用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍校真系很好嗎?點解選擇龍校?
樓主: ho-hoho
go

龍校真系很好嗎?點解選擇龍校? [複製鏈接]

回覆:龍校真系很好嗎?點解選擇龍校?

我也在度龍校vs維記,維記樣樣都很配合仔仔,唯一是升小,現時尚未決定vsa或local school,一來vsa貴,一讀就很難轉回local school,二來有個細佬,不想兩個一local一vsa,但支出就。。。三來12月仔考k1已很痛苦,考小一時應該仍跟大b有距離。

但龍校升小冇得大抽獎,要俾足15年學費喎....

哇!原來升小更誇張呀!我仔今年報N班我都有少少感覺競爭很大,報著兩間,一間全日班收著,系神召會的。請問宜家有賓滴幼稚園系龍呢?賓到可以查看到?

leung720 發表於 12-12-5 09:39
但龍校升小冇得大抽獎,要俾足15年學費喎....
都系呀!有d好好的官津校質素仲好過私小,抽到真系省回十幾年學費

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

選維記,其中一個理由系吳想放棄LS和IS的機會,因為我小朋友吳系話完全吳谷得果種,有朋友讀緊IS, 都去考英華, DBS, 抽La Salle , 真系有成功例子。

我亞仔今年考小一,亞女考K1,有得選擇一定讀龍校,經歷過小一考試,你會知道真正的汰弱留強

有小學/中學 backup, 父母少好多壓力, 亦不會給孩子大壓力, 孩子可以更愉快地渡過幼稚園生活嘛.

回復 Jane1983 的帖子

Oh, actually not trying to guess the school.  Just making a general comment.  My observation is that many kids leave Victoria at various grades with some going to dragon school in K1 and some going to various IS in K2 and K3.  Good luck next year.  I think it is shaping up to be even more competitive than this year given higher birth rate and increasing preference for IS.  

Jane1983  Thanks,  VSA都是1個打6個,心水果d真系要1個贏10甚至更多先入到。  發表於 12-12-5 16:42
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:HadesBB 的帖子

嘩!係喎!個女嘅英文名F字頭?

我想請問讀龍校, 升中時係咪一定無得大抽獎? 定一間間架?
‹ 上一主題|下一主題