用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私校考不到, 如何同小朋友解釋?
go

直資私校考不到, 如何同小朋友解釋? [複製鏈接]

想請教你們是怎樣同小朋友解釋呢?
   2    0    0    0

我直接話佢知

考不到, 唔洗講.  等到最後9月讀果間再同小朋友講: 呢間係最好最適合的小學.

brrbaby2007    發表於 12-12-5 10:54
elderberry    發表於 12-12-4 12:09
~easybring~

easybring 發表於 12-12-4 12:05
考不到, 唔洗講.  等到最後9月讀果間再同小朋友講: 呢間係最好最適合的小學. ...

嘻嘻!我都冇同阿仔講邊間收佢,邊間唔收。

引用:考不到,+唔洗講.++等到最後9月讀果間再同小

原帖由 easybring 於 12-12-04 發表
考不到, 唔洗講.  等到最後9月讀果間再同小朋友講: 呢間係最好最適合的小學. ...
Agree, 小朋友好單純,你到時暑假同佢講佢將會入邊間小學就得,再同佢去兜過圈,講多d 小學生既開心生活,與幼稚園不同之處如老師要求,課程既野等等就得啦!家長至緊要positive !

做人至緊要開開心心 :-D

我都係話要等到6月, 但因為佢有D同學都係考果D學校而被取錄,所以小朋友問我點解佢咁耐都未知結果.

忽略。相信小朋友的能力,千萬不要打擊他們的自信心。家長自己不放棄,小朋友才會有樣學樣。

我仔有問,考唔到我會話,個間學校同你唔夾,做唔到friend,阿仔好明白,會講,原來如此

comemon999    發表於 12-12-4 12:20

回復 朱寶 的帖子

我的答覆同你一樣

我同呀女講, 間間學校要求唔同, 你已經好叻, 我地只係去玩下, 出年就會有一間啱你嘅學校比你番學, 佢好ok.  因為佢間間都話like. 而且自己已中咗, 佢已經當自己要讀果間了. haha

醒目開學勳章 貢獻勳章

阿仔無問結果,反而會問仲有幾多次面試!
我問佢想唔想同細佬一間學校,因為e+同佢報嘅學校,唔一定會收細佬,如果要同細佬一齊,就出年6月再in一輪!
佢話唔想細佬咁辛苦...
佢好明白呢個遊戲仲有排玩,未有定論!

Gloriasogashiwa  自行ok嗎?  發表於 12-12-4 13:25
恐龍家

我照同仔講, 佢冇2nd in既都有一題唔識答, 亦有話比佢知好多小朋友叻過佢乖過佢, 叫佢之後要比心機同有禮貌!
因為佢係一個唔提醒住就唔會認真既人...

如實告之, 他不會在意, 仲問幾時再有interview。

小曳人  我地得15分!等叩門咋!  發表於 12-12-4 15:01

小曳人 發表於 12-12-4 12:50
阿仔無問結果,反而會問仲有幾多次面試!
我問佢想唔想同細佬一間學校,因為e+同佢報嘅學校,唔一定會收細 ...
哥哥好錫細佬呀, 兄弟情深!
聽到佢講唔想細佬咁辛苦, 即反應出哥哥玩這GAME都玩得好辛苦, 真鄧依家的小朋友慘...
加油!祝6月成功,兩兄弟一定讀到同一間

我同亞囡講過,你入去面試之同時,我地會周圍看看或同老師傾下,看看是否一所最適合的學校給亞囡,因為一讀就6年,想搵一間最好既。

Rejected就找些一些合理的理由,解釋給亞囡,大家不適合
****未經本人許可, 不得轉載****

每次我去同女女去in, 只係同佢講去睇下間學校適唔適合你, 從來無講個result俾佢知, 我地也沒有train過佢...

當然, 結果考了3間無間收 ~  收到reject信時, 我都有諗過係咪我地谷得佢唔夠?  但我都係相信我信念, 小孩子讀唔讀到書, 好大程度係天生的, 唔需要點谷.

但幸運地自行收了, 感恩!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 tung0409 的帖子

係呀!我地一路只會問好唔好玩,就係無問辛唔辛苦
但一個鍾意玩問答遊戲嘅小朋友都覺得辛苦... 唉!
真係希望哥哥6月叩到間好學校!
恐龍家

回覆:直資私校考不到, 如何同小朋友解釋?

我會如實告知. 同佢討論下原因.
我女好喜歡面試, 覺得好好玩. 所以佢聽到有2nd in 會好開心.但唔代表佢好想考到果間學校.佢只係喜歡參加面試.佢對面試結果失敗無咩失望.

最有趣係當佢知道SFA 最後唔收佢, 佢竟然係超級開心, 大叫"好野, 唔駛讀SFA"

可以講。只要不是打擊他們便可以。漫漫長路,人生還有更多要面對。小小苦楚等於激勵。通常父母失落多於小朋友。只要父母能看開,就自然知如何跟子女坦白。
‹ 上一主題|下一主題