用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私校考不到, 如何同小朋友解釋?
樓主: 200709
go

直資私校考不到, 如何同小朋友解釋? [複製鏈接]

ysnmama 發表於 12-12-5 13:41
可以講。只要不是打擊他們便可以。漫漫長路,人生還有更多要面對。小小苦楚等於激勵。通常父母失落多於小朋 ...

同意呀, 總有要面對失敗的時候.
只要不是打擊他們, 不是因為reject 而怪責他們, 小朋友不會太難受的.
反而是家長的心情比較難以平伏.收reject letter 之後, 會懷疑自己的教育方法, 會懷疑孩子的能力.....
感覺真的很難受.

但樓主的意思是不是當考10間, 10間都reject 的時候, 一個offer 都冇的情況下如何同小朋友講呢. 我相信有offer 的 (就算得一個) 會比較容易同小朋友解釋(為什麼其他reject).

我主張講實情俾小朋友聽。你唔講姐,但可能其他同班同學會講邊間邊間收左。

有d家長同小朋友講interview係去參觀學校,玩咩?參觀就唔會坐係到俾人問問題啦。你估你個仔/女傻嫁咩?

看小朋友類型,除非系好低自信的小朋友,否則應該講給他知道,6歲都應該開始學人生道理。

I have got 9 rejections.  welll just tell them the school got lots of applicants and it is difficult to take all the students.  There is nothing wrong with him/her.  Let's look for another school that he/she may like.   Just be positive.  If you are not positive, you would spread all the negative energy to your kids as well.

依家未知結果,到6月派位先知,依家只係考試姐。

醒目開學勳章 王國長老

其實家長考咁多學校, 唔難發現, 原來每一間學校都有自己CULTURE, 亦有自己想收果類型學生, 所以"性格不合"既事情, 常有發生, 唔好覺得自己小朋友唔夠好, 直接同小朋友解釋, 學校/學生/家長大家都了解緊大家, 暫時仲未揀到最適合既, 不過媽咪會安排一間最適當既俾小朋友, 到時話佢知LOR
‹ 上一主題|下一主題