用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 ! ...
go

2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 ! [複製鏈接]

第三女兒已差不多二歲半讀緊N班,但也不大願意說話!已有兩個家姐陪講陪玩,老師和我都認為她智力正常,只她不肯開口多講,有心情時才跟你讀些單音,很是煩惱

carol_fu311  我個仔2歲3個月都係唔肯講野, so interview 都輸硬, reject 多, so poor!  發表於 12-12-5 16:15
   4    0    0    0

有兩個家姐陪講陪玩已經好好架啦喎. 我train我細仔時係我問題, 大仔答, 要細仔follow哥哥答, 答對2個都有snack食, 細佬唔答就無得食.  之後叻咗, 我就會用另一形式要佢肯答問題, 就係問邊個想食野, 請舉手答問題, 大佬舉手細佬又會舉手, 當然叫大佬讓細佬答, 如是者玩玩食食, 細佬就好快識答問題. 用食物呢招對我細仔好有效.  

i also think you should observe your kid and see her interest... my son did not talk before... now he talks a lot.... the way i help him is that.... i found he has great interest in animals... i watch Dora and Diego with him and explain to him... he start follow and even talk to himself from time to time about animals... maybe you should try to understand her first....

five555  Agree! I keep talking to my bb since born. She can handle any strangers with big smile and always be the one to say hello first  發表於 12-12-5 11:41

引用:第三女兒已差不多二歲半讀緊N班,但也不大

原帖由 Hellohebe 於 12-12-05 發表
第三女兒已差不多二歲半讀緊N班,但也不大願意說話!已有兩個家姐陪講陪玩,老師和我都認為她智力正常,只 ...
吾係幾識講野絕對唔會影響小朋友in K1。我既囡囡只會講單字,一樣間間有offer(不過我報4間)仲有一間等信。只要你既孩子能坐定,聽指令又岩80%左右,機會一定有,講野操吾fit個話從其他方面著手,一定可以的

我個仔都係二歲半讀緊N唔肯講野呀,只係會講爸爸,媽!!! 我同佢in K1之前都好擔心無學校收架,所以報左超過十間幼稚園,幸好有2間已收左啦 我發覺有d學校真係會比機會未講野既小朋友架,只要佢地聽懂及識做指令,明白我地所講既就可以!!!我現在唯有希望阿仔盡快開口試講啦,亦好在月底排到可以見醫生,希望有得比佢做言語治療啦 一齊加油呀!!!

心急沒有用的, 小朋友身心發展每天都在進步中, 多點溝通多點關心, 問題自然解決.

放心,as long as妳知佢本身無先天發展障礙,係無問題,只係佢未正式get到個講嘢發音嘅skill,未有信心開口講句子住,我朋友個女都係咁,成家超擔心,兒科醫生都覺得無問題,最後三歲講到煩死妳...haha

回復 Hellohebe 的帖子

我跟你一樣都有三個小朋友,有家姐阿哥其實老三會講野學野快好多...

會唔會係老三性格係唔鍾意講野,但聽得明?咁你要搵方法令佢肯講野,
例如同佢唱下兒歌、講故仔扮下動物聲,玩多d,同佢多d互動,最緊要你講乜,佢識回應,用手用頭表示都好,嘗試教佢講番出黎,其實呢個階段真係個個月都好唔同,今個月講單字,下個月已開始講雙音節詞甚至短句,會問問題,識得用適當字眼回應...

我家有三寶

應該如何引導BB講野呢?我個B宜家一歲八個月,識得講D詞語,有事教佢講野時會開口學發音,雖然不系好準確,但系我都贊佢咧,但系有時佢就系不開口,爸爸,媽媽又講得好清楚,應該如何教興得呢?

Hellohebe 發表於 12-12-5 10:46
第三女兒已差不多二歲半讀緊N班,但也不大願意說話!已有兩個家姐陪講陪玩,老師和我都認為她智力正常,只 ...
會唔會兩位家姐太鍚細妹, 乜都幫佢做晒講晒? 咁佢唔使出力就得到想要既野,  樓主留意下

MrBeast  同意  發表於 13-1-3 08:27

其實父母2人有冇試過剩係同佢一個出街?

回覆:2歲半也不大願意講嘢,怎去考幼?煩惱 !

我囡囡在家裡會講好多說話,但對住陌生人就唔會講,也不會做interview 的tasks, 可以點train up 佢呢?

小朋友唔多講野外仲有冇其他特徵?我朋友話佢個個小朋友29個月 又係唔多識講野,另外仲唔中意多人玩等。去睇左話初步係自閉 依家排政府又自費排協康會做進一步評估。樓主可以留意下. 我唔係話你小朋友有依個問題 請不要嬲。只係想了解多點炸 當然啦 你帶住小朋友. 你對小朋友既情況係最知道既。

好似2。5 yrs old 應可以說雙字如抱我,食餅,如擔心初步可去母嬰健康院check 下。

王國會長

我個仔26個月大, 咩都唔識講, 連媽媽都只係心情好先講, 都有學校收, 唔好灰心
‹ 上一主題|下一主題