 的帖子

hahaB, 我呀囝同妳阿囡好似, 都係4歲, 佢係資優, 由細到大都好容易驚, 之後比佢睇thomas, 比啲thomas 有關勇敢既故事, 佢又好好多. 呢家都玩緊遊戲治療.
佢又係有完美主義, 我地呢家唔讚佢做得好, 但會讚多啲過程, 如好努力, 專心... 等佢唔好太重視結果..
妳呀囡有兒童焦慮? 嚴重嗎 ? 試
下借啲相關既書同佢睇下..

你開始睇小學資料了嗎? 我正開始揾下有咩學校適合佢,  有時間pm交流下..

回復 hobby 的帖子

Hobby,,  其實資優唔一定所有野都叻, 26個字母還會搞錯 都有可能係資優..  有啲資優有學習障礙呢, 學業成績可以好差..  我會理解資優有部分才能特別好... 共通點係多野諗..

回覆:mandytanghk 的帖子

是的,我知道資優不一定成績好,不過囡囡還小,都要再觀察一下

回覆:hobby 的帖子

剛帶囡囡睇醫生(眼發炎),佢可以答晒醫生問題,跟足指示檢查眼睛,再做埋視力測驗,醫生話阿囡破咗佢紀錄,就是第一個3歲小孩有如此表現,讚佢叻
我突然個心唔係幾舒服,
之後等取薬電視做新聞,就同我講梁振英,我覺得有壓力

剛帶囡囡睇醫生(眼發炎),佢可以答晒醫生問題,跟足指示檢查眼睛,再做埋視力測驗,醫生話阿囡破咗佢紀錄,就是第一個3歲小孩有如此表現,讚佢叻
我突然個心唔係幾舒服,

我突然個心唔係幾舒服,

我突然個心唔係幾舒服,

我突然個心唔係幾舒服,

mandytanghk 發表於 12-12-20 10:41

hahaB, 我呀囝同妳阿囡好似, 都係4歲, 佢係資優, 由細到大都好容易驚, 之後比佢睇thoma ...
我而家都成日讚過程, 不讚結果....
佢有時會自己講「結果唔重要, 最緊要享受個過程」, 我知道佢是在努力安慰自己呢~
精神科醫生, 同埋心理輔導個姑娘,
都話佢情況算嚴重,
佢地不約而同話, 若同樣情況, 出現在一個十幾歲孩子身上, 就只係濕濕碎,
但出現在4歲身上, 就好嚴重, 個醫生話, 通常呢D病徵, 在8、9歲較常見..
好少會UNDER 6歲出現......
而家阿囡下星期開始要接受遊戲治療了...希望幫到佢啦~

至於搵學校....唉, 真係好煩,
我本來諗住自己有25分, 可以幫阿囡報我母校,
基本上必收咁濟, 在區內也是不錯的學校...
加上佢讀緊果間幼稚園, 收硬架啦...唔駛煩架嘛...
但呢間小學係傳統小學, 一定谷的,
佢係坐得定, 仲一定係果D乖學生添...
但係.....若果佢真係資優...
又或者ONLY聰明, 但卻會覺得傳統課堂好悶的話...
咁...我係咪應該俾一間活動D的學校佢...
其實, 我都唔知道, 資優的小朋友, 係咪唔應該讀傳統學校?
BTW, 你住邊區架?

mandytanghk  我住荔枝角區, 妳呢?  發表於 13-1-11 16:14

hobby 發表於 12-12-20 08:46
想請教是看了那些醫生?是轉介的嗎?謝謝

我其實一開始是打去小童群益會, 搵果D家長輔導熱線,
專係俾人查詢子女教養, or 自閉症, 活躍症等問題的,
then個姑娘在電話聽完我個case, 問左一大堆問題,
就話覺得佢有可能因為心智比實際年齡大好多, 所以變得好焦慮...
建議要找精神科醫生, then俾左幾個電話我,
叫我自己睇下搵邊個, or, 出面搵其他..
我搵左其中一個, 見完醫生後,
佢都覺得阿囡情緒有問題, 但太細個不建議食藥,
so 提議我搵d心理輔導之類, 做下遊戲治療或輔導...
我地叫佢介紹d好醫生, then 就搵左而家個姑娘囉~

HahaB 發表於 12-12-24 14:22
我其實一開始是打去小童群益會, 搵果D家長輔導熱線,
專係俾人查詢子女教養, or 自閉症, 活躍症等問題的,  ...
遊戲治療是好方法!有興趣可以找一本書看看,講一位男孩子接受遊戲治療的過程和成效。
[size=+1]阿德找阿德-遊戲治療實錄
[size=+1]http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=65814

很好看的一本書。
for every one criticism, three positives must be given.

hobby 發表於 12-12-21 01:10
剛帶囡囡睇醫生(眼發炎),佢可以答晒醫生問題,跟足指示檢查眼睛,再做埋視力測驗,醫生話阿囡破咗佢紀錄 ...

莫憂心,小朋友有很多面。多些肯定她,玩多些。資優亦不一定會出問題的。三歲,多帶她去公園遊樂場玩,鼓勵她畫畫,讓她接觸音樂,若有興趣,就去學琴。總之,給她一些有挑戰性的活動。
我細囝細個成日玩LEGO和公仔,利用它們去創造他自己的故事世界,藉以減壓。
for every one criticism, three positives must be given.

版主

呢個website o既info可幫助我地了解資優小朋友o既性格同埋可以點樣輔助佢o地:

http://163.21.229.21/officeweb/o04/gitfedu/4counseling.htm

版主

「搞唔好個情緒, 就算幾叻都無用」-->呢句說話我阿仔K1班主任都同我地講過。

希望你囡囡得到適切o既幫助。媽媽,加油!!!

版主

hobby 發表於 12-12-20 08:39
死la,佢都算有晒你囡囡的特質,佢7個月大已懂叫媽、爺、爸,依家3歲,上星期睇醫生(不是因情緒)醫生已說 ...

你囡囡可能係「語言智能」方面較優越,同我個仔一樣。

你看看以下link,page 2個table,D資料都幾有幫助:

http://resources.edb.gov.hk/gifted/ge_resource_bank/files/parenting/parenting_tips_tc.pdf

回復 babyislove 的帖子

謝謝, 因剛看過囡囡上課的video, 及其他日常表現, 我都相信囡囡係語言方面比較出色, 她的vocab多到不得了(可能睇電視太多), 副語, 連接詞等也用得好好

回復 babyislove 的帖子

THANKS啊~

回覆:HahaB 的帖子

如果經濟許可,試下報CKY,這校水平不錯,不谷,學生有好大發展空間,亦有不少資優生讀緊。

HahaB 發表於 12-12-5 00:32
4歲女兒近日出現了不尋的情緒問題, 於是我打去小童群益會, 諗住同姑娘傾下, 看看是否有兒童焦慮症....
點知 ...

樓主,你囡囡會唔會喺"高度敏感資優兒".

http://hkage.org.hk/b5/download/Parent_c/Newsletter/vol_2.pdf
‹ 上一主題|下一主題