用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我又講下自己揀am or pm既意見
go

我又講下自己揀am or pm既意見 [複製鏈接]

其實am or pm各有好處,但我自己必選am,pm絕不考慮。am時間好用,而且自己自細接受既都系早睡早起既教育。雖然起早冬天好辛苦(大小都系),但系人會精神D,學野會記憶好D,主要下畫可以多D親子時間一齊玩游戲、睇書、行街、去下公園又或者一齊“胡思亂想",又可以訓下晏覺(呢個系我揀am的重要因素,因出世到而家我小朋友都Keep住午覺),返PM我覺得做吾到甘多low。pm既好處EK有位mami講得very good,巨話答巨C6:一世人有幾何可以訓到自然醒。我好贊同及贊賞呢位mami,所以我揀am,因為我既小朋友幾乎沒有超過9am起身既。

不過始終都系果句:孩子爲本.

一定要衡量同清楚自己小朋友究竟適合am Or pm,吾好人雲亦雲,盲目追求一個未必適合自己小朋友既offer。我in時miss問會否考慮pm,我只答pm“絕"不考慮,好欣慰小朋友有心儀學校am offer。我吾系曬命,因為我既後路系,無一間收am我就俾個囡讀學術相對低D既原校直升K1,我都只是俾佐一間留位費而已,只系俾個意見大家究竟am or pm而已。

沒有心儀名校,沒有理想offer的父母請不要心灰,亦吾好責罵小朋友,世上沒有最好,只有更好。付出吾一定要同回報成正比,但盡力了也就心安理得了

4    0    0    0

but my kid is studying PM now....as he used to wake up around 10am....

雖然我prefer am but我唔會一定要係am就不可. 而加好多英普班都係只有下午, 咁係唔係因為下午就唔讀? 真係睇你priority係咩?  我亦識人因為某d家庭原因, 明明學校可以offer am, 佢就要pm不可. am/pm 都只係幼稚園, 去到小學返全日都無得選擇. 我覺得無咩好因為am/pm而煩惱,am/pm都好都可以重新早d安排小朋友既schedule.   

引用:雖然我prefer+am+but我唔會一定要係am就不

原帖由 cycream 於 12-12-05 發表
雖然我prefer am but我唔會一定要係am就不可. 而加好多英普班都係只有下午, 咁係唔係因為下午就唔讀? 真係 ...
我就系見好多家長糾結am or pm先寫自己意見。你既講法我認同,但我到呢刻爲止我都系非am不讀,即使名校收pm亦吾會考慮,正如你所講,似乎你需要乜,我既目的好明確、清晰,我要既幼稚園首要條件系適合自己小朋友既生理作息爲主,學術第二

may273815238 發表於 12-12-5 12:18
我就系見好多家長糾結am or pm先寫自己意見。你既講法我認同,但我到呢刻爲止我都系非am不讀,即使名校收pm ...
贊同! 最緊要清楚自己最想要咩. 小朋友作息係no.1, 當然係非am不可.

我唔會因為為了返AM而揀一間唔適合BB的學校, 我覺得可以K3暑假TRAIN UP也可以.

首先我要聲明我是尊重樓主的意見的,但是也想分享一下自己的經驗。
我的女兒也是讀下午班的,開始時都是覺得時間唔好用,但是經過一輪調整後發覺都不是太差。她現在每逢一至五的早上都是有野學的,一、五就在街外學,二、三、四就老師上門。學完便吃午飯和換校服準備返學。放學後就做功課和吃飯,九時上床睡覺,八時醒來,我覺得還是可以接受的,不一定要太執著上午班,只屬個人意見。

momofish2002  請問老師上門教咩科, 可否PM我介紹一下? 謝謝!  發表於 12-12-6 00:49

jaus 發表於 12-12-5 13:08
首先我要聲明我是尊重樓主的意見的,但是也想分享一下自己的經驗。
我的女兒也是讀下午班的,開始時都是覺 ...

咁你個女咩時間出去學野架, 8點咁早起身, 仲訓唔訓下先返學架

回復 may0928 的帖子

9:30 - 10:30 學野, 上課地點都是15mins車程內的,11:00前返到家,12:00上校車。

回復 jaus 的帖子

錦係傍晚先瞓覺? 朝早9:30學嘢即最多瞓到8:30, 一直落去小朋友夠精神咖啦?

回覆:我又講下自己揀am or pm既意見

其實好多家長都唔想小朋友讀pm,怕無左午睡時間,但實際上當佢地慢慢大個係唔需要午睡,我仔係由am轉pm,最初都有擔心,但而家反而重好,以前早上番學好趕,而家大把時間,重可以教佢自己著校服著鞋,以前因為太趕,好多時都幫佢著埋,我又可以去學校同佢玩,以前因太早唔願起身,多數工人湊落樓搭校車,所以而家親子時間重多過以前

yybee 的帖子

我個仔返緊am,每朝都要叫醒佢,因為佢晚晚好夜瞓,約十一點到十二點,下午就瞓兩三個鐘,下午想縮短佢瞓較時間,但叫醒佢又發癲,好難搞!

回復 wiskylo 的帖子

since she has at least 10 - 11 hrs of sleep in the night time, i think it's ok not to take a nap in the day time.  Btw, my daughter was almost 4 yr old when she started the p.m. class.

我都系非AM不讀
創價俾我PM OFFER,我地都準備放棄

回覆:null

我個囡番下午PN,上課踏正以前一至三嘅午睡時間,最初番學佢一係就早上十一點眠一眠先出門,一係就放學即刻謝晒要瞓,夜晚就瞓番十成十點落床瞓九至十個鐘。但漸漸地開學三個月,佢有時係車合一合就唔再午睡,夜晚八、九點就瞓到朝早八、九點,足成個對,我覺得咁嘅睡眠質素仲好過以前斬件式,所以如果小朋友調節度,番下午都唔差,再者我會為英普而放棄上午班

看家長是否可調節小朋友的時間表吧, 我的小朋友讀PM, 學校開學時比番AM我, 我都係選PM, 除了因為PM是國際班外, 最主要是我有信心可調節時間表,而家我囡囡每天都是早睡早起,7時起床, 9時興趣班, 10時多NAP TIME, 12時半上學, 晚上9時睡覺   

回復 cycream 的帖子

我認同

引用:我個仔返緊am,每朝都要叫醒佢,因為佢晚晚

原帖由 leungcnine 於 12-12-05 發表
我個仔返緊am,每朝都要叫醒佢,因為佢晚晚好夜瞓,約十一點到十二點,下午就瞓兩三個鐘,下午想縮短佢瞓較 ...
我個囡同你個仔一模一樣

引用:看家長是否可調節小朋友的時間表吧,+我的小

原帖由 homepridealice 於 12-12-05 發表
看家長是否可調節小朋友的時間表吧, 我的小朋友讀PM, 學校開學時比番AM我, 我都係選PM, 除了因為PM是國際班 ...
請問要造功課嗎?

homepridealice  亞囡大概5時回家, 洗澡,食飯後還有很多時間, 如有功課亦在這時間做, 9時睡  發表於 12-12-6 00:45
‹ 上一主題|下一主題