用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍校真系很好嗎?點解選擇龍校?
樓主: ho-hoho
go

龍校真系很好嗎?點解選擇龍校? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kaitathk+於+12-12-04+發表最

原帖由 HadesBB 於 12-12-04 發表
我有朋友由幼稚園開始讀民生,仲識到女朋友係民生同學,拍拖十x年,返民生註冊行禮,我諗佢生小朋友都會揀 ...
我都有個朋友係咁!一模一樣!佢老公又係民小識,又係一拍十幾廿年,結果返民生註冊!我地會唔會識同一pair人呢?

引用:Quote:原帖由+HadesBB+於+12-12-04+發表我

原帖由 denbchumama 於 12-12-04 發表
我都有個朋友係咁!一模一樣!佢老公又係民小識,又係一拍十幾廿年,結果返民生註冊!我地會唔會識同一pair ...
可能係真係咁啱,咁你識果個男既英文係唔係H字頭?

One most important reason, you don't have to repeat the nightmare again for primary

引用:對心血小又血壓高的父母,一入龍校就唔駛再

原帖由 lovecupid 於 12-12-04 發表
對心血小又血壓高的父母,一入龍校就唔駛再煩升小一,升中一的問題。

但而家真正一條龍...唔係唔多咩????好似K1咁...D學點選人去留....一樣唔知...咁有咩分別呢?

當你嘗試過幫子女搵小學時,你就一定會選擇龍校。考小學,無論大人和子女比考幼稚園辛苦和擔心好幾倍...,所以一定選龍校。(本人覺得讀名牌幼稚園對考小學冇幫助)

回覆:ho-hoho 的帖子

小女讀的龍校講明小學100%收番kinder學生(我女那一年計,之後的不清楚), 明年便到女女考小一. 我自問是零壓力, 小一亦只考港島區2間小學, 誌在參與, 諗過連cover letter 都唔寫, 只交份簡歷算了. 因自己已很滿意龍校, 也認為學校校風好最重要, 成績是要靠自己的.

回覆:NatalieBaby 的帖子

校費才約$100, 省回的$ 讓她上興趣班, 和加強中英數普.

回覆:NatalieBaby 的帖子

當然這些course也诜唔少, 但悉聽尊便上不上, 因是龍校, 我所見的大部份家長也不是要孩子上很多eca, 我女女上的course已叫多. 反而因大家都沒太多競爭心態, 相處很舒服.

因為心儀的私小(有直屬直資中學)是不公開招生的,到考小學時係表都冇得派,基本上只收番自己幼稚園生,如果想入讀呢間私小(但又冇人事),不入幼稚園部就等於沒有機會

你梗係講緊SP!

sarubuta    發表於 12-12-4 23:57

Jane1983 發表於 12-12-4 17:11
而家考K1都咁顛,何況小一,龍校有個保險,壓力細d。

唔好話考K1, 囡囡今年考PN 都好顛, 好彩玫幼OFFER 左, 如果小一考其他壓力都應該不大, 考唔到都可以讀玫小

回復 LEUNG2858 的帖子

但你要打升中,好在咁多年之後,到時先算。

回覆:hugub 的帖子

Agree*2

Jane1983 發表於 12-12-4 23:46
回復 LEUNG2858 的帖子

但你要打升中,好在咁多年之後,到時先算。

係呀....玫中真係唔得, 不過起碼保住小一先, 再去考其他

回復 Jane1983 的帖子

Wait, I thought you said you would choose Victoria over dragon schools?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 HKTHK 的帖子

因為我仲度緊LS定IS,到考小一,一定攻龍校!

在香港,無一間龍校幼稚園提供到考LS和IS叫兩飛的語境,所以我選維記!

If one is set on the LS system, dragon schools are clearly better.
Which IS are you targeting?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 HKTHK 的帖子

我只選中英並重的IS,所以選擇有限,吾開名了,驚講左吾靈。

Most people who target schools such as CIS, ISF and SIS would have left earlier after K1 or K2.  I guess the ones who remain in K3 are those who aim to go to VSA.

Jane1983  吾係vsa,會考插班。  發表於 12-12-5 11:28
‹ 上一主題|下一主題