用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回 ...
樓主: AlvaGladys
go

維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回   [複製鏈接]

阿早! 發表於 12-12-14 14:09
其實$9000一事仲需要討論什麼?

而家幼稚園仲未有一個公平的機制, 在你看來收$660給人HOLD位,等埋最心 ...

AGREE! 點解e+ d 家長只會單向諗野?
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回覆:小艾比 的帖子

因為大部分家長都係諗自己。收Hk$9000的方法是有點怪但又冇人諗下hk$660都唔見得好。我好肯定係大家覺得$660咪豪俾佢咯。現在呢九千二月先交有仲有乜嘢不滿? 學校要改善但家長要反醒!

回覆:維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回

反醒係包括所寫的是否事實。樓主所寫維記提前了面試是錯的。去年K1都是十一月。三月是N班。

回復 cyndiwong 的帖子

Really really agree with you!!! SUPPORT

回覆:cyndiwong 的帖子

完全同意。雖然本人十分喜愛維記,亦已交此$9000,但只要有打電話去教育署查詢過嘅都會知,事實係「教育署沒有批准/同意學校收取此$9000」。

回覆:Jeromeyy 的帖子

terrible ...

回覆:維記收$9000留位費,仲要讀完K3先可以取回

回覆:rakui 的帖子

我想教署已批准,否則維記怎可繼續收這$9000?我諗只是教署收到家長查詢,要做啲嘢,唯有叫維記延遲收錢,不是禁止維記收這$9000。

引用:不知其他家長點想,9000其實是兩個月學費,

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-14 發表
不知其他家長點想,9000其實是兩個月學費,比有些收debenture的學校,大概2個月學費相約。學校已講明2月底 ...
Agree!!!

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+12-12-14+00:38

原帖由 LittleCowCow201 於 12-12-14 發表
Agreed!  大部份國際學校都收debenture, 而且遠超$9000,亦唔會講明2月底前通知唔讀可以退錢!學校由唔收deb ...
坐校車唔俾講野咁慘?they wanna train a robot?

LittleCowCow201  唔係完全無理由,一是怕太吵影响司機開車,二是要培養小朋友安静守秩序;不過我個人就希望自己小朋友開朗活潑多啲。  發表於 12-12-15 06:28
LittleCowCow201  唔係完全無理由,一是怕太吵影响司機開車,二是要培養小朋友安静守秩序;不過我個人就希望自己小朋友開朗活潑多啲。  發表於 12-12-15 06:28
‹ 上一主題|下一主題