用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死
樓主: celialing
go

大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死 [複製鏈接]

我個人經驗之談,小朋友到7歲開始有自己的思想,我們作為父母要開始懂得專重他們的想法,有時候可給予他們一些看似选擇但其實並非选擇讓他們选。

上了小學是很忙,又要早睡,跟時間競賽,大人通常做事講求效率,但對教育小朋友可能真係要放慢步伐,小朋友做事慢亦是他們學習的過程之一,不要事事催迫他們,興趣班/樂器的練習真係要迁就下和作個取捨。多點用我們的耳朵去聽他們的說話,而不是你有你講,佢有佢講,你會發現緊繃的親子関係會緩和下來,陪睡是一個不錯的溝通機會。

良好的親子関係建基於愛,要讓子女感覺到你對他們的愛,而不只関心他們的功課/黙書/練琴,他們自然會樂於聽話。說話亦不能太負面,句句都「唔可以乜,唔到以物」,是難於入耳的。管教要溫和但堅持,對自己要求高的小朋友,多點跟他們強調學習的過程而不是結果。當小朋友不高興的時候,除了發脾氣有什么出路,可以教一教他們。每個小朋友脾性氣質都不同,不能一本通書看到老。

介紹一本好書給大家,書內很很多實際情境和如何跟小朋友溝通,非常值得一看,書名叫「怎樣教出好孩子」,作者是簡雷瑞怡,在三聯有售。

MrBeast  +1  發表於 12-12-13 19:20
celialing    發表於 12-12-13 17:55

回復 hyatt 的帖子

Hyatt,好認同你的分享。
我覺得父母一定要體諒子女,但當子女唔合作,時間又緊迫,跟住又忘記,又吵鬧。我每日回家前都叫自己一定唔好吵佢,好體諒,但有時好難做到,吵完又心痛又後悔。

sumyau1012 發表於 12-12-12 13:52
我女應該同你女同校。我都試過因為攪唔到阿女的事坐車時想喊。今升小一,真係好唔慣,日日都好似同時間賽跑 ...

佢有好多野學咩?
我個女又無話唔學架,除咗之前比佢試過中國舞,佢話唔學,其他野都好有興趣,你個女做功課用好多時間呀?
如果唔係真係好多就唔好停,同埋要睇下佢自己想唔想學,除非好影響學業,因為返學都好辛苦,都要有些喜歡的事做下,
我覺得咁樣可以減壓!

我地多啲傾下呀!,亞女依家P.2架啦!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

剛剛收工打番去,亞女又同婆婆嘈,都唔明點解唔可以冷靜啲,兩個都係咁,真係好煩!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆:celialing 的帖子

我係小一開學前已經cut左部份興趣班,而家只係跳舞,畫及小提琴。3樣都係佢鐘意。小提琴唔想練習,所以唔想學,跳舞又話老師惡。但我真係唔想遇到困難就放棄,都唔知點好。又唔想成日吵黎吵去。唉!

有時好難冷靜架,我明白,因為我經常發生。但吵完真係好後悔,叫自己下次唔可以再係咁,到下次又認唔到。

sumyau1012 發表於 12-12-14 08:32
我係小一開學前已經cut左部份興趣班,而家只係跳舞,畫及小提琴。3樣都係佢鐘意。小提琴唔想練習,所以唔想 ...
咁如果佢真係好唔願練習,就試下停,睇下佢會唔會想學番,一係就要同佢講,要學就一定要練,無得唔想唔鍾意,可能過咗一啲關口,佢就會無野,學得好好!如果KEEP到都好既,都有樣樂器識麻!

其實有冇諗過, 小朋友發脾氣係未必有原因嗰喎~~~~  其實好似我哋大人咁, 有時都會有 "唔知點解" 好忟o既時候, 任何年紀o既人都會有情緒, 所以我哋唔可以抹煞佢有情緒, 而係要教佢點樣去控制同埋適當咁去處理。

當然, 經常發脾氣係唔容許, 但當佢情緒上有問題o既時候, 做父母o既係有責任去了解背後o既原因, 對症下藥, 幫助佢走出困擾住佢o既情緒。我個女八歲, 當佢發脾氣語氣唔好時, 我通常反應唔太大, 會好淡然咁講一句 : 你可唔可以用另一個語氣再答我一次??  or 如果你同我講嘢, 我咁o既態度, 我相信你都會覺得唔開心!!!  當然, 未必次次可以成功, 有時可以, 佢會自己收歛返, 但有時亦都會變本加厲, 呢個時候我就會講 : 好喇, 媽咪想終止個對話, 因為再講落去會傷害我哋感情, 我咁愛你, 我相信你都係, 所以唔希望比情緒影響到我哋, 你覺得好 d o既時候我哋再傾!!!  可能我由佢好細個嗰時已經係咁, 所以多數佢會唔出聲, 隔咗幾分鐘, 佢會 ok, 有時會道歉, 有時會當冇事發生過, 跟住我先會問返佢頭先有咩令佢咁激氣..............  記住呀, 喺小朋友發緊脾氣時同佢拉鋸係唔會對件事有幫助!!!

而且小朋友係不停發育緊, 佢身體上會有好多變化係我哋未必知道, 而佢自己亦未必可以好具體咁講到比你知, 尤其是而家o既小朋友好早熟, 荷爾蒙可能開始有輕微改變, 呢 d 都未必係可以察覺得到, 但就有機會影響佢哋情緒!!  我自己就永遠記住一點, 小朋友做咩都會有原因, 要搵出問題根本先可以改善, 但切記, 自己情緒要先做好, 否則點教都冇用!!

比老人家湊o既唔好處大家都知道, 我自己都係要返工o既媽咪,  但我寧願比佢去補習社, 放工我自己去接返去, 一來學業上唔多唔少會幫到 d, 當然唔可以完全靠哂佢哋, 但你都會輕鬆好多!!!  二來喺教導方面唔會同老人家有分歧!!!  可以不妨考慮。

最後, 多 d 同小朋友擁抱, 擁抱係極佳o既身體語言, 大家都會充分咁感受到對方o既愛, 唔好怕醜, 要成日比佢知道你真係好愛佢, 就算佢發脾氣o既時候都係!!!!

hyatt  tks for your sharing!! very good suggestion!!  發表於 12-12-19 10:15

chowkarman 發表於 12-12-17 12:56
其實有冇諗過, 小朋友發脾氣係未必有原因嗰喎~~~~  其實好似我哋大人咁, 有時都會有 "唔知點解" 好忟o既時 ...

好詳細,多謝指點,我都會試下,但去補習都有諗過,依家有專科補緊,功課又可以應付到又好似唔洗,不過如果真係要都係你講個個原因,都要心諗下先!!

不是呀!九龍區呀!

Bernice
‹ 上一主題|下一主題